Sune Lindén www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Sune Lindén är en Skillingaryds duktiga konstnärer.
Här följer länkar till texter och bilder ned på sidan:

••• Sune – veckans profil 1997 (inlagt 040917)
••• Sune ställer ut i Vaggeryd 2000 (inlagt 040917)
••• Inför vernissage i Hörle 2004 (inlagt 040917)
••• Sune får årets kulturpris (inlagt 041113)

Det stora genombrottet för Sune

Ur Finnveden Fredag 44/1997
”Konsten är ingen hobby - det är livet”
”Min vision är att leva på konsten”
”Jag lever i min egen värld”


Namn: Sune Lindén.
Ålder: 39.
Yrke: Konstnär, men för att försörja sig är han också fabriksarbetare.
Bostad: Lägenhet i Skillingaryd.
Familj: Ensamstående.
Intressen: Konst och musik, förr en hel del fotboll.
Läser just nu: Ska precis börja på en bok av Björn Ranelid.
Senast sedda film på bio: Det var så många år sedan att det är glömt.
Önskedröm: Att kunna försörja sig på konsten.
Han närmar sig de 40 och har i halva sitt liv haft konst som sin passion.
– Det är inte min hobby utan blodigt allvar för mig.


Det säger Sune Lindén, konstnär som nu kanske har fått sitt riktiga genombrott. Nybliven har han ställt ut på Smedbyn i Huskvarna och alla hans 65 målningar gick åt som smör i solsken.
Redan i skolåldern var teckning ett favoritämne och betyget blev högt. Att teckna var tillsammans med fotbollsspel i Skillingaryds IS hans stora intressen. en skada satte dock stopp för fortsatt fotbollskarriär. Intresset för idrotten är dock fortfarande stor även om det var länge sedan han såg en match på Movalla.
– Tyvärr blev det ju bara två år i fyran, men jag hoppas att killarna kommer tillbaka direkt, säger Sune som lider med nedflyttningen till division V.

Självlärd
Det var i 20-årsåldern som tecknandet blev mer än bara ett litet intresse. Sune tecknade mer och mer. Han gick en korrespondenskurs:
Men den var inte bra. Enda fördelen med den var att jag kom igång med själva tecknandet, säger.
Sune sökte en restplats vid konstskolan i Gerleborg, men det var endast tre platser för 100 sökande att tampas om.
– Jag kom inte in och har faktiskt aldrig gått någon kurs. Precis som de flesta konstnärer har jag hållit mig för mig själv, säger Finnvedsprofilen.

Ny stil
Till en början handlade det mest om teckning. Motiven var som för de flesta till en början byggnader, naturen, stilleben och liknande. Så småningom utvecklades han i sitt konstnärskap. Han fick inspiration av sina egna tankar och funderingar, sin livsfilosofi - mänskliga och politiska värderingar.
– Naturligtvis har jag också fått inspiration av de stora auktoriteterna inom konsten, men känner att jag helt står på egna ben. Jag har en personlig stil och känner mig inte på något sätt låst.
Bland dem som påverkat honom mest märks expressionister som Kyhlberg och Evert Lindkvist.
– Fast jag tror inte att det märks så mycket på mina verk att jag studerat vissa mer än andra. Men man måste studera andra för att lära sig själv.

På heltid
När han var kring 25 år var det dags för den första utställningen. Platsen var NTO-lokalen i Skillingaryd i samband med en marknadsdag. Han har även ställt ut i Skillingaryds Konsthandel och i Värnamo. Men någon riktig succé blev det aldrig, inte förrän hans konst visades på Smedbyn i Huskvarna. Det var en separatutställning och alla Sunes 65 konstverk såldes. Det här
Sune Lindén har fått sitt stora genombrott inom konstens värld. Det hoppas han åtminstone.
kanske var genombrottet?
– Jag får hoppas det. Det är kul att folk tycker om det jag gör. Ekonomiskt sett är det också värdefullt.
Hittills har det varit en kamp att få in pengar för att täcka omkostnaderna för färg, lokal, försäkring och mycket annat.
– Min vision är att kunna leva på konsten, men jag vet att det är få förunnat.
På nätterna arbetar Sune på Swed-Form i Skillingaryd. Han trivs mycket bra med detta. Arbetstiderna gör att han får många timmar över för sitt målande.
Det goda resultatet från utställningen på Smedbyn gör att Sune hoppas att han om någon månad kan få tjänstledigt för att måla på heltid. Än har han inte bestämt sig för att ansöka om det. Han måste först fundera igenom resultatet av utställningen i Huskvarna och vad framtiden kan bära i sitt sköte.

16 kvadrat
Den här sista onsdagen i oktober finns Sune på en plats i sin lilla, lilla ateljé. Den ligger i en lite undanskymd tom fabrikslokal i Skillingaryd. I en av lokalerna på 16-17 kvadratmeter tillbringar Sune oftast mer tid än han gör i bostaden eller på jobbet. Till klassisk musik eller rockmusik och med paletten och penseln som arbetsredskap växer målningarna fram. Sune målar med mycket färg - färgkontot är extra belastat. Olja och akryl är det som numera gäller till 100 procent.

Okänd
På hemmaorten är inte Sune någon särskilt känd konstnär:
– Konstintresset verkar inte vara så stort här på landsbygden och det är få av mina konstverk som jag sålt just här, påpekar han.
Att sälja är livsnödvändigt när man är konstnär:
– Jag brukar behålla mina arbeten i några månader, men sedan känns det inte fel att göra sig av med dem.
Det är snarare tvärtom. Han känner en tillfredsställelse i att andra människor får del av det han skapat.
Han finner en stor glädje i att måla, att skapa. Det är som ett gift, han helt enkelt bara ska göra det.
– Jag har aldrig sett det här som en hobby. Det är blodigt allvar, jag lever ständigt med det och kopplar aldrig av bort det. Jag lever nog lite i min egen värld, isolerar mig lite. Är man inte udda redan tidigare så blir man lätt det som konstnär.

Eftertraktade
Tre års arbete med konstverk såldes plötsligt på Smedbyn. Nu har Sune börjat på nytt igen. Det lär därför dröja ett tag innan det är dags för nästa utställning. Lita på att hans konstverk då kommer att vara mer eftertraktade än för bara ett tag sedan. Sune Lindén har blivit en konstnär att räkna med. Det har tagit många år, men nu verkar det som om genombrottet har kommit. Vi lär få återkomma med reportage om den sympatiske och duktige konstnären.

Per BunnstadTill toppen

Sune Lindén ställer ut i Vaggeryd
Ur Onsdagstidningen 45/2000
Det är inte varje dag som Sune Lindén, 42 från Skillingaryd ställer ut på hemmaplan. Men nu är det dags. För tredje gången blir det en utställning i kommunen. Den här gången i Folkets Hus i Vaggeryd. Det är fredag-söndag som han visar ett 25-tal oljemålningar och akvareller.

Första mötet med Sune som konstnär inträffade för drygt 20 år sedan. Han satt i sin bil vid Skillingaryds Läger och tecknade. Men det skulle bli mer än så. Nu kan man gott och väl säga att han är en erkänd konstnär. Och sådana finns det inte så många av i Vaggeryds kommun. Men det där med att bli profet i sitt eget land är inte så lätt. Sune är inte den som skryter eller som gör allt för att synas.
Men Sune lever för konsten även om han ännu inte kan leva av den. Han har dock efter framgången på Galleri Smedbyn i Huskvarna för tre år sedan kunnat gå ned i arbetstid. Nu har han fast anställning tre dagar i veckan. De övriga fyra målar han.

Utvecklats
Utan tvekan har han utvecklats i sitt konstnärsskap. Och visst syns det att det är hög kvalitet på det han målar. Synd bara att exempelvis den egna kommunen ännu inte upptäckt det. Det är inte ofta precis man i offentliga lokaler ser konst av Sune och lika illa är det med konst av Peter Lundström, en annan mycket duktig konstnär från Skillingaryd.
Nu ställer Sune ut ett 25-tal oljemålningar och akvareller.
Det finns ett djup och ett innehåll i verken. Färgerna är starka och konstverken känns varma. Inte minst eftersom det finns människor med i de flesta av dem. Och människor som kommer för att titta på konstverken förväntas till helgens utställning med vernissage på fredag.

Per Bunnstad

Konstnär. Sune kan koppla av lite nu. Arbetena till helgens utställning är helt klara.

 

Färger. Människor finns med i de flesta av Sunes konstverk. Och man slås direkt av de starka färgerna, ofta ljusa sådana. Kvinnor. Ett talande konstverk med ett par kvinnor.

Till toppen

Sune ställer ut i Hörle
– Det känns skönt att koppla av i dag, när det bara är en dag kvar till vernissage, lördag 18 september 2004.

Det säger Sune Lindén inför hans utställning på Galleri Hörle Slott.
Sune visar 35 tavlor och de flesta i stort format. Och som vanlgit när det gäller Sunes skapande så vet man att det är mycket sevärt.
Missa inte chansen att Se Sunes konst nästan på hemmaplan.
SUNE LINDÉN
Måleri & blandteknik
18 sept – 3 okt
Vernisssage
lördag 18/9 kl 13.00
Galleri Hörle Slott
Öppettider
Lördagar och söndagar
kl. 13.00-17.00

Till toppen

 

Sune får kulturpriset
Ur Finnveden Fredag 46/2004 - 12 november 2004. Inlagt här 041113 med fler bilder och något redigerad textk
Sune hemma i sin ateljé. Foto: Per Bunnstad

Konstnären Sune Lindén, 48, får på Luciadagen den 13 december ta emot årets kulturpris i Vaggeryds kommun. Därmed blir han den 50:e personen som får utmärkelsen sedan priset instiftades för 25 år sedan. Dessutom har tre föreningar fått priset.

När Sune lade fotbollsskorna på hyllan blev det i stället mer och mer tecknande och målande. Han har en egen ateljé i sin gamla verkstad i utkanten av Skillingaryd och där sitter han i sin ensamhet och målar. Men ensam känner han sig inte trots att en konstnär nästan alltid jobbar på egen hand och i en egen vrå.

Mer och mer känd
Sune har också på senare år blivit mer och mer känd och han slog på allvar igenom för 6-7 år sedan. Fast hemma i Skillingaryd är han ingen stor kändis som konstnär. Däremot har han flera gånger rönt stort gillande på andra platser. Det är det där med att bli profet i sitt eget land

Sune lever för sin konst men inte av den. Visst säljer han en del men inte så att det går att leva på den:

Personlig assistent
– Men som jag har det nu är det bra. Jag jobbar som personlig assistent i Jönköping ett dygn på raken och sedan är jag ledig i två dygn innan det blir jobb igen. Det betyder mycket fritid och mycekt skapande, säger Sune.
Han har som de flesta konstnärer genomgått olika perioder i skapandet. Nu jobar han mycket i vinylfärg och inte bara på duk. Han anvädner plåt och andra material också.

10 000 kronor
Förutom den stora äran kommer Sune att få ta emot 10 000 kronor av kultur- och fritidsnämnden. Överlämnandet sker i samband med kommunfullmäktiges årsavslutning i Klevshult.

Per Bunnstad

Sune Lindén tilldelas årets kulturpris
Foto: Per Bunnstad
Sune Linden är en allsidig konstnär.

Till toppen