Jan-Erik Larsson      www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Till startsidan för personer

Jan-Erik räddar filmerna
Inlagt söndag 14 mars 2010

Hur många har inte gamla smalfilmer liggande i hyllorna som ingen längre tittar på? Timmar av kulturhistoria i runda små gula askar med allt från små treminutersstumpar för åttamillimetersfilm till långfilmer som har klippts samman av många små smalfilmer.

– Jag är övertygad om att det är många känner igen sig. Massor av smalfilm riskerar helt enkelt att hamna bland soporna i framtiden för att gamla filmprojektorer har slutat att fungera och för att många tröttnat eftersom hela utrustningen är så bökig att plocka fram. Därför blir det aldrig av.

Enkla lösningar
–Men det finns enkla lösningar på problemet.
Det säger Jan-Erik Larsson från Vaggeryd som efter pensioneringen från vaktmästarjobbet på Bäckalyckan i Vaggeryd har tagit som sin nya livsuppgift att rädda gamla smalfilmer. Han satte ut en annons på Blocket där han erbjöd sig att föra över gamla smalfilmer till dvd-skivor. Responsen blev god. Efter det har han inte haft några sysselsättningsproblem i pensionärstillvaron.

90 filmer kom...
– Rätt som det var damp det ned en stor sändning från Vetlanda med inte mindre än 90 stycken gamla smalfilmer som jag nu har fört över på dvd, berättar han.
– Efter det har det blivit fler uppdrag. Det finns olika sätt att göra jobbet på . Själv tycker jag kvaliteten på filmer blir riktigt hyfsad genom att jag helt enkelt för över smalfilmer via videokamera till dvd-skiva i en dvd-spelare. Sedan är det bara att trycka in skivan i dvd-spelaren.

Varning!
Men han varnar för en sak: det går inte att göra underverk om originalfilmerna håller för dålig kvalitet.
Fördelarna överväger dock nackdelarna. Själva överföringen från film till dvd gör det till exempel möjligt att dela in filmer i olika filer. Det gör det ju så mycket lättare att hitta utan att ständigt tvingas byta film i projektorn.

Började på 70-talet
Jan-Erik började själv smalfilma när han bodde på Tallbacken i Götafors på 70-talet. Det blev under årens lopp åtskilliga meter med filmer som främst skildrade familjelivet och små och stora händelser i Vaggeryd.

Biointresse
Intresset för smalfilmning gick hand i hand med hans biointresse. Med tiden byggde Janne upp en egen filmstudio i villan på Boarpsvägen. Med jämna mellanrum händer det att han plockar fram gamla svenska klassiker ur hyllorna och bjuder hustrun på en äkta filmkväll.

Kåre Boberg


Gula askar. Jan-Erik visar filmer av det slag´som hundratusentals svenskar har samlat i hyllorna under årens lopp.
Filmentusiast. Jan-Erik har ett gediget intresse för filmer och filmning.
Trotjänare. Den här filmprojektorn från 1970-talet gör fortfarande god nytta i arbetet med att rädda gamla smalfilmer.
Klassiker. Titanic-filmen från 1958, En natt att minnas, ingår i hans i samling av biofilmer. En raritet.