Måns Larsen www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Måns har två rävar bakom varje öra
Ur Onsdagstidningen 49/1999

Djurgårdare! Ledarkollegan i SIS, Andreas Josefsson till höger, håller på rätt lag, Djurgården. Måns håller av någon outgrundlig anledning på Leksand.
Foto: Per Bunnstad

Namn: Måns Larsen.
Ålder: 41.
Familj: Gift med ”Halla”, tre söner.
Bor: Villa i Skillingaryd.
Bil: Nissan Primera.
Yrke: Energisäljare år Vaggeryds Energi men börjar i februari på ett nytt arbete.
Klubb: Skillingaryds IS.
Idrott: Ishockey
Favoritlag i elitserien: Leksand.
Näst bästa sporten: Golf.
Världens bästa idrottsman: Ingemar Stenmark.
Världens bästa idrottskvinna: Annika Sörenstam.
Om man säger att Måns Larsen har ett par rävar bakom varje öra så överdriver man inte. Idrottsledaren från Skillingaryds IS har nära till att spexa och att skratta. Men när det gäller själva ledarskapet så är det allvar som gäller.
Han är en av många ideella idrottsledare som vecka efter vecka, år efter år, ställer upp för ungdomarna.


Själv spelade han fotboll upp till 15-årsåldern, ishockey något längre. Men när han märkte att han inte räcket till för att bli A-lagsspelare tackade han snabbt ja till att bli ledare. Han har varit med i SIS som ledare i ungefär 25 år och han är en av dem som man vet att det alltid händer mycket kring. Han är idérik och aldrig rädd att hugga i.
Familjen Larsen kommer från början från Danmark och dessa ”båtflyktingar” har acklimatiserat sig väl i grannlandet. Måns kom tidigt i kontakt med idrotten i SIS och han är ingift i en annan känd idrottsfamilj, Svenningsons.
Han skojar gärna om det mesta och har själv nära till skrattet. Det vilar aldrig några ledsamheter över honom. Han är också mästare i SIS på barnafödande, inte i antalet barn väl i snabbheten att rapportera de nyfödda som medlemmar i föreningen. För några år sedan var det en intern tävlan bland några familjer, främst Svenningsons och Larsens, om att direkt efter förlossningen ringa till SIS och meddela nyförvärvet. Måns har det gällande rekordet på ett par minuter.
– Sköterskorna var med på det hela och de hade sett till att det fanns en telefon inom nära räckhåll, säger han skrattande.
Humor är en viktig del av livet. Det kom han tidigt underfund med.

13-åringar
Han arbetar mest med idrott inom Skillingaryds IS där han i många år varit både fotbollsledare och ishockeyledare. Just nu är det ishockeyn som gäller och han är en av ledarna för 13-årslaget. Han är också tränarkommitténs kontaktman med ishockeysektionens styrelse.
– Det blir kanske lite mindre tid för mig när jag byter jobb i februari. Då blir det inte ett sju-till-fyra-jobb, men vi är flera ledare i laget, så det går bra.
Efter 23 år i kommunens tjänst sadlar han om till att bli säljare och säljledare på TAC Svenska AB med huvudsaklig placering i Skövde, Jönköping och Värnamo.
Tillsammans med hustrun startade han för många år sedan en reklamfirma, vilken de drev på fritiden. Numera har brodern Sören tagit över denna firma, LL-Reklam.

Fotboll-golf
Alla tre grabbarna spelar ishockey medan det endast är Hannes som också är med i fotbollen. Hannes spelar för övrigt också golf.
– Även fru Larsen ska börja med golf när hon har fyllt 40, säger han med förväntansfull blick.
Golf är en riktig familjesport. Själv satt Måns till helt nyligen med i juniorkommittén i Götaströms Golfklubb, men den gick han nyligen ur. Han är dock kvar i klubbens styrelse.
Måns började spela golf 1975 för Hooks Golfklubb men när Götaströms Golfklubb bildades bytte han till den klubben.
Han har också spelat mycket bowling i BK Krahner och Club Magoo. Numera blir det bara tid till ett eller annat besök om året i bowlinghallen.
Han har också i många år jobbat med Skillingaryds marknad, tampats med alla marknadsknallar som alla önskat den allra bästa platsen. Det är ett tufft jobb och det gäller att ha en distans till det. Men med sina rävar bakom öronen klarar han det jobbet på bästa sätt.
Måns får ofta andra arrangemang och han har varit en av de drivande bakom kommunens Hjulafton. Han har mål i mun och är ofta konferencier.

Får tillbaka
Han vill dock inte framhäva sig själv. Han arbetar med idrotten för att han tycker att han får tillbaka mer än han ger:
– Man ser alla ungdomars framsteg, hur de utvecklas inom idrotten och som människor. Och vilken glädje de har av idrotten. Sedan vill jag också säga att min fru också jobbar mycket. Hon kör till matcher och träningar, är spekaer på matcher och mycket annat.
Det handlar alltså mycket om idrott hos familjen Larsen.

I Värnamo
Förra säsongen var Måns ledare i Värnamo GIK eftersom en av grabbarna spelade ishockey där.
– I den här åldersgruppen hade vi i SIS 7-8 spelare och VGIK 12-13. Av detta blev det ett lag och det var ett bra samarbete.
Han tycker att likheterna är stora SIS-VGIK emellan. Man arbetar på ungefär samma sätt och i båda klubbarna är föräldrarna grundstommen.
– Det är inga stora skillnader men jag måste få framhäva en stor ledare i VGIK, Mats Nyberg. Han är en verklig entusiast och han besitter stora kunskaper.
En skillnad är att SIS har det mycket bättre förspänt när det gäller träningstider. Å andra sidan har VGIK betydligt fler spelare att välja bland.
Måns Larsen är ett typexempel på en svensk idrottsledare: idealitet och åter idealitet. Det är dessa ledare som håller föreningslivet vid liv.

Per Bunnstad