Sven Johansson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Sven Johansson, uppvuxen i Mässberg utanför Åker, är bygdens bäste gevärsskytt genom tiderna. Vi kommer att presentera honom här i form av tidningsartiklar med mera. Sven hade många smeknamn udner sin aktiva tid, bland annat Sven ”Skillingaryd” Johansson.
Pär kämpade till sig sitt guld - och brons för Sven från Jönköping
OS-hjältarna!
Ur Smålands Folkblad 24 juli 1980
OS-guld igen!
Med två futtiga hundradelar till godo kämpade Pär Arvidsson i går kväll till sig sitt OS-guld. Tiden 54,92 räckte till guldmedalj på 100 meter fjäril - Sveriges andra guld i Moskva.
Något senare var Sverige en hårsmån från ännu en simmedalj i herrarnas lagkapp - men det blev en fjärdeplats.

• Det hade redan blivit en svensk medalj till. Den tog Sven Johansson från Jönköping hem!
Han sköt hem OS-brons i gevärsskyttets helmatch. 565 poäng var bara en enda från silver! Det var sista skottet som fällde Sven som faktiskt ledde tävlingen efter två av tre moment,
- Det har varit så otroligt mycket efter prisutdelningen att jag varken hunnit duscha, äta eller byta om, berättar Sven Johansson fyra timmar efter avslutad tävling.
Först då var medaljören åter i OS-byn. Han fick en svårare pärs efter tävlingen än under...
- Nu blir det först lite mat och sen får jag väl fira på något sätt, sa Sven när han äntligen kommit tillbaka.
• Men det fanns fler svenska glädjeämnen, både hos femkampare och brottare. Av allt att döma blir det nya svenska medaljer idag!

Här började det
I går firade Svens föräldrar
i Mässeberg medaljen

Bildtext: (Bild från tidningen finns tyvärr ej) Mattias och Astrid Johansson, Svens föräldrar framför gården i Mässeberg utanför Skillingaryd. - Vi är glada, sa de sedan Sven vunnit brons i OS. (Foto: Roger Jonzon)

På Kävsjös lilla skjutbana utanför Skillingaryd började Sven Johanssons långa vandring mot OS-medalj!

– Jag minns när jag köpte geväret till Sven, berättar pappa Mattias. Det var 22 år sedan som han för första gången sköt och ställde upp på en tävling på Kävsjö skjutbana.
- Sven orkade inte ens bära geväret hela vägen till skjutbanan.
I går stod glädjen högt i tak i Mässeberg utanför Skillingaryd. Sven Johanssons föräldrar, Mattias, 77, och Astrid, 67, firade sonen Svens OS-brons. Men stillsamt - det fick räcka med en extra kaffetår.
– Klart det är skoj när grabben tar medalj, säger Astrid och tar en paus i höbärgningen. Jag hade inte vågat tro någonting alls. Hans värsta konkurrenter är ju proffstränade. Mamma Astrid har dock inte bara haft glädje av allt Svens skjutande. Det har varit många pokaler att putsa hemma i Mässeberg...

Här i Mässeberg började Sven kampen för OS-medalj
I går firade föräldrarna

Bildtext: (Bild från tidningen finns tyvärr ej) Mattias Johansson, 77, Svens pappa, tyckte att det var bättre att få in höet än att fira sonens OS-medalj. (Foto: Roger Jonzon)

Bildtext: (Bild från tidningen finns tyvärr ej) Sven Johansson - 22 år efteråt.

Mattias Johansson gav sonen Sven hans första gevär för 22 år sedan. Och Sven började marschen mot OS-brons...

Skillingaryd (Folkbladet)
Det var på Kävsjös lilla skjutbana utanför Skillingaryd historien om Sven Johansson, 35, började.
Sven, som tog brons i OS och dokumenterade sig som en av världens absolut bästa gevärsskyttar. Var bara en enda poäng från silver.
– Jag minns att jag köpte ett gevär till Sven, berättar pappa Mattias. Det var för 22 år sedan som han första gången sköt och ställde upp på en tävling på Kävsjö skjutbana.


– Vi promenerade från vår gård Mässeberg till skjutbanan. När vi hade kommit en bit på vägen så orkade inte Sven bära geväret längre. Jag fick ta hand om det...
Men när väl Sven kommit till skjutbanan sköt han så bra att han vann hela tävlingen, trots att han bara var 13 år gammal och betydligt yngre än sina konkurrenter.
I går var det stor uppståndelse på gården i Mässeberg utanför Skillingaryd. Många hörde av sig, ville tala skytte med Svens föräldrar, Mattias 77, och Astrid 67. Alla ville gratulera.

Skoj
– Klart det är skoj när grabben tar medalj, menar Astrid, som tar paus i den nödvändiga höbärgningen. Jag hade inte trott något alls, visste att hans värsta konkurrenter var proffstränade.
– Det är ju inte Sven, säger Mattias och Astrid. Han har vid sidan om skyttet haft arbete som läkare på Jönköpings lasarett. Men det har tydligen gått bra att kombinera!
Sven Johansson är född på gården i Mässeberg. Det var där han tog de första stapplande stegen på sin skyttekarriär.

Hon putsade pokaler
– Det har blivit massor av priser, säger mamma Astrid som i början fick putsa alla pokalerna, inte utan visst besvär.
– Tyvärr, säger Astrid, är det många som bara räknar segrar eller guld. Och då är ju ett brons inte mycket att skryta med.
Hur som helst, lilla Mässeberg, nu bara en handfull gårdar, hade sin största dag i går. Bygdens son, Sven Johansson hade skjutit till sig olympiskt guld. Men det flaggades inte i någon högre grad, många tog det kanske som givet.

Vågade lyssna
– Jag vågade inte höra på radion, säger Mattias Johansson. - Det var för spännande. Jag visste inget förrän en av mina bekanta ringde och gratulerade.
Sven Johansson har aldrig ägnat sig åt någon annan idrott än skytte. Det har fått räcka.
– Men han tränar oerhört mycket, säger mamma Astrid lite bekymrat. Jag förstår inte att pojken orkar!

Extra kaffetår
När Sven kommer hem till Mässeberg nästa gång kan han räkna med att mamma Astrid har något extra i bakfickan. Vill gratulera sin son till OS-insatsen.
– Men idag har vi trots allt tagit det lugnt, kanske det blivit en och annan extra kaffetår. Det viktigaste idag var att få in höet...
Mattias och Astrid Johansson är idrottsintresserade. Ser exempelvis alla OS-program i TV.
– Svens skytte har gjort att vi tycker att idrott är roligt och spännande, säger Mattias och Astrid. Vi ser på OS varenda kväll.

Sträcker på sig
Kävsjö skytteförening, den finns än idag, kan sträcka på sig. Man fostrade Sven Johansson, lärde honom skjuta och det med besked.
– Sven är ju Sveriges bäste gevärsskytt, säger mamma Astrid med berättigad stolthet. Han har alltid varit lugn och sansad, kanske är det därför han siktar rätt!
– Det här var en stor dag, säger Mattias och Astrid. Först bronset och sedan höet i ladorna. Vilken härlig sommardag...

P-O Nilsson