Stig Jonsson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Stig får kulturpriset 1993 (kompletterat med bilder 26 juli 2006)

Stig omkommer på Linnesjön 2001 och dessutom om drunkningsolycka 1953 (inlagt 26 juli 2006)

Jonssons Konditori Länk till en annan sida

 

Konstnär och konditor får kulturstipendium
Ur Finnveden Fredag 26 november 1993 – här kompletterat med fler bilder (bilderna inlagda 26 juli 2006)
Stig Jonsson är ibland konstnär även i konditoryrket, som i går när han gjorde karamelldekorationer inför skyltsöndagen.
Årets kulturpristagare heter Stig Jonsson, välkänd konditor från Skillingaryd.

Stig Jonsson, 52, Tofteryd, får i nästa månad ta emot Vaggeryds kommuns kulturstipendium på 10.000 kronor. Det är 15:e året priset delas ut och Stig är utan tvekan en värdig mottagare. Han har målat i hela sitt liv:
- Den äldsta oljemålningen jag har därhemma är 43 år, säger Stig.


Stig föddes 1941 i Skillingaryd och började tidigt jobba i familjens konditori. Han är konditor och egen företagare, men det största intresset är målandet.
Numera bor han i Sjöbo utanför Tofteryd. Där har familjen en härlig villa och inte minst för Stig finns en ateljé. Det är där han tillbringar en stor del av fritiden. Men konstnär på heltid är han inte:
– Nej, det skulle nog inte gå. Det är få förunnat att kunna försörja sig på konsten, säger Stig som dock är mycket produktiv och som säljer en hel del.
När Finnveden träffar Stig är det torsdagmorgon och platsen är bageriet i Skillingaryd. Den här dagen sysslar Stig en hel del med konst även i jobbet: han förfärdigar nämligen karamelldekorationer inför skyltsöndagen.
Det var i början av 1970-talet som Stig började ställa ut sina arbeten och på senare år har det blivit fler och fler utsällningar. Senast har han visat sin konst på Borgen i Gislaved.
– På Länssalongen har han varit med i flera år. Från att ha målat naturtrogna motiv – där han bland annat återgivit flera av bygdens miljöer – har han utvecklat sitt måleri åt det mer abstrakta hållet. I dag visar Stigs måleri ett mer öppet och fritt skapande av naturens element, där ljuset spelar en avgörande roll. Hans målningar förmedlar positiva känslor till betraktaren, säger kultur- och fritidsnämnden i sin motivering.

Per Bunnstad

Toppen
Två av Stigs klasskamrater
omkom på samma plats 1953
Ur Onsdagstidningen 14 februari 2001 (inlagt här 26 juli 2006)
Två borta. Det här cirka 50-åriga skolfotot visar fyra klasskamrater: Sievert Heiver, Stig Jonsson, Sievert Andersson och Kjell Persson, Stig Jonsson och Sievert Andersson är nu båda borta efter olyckor, nästan på dagen 30 år emellan.
Skolklass. Verner Kjellberg med sina elever vid folkskolan i Skillingaryd. De två som drunknade i Linnesjön 1953 ses i övre raden. Arne Axelsson står näst längst till höger, Ingemar Thulin är fyra från höger.

En tragisk drunkningsolycka på Linnesjön utanför Skillingaryd har väckt stor förstämning i bygden. Det var välkände konstnären och konditorn Stig Jonsson som under söndagen hittades död.

Stig hade givit sig ut på sjön för en skridskotur på lördagen när han gick genom isen nära badplatsen.
På nästan exakt samma ställe drunknade sommaren 1953 två av Stigs klasskamrater: Ingemar ”Tullen” Thulin och Arne ”Ville” Axelsson. De var ute med en kanot och de två tolvåringarna drunknade.
Det var 37 elever - eller möjligen någon mer eller mindre - som började skolan i Skillingaryd 1948. Det var pojkar och flickor födda 1941.
Av de här 37 har fem nu dött i olyckor plus att tre gått bort i sjukdomar. Förutom de nämnda blev Åke Ljung påkörd utanför Nynäs - mittemot nuvarande Konsum på Storgatan. Olyckan inträffade 1955 eller möjligen 1956.
1 mars 1971 brann det på Granstrands i Skillingaryd och Sievert Andersson omkom i lågorna.
Sedan har tre andra av 41:orna gått ur tiden: Vivianne Arvidsson, Bodil Flodin och Göran Gustavsson.
Stig Jonsson ägnade sig på senare år mer och mer åt sitt konstnärskap och han hade en egen ateljé i villan i Tofteryd, bara ett stycke från sjön. I höstas skulle han ha ställt ut i Israel men på grund av oroligheterna där blev det inte så. Men han hade hoppats på att få ställa ut i Israel under detta år.

Per Bunnstad

Toppen