Jea Jonsson       www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Till startsidan för personer
   
Ett kafferep för mamma Wanja
Inlagt onsdag 1 juli 2009
Jea och mamma Wanja hade kul tillsammans med alla andra på kafferepet.
Det var kafferep på gammaldags vis när Wanja Jonsson bjöd in till Magnisa stuga i Vaggeryd.

Det var dottern Jea som var initiativtagare. Jea har blivit smått berömd genom sina skånska kafferep – läs mer i artiklar nedan.

25 sorters kakor
Ett 25-tal hade kommit och det blev mycket kaffedrickande men givetvis också mängder av kakor. Det var kring 25 olika sorters kakor att välja bland för ingen orkade nog med mer än kanske tio.

Uppvaktad
Wanja blev på olika sätt uppvaktad trots att hon inte fyller år. Här fanns vänner från gymnastikföreningen och många, många fler kvinnor. För det var kvinnornas dag, Wanjas son Karl-Erik höll sig mest i köket. I det stora rummet var det de 25 kvinnorna som satt för att prata, dricka kaffe och smaka av alla kakor.

Minnesrikt
Det var sång och musik och alla verkade trivas förträffligt. Wanja var givetvis i högsätet och det blir en dag väl värd att minnas för både henne och övriga som hade kommit denna annars så regniga eftermiddag.


Per Bunnstad
Det var mycket att välja bland.
Favoritkakor...
Kafferep är en gammal, fin tradition.
Jea fick gå ut i köket för där satt brodern Karl-Erik. Jea bor numera i Skåne medan brodern blivit västgöte.
Wanja Jonsson smakade naturligtvis också på en del av alla kakor och det blev också lite kaffe till.
Det var en blöt eftermiddag i Vaggeryd och paraplyer var gångbart när man skulle till Magnisa Stuga.
Det fanns kring 25 sorters kakor och det var det nog ingen som mäktade med.
En liten grabb fanns på plats men han var inget kakmonster: han nöjde sig med en bulle och en negerboll.
Det gick på några sorters kakor på faten.
Det var gemenskap kring kaffeborden.
Alla verkade trivas när Vaggeryd fick ett ”riktigt” kafferep.
Det var också underhållning.
Det var ingen risk att kakorna tog slut men en del sorter var extra populära.

Jea ordnar kafferep i Vaggeryd
Inlagt måndag 29 juni 2009
Arbete på redaktionen i Simrishamn och kaffemuggen givetvis på plats. Nu är det ledighet på gång för Jea och då passar hon på att ordna ett kafferep för sin mor Wanja i Vaggeryd.
I morgon är det dags för ett kafferep som heter duga i Vaggeryd. Jea Jonsson som tidigare bjudit in till stora kafferep har nu ordnat ett sådant för sin mor Wanja.

Kafferep är något viktigt i livet; kanske det mest sociala som tänkas kan.

I Simrishamn
För en vecka sedan hälsade vi på Jea Jonsson på hennes arbetsplats på Ystads Allehandas lokalredaktion i Simrishamn. Här finns tre skrivande journalister – Jea är en av dem – plus flera andra anställda. Jea bor annars i närheten av Tomelilla men det är inte så långt bort.

Inte bara must
Även på Österlen är kaffet viktigt; Här handlar allt inte om must, om nu någon skulle tro det.

Bara kvinnor...
Jea berättar att ett antal kvinnor – ingen enda man – är inbjuda till Wanjas kafferep. Undertecknad som ska föreviga kafferepet blir nog ensam man. Ett reportage presenteras här i morgon kväll.

Per Bunnstad
          
Jea skrev bok om kafferep
Inlagt 1/12 2008
Jea besöker då och då mamma Wanja.

Jeanette ”Jea” Jonsson, 58, med rötterna i Vaggeryd har nyligen skrivet en bok om kafferep. Det är minnen från uppväxtåren i Vaggeryd som journalisten i skånska Ullstorp utanför tomelilla tecknat ned.

Jea är verksam som journalist på Ystads Allehandas redaktion i Simrishamn. Hennes bok heter Kafferepet på Österlen och delvis handlar det om kafferep hemma i Ullstorp, delvis om kafferepen i uppväxtårens Vaggeryd.

Degan och Wanja
Jea har ett årligt kafferep hemma i Ullstorp och vid det senaste hade 87 kvinnor med sig hembakade kakor. I boken berättar Jea om kafferep och hon ger 39 kakrecept.
Jeas far Eric ”Degan” Jonsson var närmast legendarisk journalist i Vaggeryd på Smålands Folkblad och Värnamo Nyheter. Mamman är Wanja Jonsson som än i dag bor kvar i Vaggeryd.

Mormors kafferep
Men det var mormors kafferep som kom att sätta starka spår hos Jea:
– På senare hälften av 50-talet, jag minns det som onsdagar till elvakaffet, kom mormors väninnor på kafferep. De var pingstvänner och riktiga tanter som hörde till Filadelfiakyrkan. Kafferepen inleddes med en stunds bön och halleluja och Emilia, som bodde nästgårds, spelade och tog upp segertoner om himmelriket på sin medhavda gitarr. Det stod härliga till! Själv tyckte jag nog mest det var lite skrämmande, berättar Jea.
Hon fortsätter att berättar att det var tanter man inte mopsade upp sig emot. Det var tanter i knut med hatt och finklänningar.

Narvavägen 7
– På bordet stod finkaffeservisen och sju sorters kakor framdukade. Det pratades men vad som avhandlades minns jag inte längre. Dessvärre tror jag det var en hel del till och med elakt skvaller som utbyttes där i köket på Narvavägen 7.

Arbetarklass
– Den generationen kvinnor arbetade ju i hemmet och deras sociala sammanhang fanns också där. De var alla av arbetarklass och umgicks när karlarna var på fabriken, mellan deras frukost- och middagsraster. Fabriksvisslan ljöd klockan 9 och klockan 13 om jag minns rätt. Förmiddagarna var barnen i skolan och kvinnorna hade sin frihet.

Claes Malmberg kom
Vid Jeas senaste kafferep i Ullstorp kom cirka 100 kvinnor och 87 av dem hade kakor med sig. Alla fick betala 100 kronor. Claes Malmberg har varit underhållare/föreläsare på ett kafferep. I somras var det Malin Nilsson, nordisk mästarinna i magi, som var artist. Det blev vid ett kafferep en behållning på 10.000 kronor och pengarna gick till ett barnhem i Peru.

Hemma i Vaggeryd
Då och då är Jea hemma i Vaggeryd för att besöka sin mamma Wanja, som bor kvar hemma. Något kafferep blir det kanske inte men säkert en eller annan kopp kaffe med någon kaka till.

Per Bunnstad