Erik Jonsson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

 

Skillingarydsbo har cyklat 13 varv runt jorden
- om lantbrevbärare Eric Jonsson i Torp, Tofteryd
Ur Jönköpings-Posten

Han är Skillingaryds meste cykelåkare, f d lantbrevbärare Eric Jonsson i Torp, Tofteryd, Skillingaryd. Sammanlagt har han cyklat jorden runt 13 varv om man lägger ihop de många mil han trampat. Tjugo cyklar har han slitit ut, för att inte tala om alla cykeldäck. Även om Eric Jonsson nu är 73 år gammal, så fortsätter han att trampa av bara farten. Skall han någonstans, ja, då tar han fram sin tvåhjuling och trampar iväg. Konditionen kan han inte klaga på. I 38 år körde han posten till abonnenter i Tofteryd, Boarp, Hult, Henriksbo m fl platser.

Han gick upp i ottan varje vardag och cyklade ner till Skillingaryd. Här sorterade han posten och cyklade sedan sträckan Skillingaryd-Linneryd, Tofteryd, Grohult, Torp, Ekhult, Fastorp, Boarp, Hultö, Henriksbo, Ryd och tillbaka till Skillingaryd. Frampå eftermiddagen trampade han så hem till Torp igen. Det blev en sträcka på närmare 6 mil. På sommaren var det skönt, men på vintern kunde det vara besvärligt, många gånger.
– Jag minns en dag, säger Eric Jonsson, då var det 42 grader kallt, då bet det i öronen och man kände verkligen av att man fanns till. Vägarna var till att börja med inte så fina som nu. Det var mest grusvägar och på våren förekom besvärliga tjälskador.
Att cykla utan överfyllda postväskor går ju bra, men när man hade uppåt 30 kg tung post när man körde ut från Skillingaryd och vägarna var besvärliga, då fick man slita.
Till att börja med var det inte så bra betalt. Den första tiden körde jag sträckan mellan Skillingaryd och Tofteryd och för detta hade jag 3:10 per tur. Det var tre turer i veckan och förtjänsten stannade vid 3:10. Sedan utökades linjen och turerna och då blev det bättre betalt, 5:40 per tur. Nu är Eric Jonsson pensionerad och han konstaterar att han har bättre betalt som pensionär, än han hade när han körde post.

Cyklade till Stockholm
Även om Eric Jonsson cyklade var dag under sin tid som lantbrevbärare, så blev han aldrig trött på att cykla. När han hade semester så tog han fram ”hojen” och trampade till Stockholm. Det var en skön tur och mycket vackert att se utmed riksstråket.
Att komma in i Stockholm gick bra, likaså att cykla inne i storstan, men att ta sig ut ur stan, det var värre, konstaterar Eric, som höll på en längre tid att finna rätt stråk ut ur huvudstaden.
Det propageras mycket för cykling i dessa dagar, säger Eric Jonsson, och det har lagts upp olika turer i Skillingarydsbygden. Jag kan inte annat än rekommendera folk att cykla. Det är en fin motion och man håller sig i god form.

Sven Storck