Sigvard Johnsson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Sigvard Johnsson fotograferad i anslutning till sin 75-årsdag. Året var 1999 och i hela hans liv klappade hjärtat för SIS.
Foto: Per Bunnstad

Sigvard Johnsson, född 1924, blev redan som ung ledare inom Skillingaryds IS. Han spelade handboll för SIS i Lägerhyddan men hade inte den stora talangen som spelare utan han satsade mer på ledarskapet.

Sigvard engagerade sig i Björkens Bollklubb, en ungdomsklubb bildad troligen 1943. I denna klubb ingick främst ungdomar från östra delen av Skillingaryd.
Björkens BK gick efter en kort tid upp i SIS där man nu började satsa på ungdomsverksamhet. Sigvard hjälpte till att organisera lokala pojklagsserier i handboll och han blev lite av huvudgestalten inom SIS ungdomsverksamhet, Han var också med när de fyra pojklagen i fotboll och ishockey startade och det var mycket tack vare ledare som Sigvard som det inte bara blev seniorverksamhet i SIS. Men han engagerade sig också på seniorsidan och var exempelvis lagledare ett tag för A-laget i ishockey.

DM-guld
1958 blev ett märkesår för Sigvard. Det året blev juniorlaget i ishockey under Sigvards ledning Smålandsmästare. I SIS jubileumsbok från 1982 berättas att Sigvard i semifinalen mot Växjö från sin utsatta position i spelarbåset fick en puck i ansitket så att blodet rann, men han stannade kvar på sin post och matchade laget till slutsignalen. Efter matchen gratulerades han av gästernas bäste spelare, blivande Europamästaren på 200 meter löpning, Ove Jonsson. Det här var något som Sigvard många gånger tänkte tillbaka på.

Extrapappa
Sigvard kom att bli som en extrapappa för många ungdomar och få har haft ett sådant hjärta för SIS som Sigvard. Han utsågs också tidigt till hedersmedlem i föreningen. Sjukdom gjorde dock att han fick svårare och svårare att engagera sig.
På senare år har sjukdom gjort att han inte kunnat följa sin klubb på samma sätt som tidigare, men han har ändå visat glädje när någon talat med SIS tillsammans med honom. Han var alltid lika glad när han fick klubbtidnignen Synopsis till sig.
Lördagen den 21 februari 2004 gick Sigvard stilla bort och många kommer att minnas honom för all tid framöver för en man med ett stort hjärta för SIS och en som lade ned mycket tid på sin förening.

Per Bunnstad

Sigvard till minne

I Skillingaryds gravkapell har begravningsgudstjänst ägt rum för Sigvard Johnsson, Sörgården i Skillingaryd. Officiant var kyrkoherde Kerstin Bothén.
För orgelmusik svarade kantor Monica Fransson. Sven Ahlgren sjöng Dan Anderssons ”Jag skall gå genom tysta skyar”.
Kistan var prydd med församlingens bårtäcke och omgiven av blommor från kusiner, medlemmar av Skillingaryds IS samt familjen Ahlgren på Mörkhult. SIS fana med sorgflor var placerad på hedersplats invid kistan.
Kremation kommer att äga rum och urnan skall placeras på föräldrarnas grav i Skillingaryd.
Sigvard Johnssons minne hedrades med penninggåvor till Gamla kamraters fond på SIS.
Efteråt hölls en minnesstund på Järnvägshotellet där Åke Sköld talade för SIS-kamraterna och läste Bo Setterlinds dikt: ”Plötsligt slocknar en låga”. Stig Åstrand sjöng därefter, till pianoackompanjemang av Sven Ahlgren, ”Jag har hört om en stad....”
Gode mannen, Perolof Kallings, hade iordningsställt en minnesutställning på Järnvägshotellet med släktfotografier och en omfattande samling minnessaker från Sigvards aktiva tid i SIS. Det sistnämnda överlämnades som gåva till SIS. Gode mannen framförde ett tack till alla som närvarit och medverkat. Kyrkoherde Kerstin Bothén avslutade minnesstunden. Allmänna arvsfonden kommer att förvalta familjegraven.
Det mesta av det som Sigvard efterlämnade till SIS finns att beskåda i en utställning på biblioteket. (inlagt 040325)