Rolf Johansson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Rolf har besökt Älvsjömässan i 50 år
Inlagt 18/2 2009
Rolf har i år ”firat” att det det är 50 år sedan han började besöka möbelmässan

1958 började Rolf Johansson som springpojke på Granstrands i Skillingaryd.
Redan året därpå fick han följa med chefen Karl-Erik Granstrand till möbelmässan i Stockholm. Sedan dess har det blivit årliga besök och de flesta gångerna som utställare åt Granstrands/ Kinnarps eller som nu i egna Molunden.

50 år har gått sedan det första besöket på mässan i Stockholm, som då låg på annan plats. Numera är det Älvsjö som gäller och officiella namnet är numera Stockholm Furniture Fair. Det var 4–8 februari som det var mässdags och för Rolf är det naturligt att besöka denna mässa då möbler alltid varit hans intresse.

Besökt alla mässorna
Karl-Erik frågade Rolf om han ville följa med upp till Stockholm och givetvis svarade han ja. Det var ju en upplevelse för en knappt 15- åring att få komma ut i ”stora världen”.
– Jag tror inte att jag missat någon mässa, till och med när jag lumpade kunde jag besöka mässan, säger Rolf.

Botar bra
Han har inte heller varit sjuk när han skulle åka men någon gång har han blivit lite halvkrasslig däruppe. Men när Rolf får vistats bland möbler är det botemedel mot det mesta.

Blev ägare
Senare blev Rolf ägare till Granstrands, som han senare sålde till Kinnarps. Detta företag finns kvar i Skillingaryd.

Produktutveckling
Rolfs stora intresse är konstruktion, utveckling och försäljning av möbler. Allra största intresset är produktutveckling, att helt enkelt hitta nya produkter som kan komma i produktion.

1959–2009
Är det då någon skillnad på mässan 1959 och 2009, förutom storleken?
– Ja, 59 var det mest svensktillverkat. I dag är det en internationell mässa och inom offentlig miljö har både export och import ökat märkbart på senare år, säger Rolf.

Molunden
Det är just möbler till offentlig miljö som är det man satsar mest på i familjeföretaget Molunden, som har sin verksamhet i Hermes lokaler i Vaggeryd. Dessutom har man en utställningslokal mitt emot Skillingehus i Skillingaryd.

Arkitekter
Rolf har sedan många, många år tillbaka samarbetat med möbelarkitekten Sture Eng och det har fortsatt i Molunden. På senare år har han även engagerat möbeldesignern Dan Ihreborn, Värnamo, tidigare Skillingarydsbo. Sture och Dan samarbetar och det är en kombination som Rolf är mycket nöjd med.

Växa sakta
– Visst påverkar lågkonjunkturen alla och även oss, säger Rolf.
Och han tror att botten ännu inte är nådd. Arbetslösheten kommer att stiga och en del företag riskerar att helt slås ut. Själv tror han att Molunden kommer att växa men sakta, även om man inte har någon ambition att bli ett riktigt stort företag. Man omsätter i dag 13 miljoner kronor och säljer främst inom Sverige samt till Norge och Finland.

Byggplaner på is
Molunden har option på en tomt i Skillingaryd men just nu ligger man lågt med byggplanerna. Man får avvakta framtiden och man klarar sig bra i lokalerna i Hermes tidigare lokaler. Dessa lokaler hyr man.

Familjeföretag
Molunden är ett familjeföretag där Rolf och hans hustru Christina jobbar tillsammans med döttrarna Fredrica Gunnarsson och Filippa Thulin.

Inget pensionärsliv
Även om Rolf blir ålderspensionär i slutet av detta år tror han inte att det medför att han går in i ett traditionellt pensionärsliv. Han fortsätter så länge han får vara frisk och tycker det är roligt.

Per Bunnstad