Karl-Olof Johansson      www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Till startsidan för personer

Karl-Olof har fixat skidspår sedan 1972
Inlagt lördag 30 januari 2010

I morgon kan alla skidåkare göra insats för de nödlidande människorna på Haiti. Invid skidspåren ute på Hjortsjöns is kommer det att serveras blåbärssoppa och varm korv och på Bäckalyckan blir det servering av våfflor. De pengar som samlas in går avkortat till Haiti.
Det här hade inte varit möjligt utan Karl-Olof Johansson, mannen som gjort Vaggerydsbornas skidspår i snart 40 år.

– Det var 1972 som jag började började lägga skidspår. Då fick vi vår första snöskoter i VSOK. Sedan 1992 har jag även lagt Bäckalyckans skidspår, berättar han.

Vid Friluftsgården
Numera är han deltidsanställd på VSOK.s Friluftsgården. Men den befattningen utgör bara en ringa belöning för de massor av oavlönade arbetstimmar på skotern som Karl-Olof i ensamhet, snö och kyla offrat för att andra människor ska kunna njuta i skidspåren.

Många timmar
Den här vintern har det blivit många mil och många oavlönade arbetstimmar i skidåkningens tjänst.

Fyra mil nya spår
Sedan snön slutade falla i torsdags morse han lagt uppåt fyra mil nya skidspår. På torsdagen gjordes spåren kring Friluftsgården, sammanlagt cirka tio kilometer i ordning efter att ha täckts med närmare en decimeter nysnö.

Många spår
På fredagsförmiddagen spårades skidspåren på Hjortsjön där insamlingen för Haitis folk ska ske på söndag. Dubbelspår runt stränderna på sjön innebär bara det cirka tio kilometers spårläggning i tio minusgrader. Därefter tog han itu med spåren upp mot Bössjarp som ligger fyra kilometer från Bäckalyckan. Dessutom fanns det i mån av tillgång på dagsljus ett omfattande spårsystem kring Bäckalyckan ned till Västra strand och Torsbo som vänta på att får nya fina spår. I mån av tid skulle också Elmia Wood-området få nya skidspår.

Skidentusiast
Det är så entusiaster arbetar. Karl-Olof Johansson är verkligen en skidentusiast.

Åkt Vasaloppet
För 31 år sedan åkte han Vasaloppet på 5,10. Men han ser det också som en hjärteangelägenhet att ställa upp för Haitis folk.

Kåre BobergPå våg ut för åtskilliga timmars arbete.
Karl-Olof är mannen som ser till att det blir skidspår runt Vaggeryd.
Snöskotern är törstig och kräver ofta påfyllning.
Spårsläde och anordning som packar snön angörs på skotern.