Elin Joelsson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Elin pluggade i Cambridge – i USA
Inlagt 4/7 2008

Elin Joelsson i Skillingaryd har haft ett annorlunda skolår. Efter ettan på Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd blev det inte tvåa utan ett helt skolår i Cambridge. Inte den engelska så välkända skolan utan i den amerikanska delstaten Idaho nära gränsen till Kanada. Där finns en liten stad som heter just Cambridge och som har 360 invånare.

Det var till denna skola Elin kom i höstas och det blev ett både underbart och lärorikt år. Någon hon kommer att minnas för resen av sitt liv.
Det hela började med att Elin liksom många andra deltog i en tävling där förstapriset var just att bli utbytesstudent i USA. Uppgiften var att göra en årsbok och Elin lyckades så bra att hon fick ett stipendium värt i storleksordningen 50.000 kronor.

Vilda västern
Det blev ett fantastiskt skolår mitt ute i vilda västern. Idaho är en riktig västernstat och inte minst Cambridge med dess omgiven. Jakt och annat friluftsliv är det som gäller här och det är som att komma direkt till västern. Det var tjurridning och mycket annat och männen gick givetvis i cowboyhattar.
Elin läste på High School i den lilla skolan och här fanns faktiskt tre andra utbytestudenterna. En av dem kom från Köpenhamn och hon kom att bli Elins bästa kompis.
– Alla var så öppna att det var lätt få kompisar, säger Elin.
Hon bodde hos en familj där det fanns en dotter i ungefär hennes ålder men de umgicks inte direkt. I våras fick Elin för övrigt besök av föräldrarna Susanne och Anders samt syskonen Alma och Otto. Så det fick verkligen se och uppleva västernlivet.

Lite strängare
Livet på skolan var inte riktigt som på Fenix. Det var lite ”strängare” men det fanns det var som var så mycket bättre. Det var inga gängbildningar utan alla var tillsammans mycket mer än vad man är i en svensk skola.

Tog körkort
Elin passade faktiskt på att ta körkort under vistelsen i USA. Det får man göra redan när man är 16 år. Allt som allt kostade körkorten 100 dollar, kring 600 kronor. Körkortet gäller även i Sverige men bara en viss tid. Det går ut fem dagar efter det att Elin i höst fyller 18 år. Sedan måste hon köra teoriprov och köra upp härhemma. Men hon har ändå ett bra försprång.

Har ett försprång
Elin har även ett försprång när hon till hösten börjar tvåan på samhällsprogrammet på Fenix. Hon får alltså inte räkna sig tillgodo året i USA då undervisningen och ämnena var så annorlunda där mot Fenix. Hon har i alla det extra väl förspänt när det gäller engelska.

Minne för livet
Elin tycker inte alls att det känns som att hon förlorat ett år utan att hon i stället fått ett; Hon har lärt sig mycket om den amerikanska kulturen, fått kompisar från andra länder och hon har minnen från livet i Cambridge men också från New York som hon besökte under några dagar.

Sommarjobbar
Just nu är det sommarjobb på GEJI i Skillingaryd som gäller men det blir också lite ledighet innan skolan på Fenix börjar. Lita på att hon kommer att sakna kompisarna i Cambridge en del.
– Men min kompis från Köpenhamn ska jag i alla fall träffa, avrundar Elin.

Per Bunnstad

Elin har nästan hela väggen full med påtagliga minnen från USA.
Dagboken kommer nog för alltid att bli ett kärt minne.
Efter året i USA är Elin tillbaka hos föräldrar och syskon.