Elin Hjelmer       www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Till startsidan för personer

Elin gläds med sitt barnbarn som vann EM-guld
Inalgt söndag 1 juli 2012
Elin Hjelmer följer med glädje tidningarnas rubriker om barnbarnet Moa.

Hon fyllde 90 den 18 april i år och har givetvis följt hur det gått för barnbarnet Moa Hjelmar i Europamästerskapen i friidrott i Helsingfors.

Moa Hjelmer som fyllde 22 den 19 juni bor i Stockholm men hälsar då och då på sin farmor i Värnamo. Elin Hjelmer är uppvuxen i Rydaholm med efternamnet Hilding och har även i många år bott i Skillingaryd där hon hade träffat sin blivande man på dans i Lägerhyddan.

I fredags kväll, näst sista junidagen 2012, var det friidrotts-EM som gällde för alla i släkten. Moa som man hoppades kanske skulle ta medalj slog till och vann guld.

– Det är hon som är duktig. Jag har inte gjort något, säger farmor Elin som är en riktigt krutgumma som verkligen vet vad hon vill.

– När Moa senast var hos mig sa hon, hur usel du ser ut. Hon märkte hur jag förändrats när jag fått cancer, berättar Elin.

Men Moa hade kärlek i sina tankar och Elin trivs när någon eller flera av de nio barnbarnen kommer på besökt till lägenheten på Rörstorpsgatan i Värnamo.

– Moa är en underbar flicka och hon har också skaffat sig en otroligt fin kille. Han är mysig, säger Elin.

Elin är uppvuxen i Rydaholm men har bott en stor del av sitt liv i Värnamo där hon och maken Erik hade villa. Erik var född 1921 och dog blott knappt 57 år gammal 1978.

Erik började som tapetserarlärling hos Gerhard Ihreborn i Skillingaryd. Eriks far Henning var kronojägare på orten.

– Han var en fantastiskt man, säger Elin om sin svärfar.

Erik och hans bror Kalle startade så småningom en tapetserarverkstad i Skillingaryd. Senare överlät Erik verksamheten i sin brors händer och flyttade till annan ort för att slutligen hamna i Värnamo.

Gifte sig tidigt
– Vi gifte oss när jag var bara 19 år och på den tiden var det skandal att gifta sig så ung, berättar Elin.

Hon och Erik fick barn och en är bosatt i Stockholm, en i Västerås.

–Sedan fick vi sladdbarnet Per som bor utanför Stockholm, berättar Elin.

Per Hjelmar föddes 1958 och han har två barn, Moa 22 och Oscar, 20, men grabben idrottar inte som systern gör så framgångsrikt. Oscar är ett av Elinz Hjelmer nio kära barnbarn.

Per berättar att han flera gånger varit i Skillingaryd och några gånger besökt kyrkogården där hans farmor och farfar är begravda.

Per har också haft kusiner i Skillingaryd, Robert och Bernhard Hjelmer, födda 1952 respektive 1947 men de flyttade från orten. Numera är de bosatta i Kronobergs län.

I Kent Claessons klubb
– En annan kontakt med Skillingaryd är Kent Claesson som är tränare i Spårvägen och Moa tävlar också för den klubben, säger Per som själv är ledare i Spårvägen.

Per berättar att även han bott i Värnamo.

– Jag gick på på Finnvedsskolan och var badvakt ibland vid Forshedabadet och i simhallen i Värnamo. Jag var också aktiv lite grann i Värnamo Simsällskap berättar han telefonledes på väg från tävlingarna i Helsingfors till flygplatsen för hemresa till Sverige.

Nu i sommar blev det säkert en resa till Elin iVärnamo men Moa kommer nog att ha fullt upp. Det mesta tyder på att hon blir uttagen till OS om några veckor.

– Det kommer jag aldrig att klara. Det blir alldeles för nervöst att titta på TV då, säger Elin Hjelmer som följer sitt barnbarns öden och äventyr och gläds med hennes utveckling på idrottsbanan och med livet i övrigt.

Per Bunnstad

– Otroligt, hon är en fantastisk flicka, säger Elin och Moa.
Historiskt tycker även Elin.
Ett foto av barnbarnet finns på hedersplats hemma hos Elin.