Gunni Hedvall www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer


Gunni fyller 90 i dag
Inlagt 28 september 2007. Grunden är en artikel ur Finnveden Fredag hösten 2004 men kompletterat med en ny bild och delvis ny text.
Sommaren 2007, 90-årsdagen närmar sig... Foto: Per Bunnstad
Många minnen blir som levande för Gunni Hedvall och Inger Grönlund. Fina klipp- och fotoböcker är bra att ha. Foto: Per Bunnstad/Finnveden Fredag 2004
Gunni Hedvall är tillbaka i Skillingaryd och ett av hennes intressen är handarbete. Foto: Per Bunnstad/Finnveden Fredag 2004
Namn: Gunni Hedvall
Bostad: Lägenhet på Sturegatan i Skillingaryd.
Ålder: 90 i dag den 28/9 2007
Familj: Två barn, två barnbarn och tre barnbarn.
Intressen: Gymnastik i hela livet och på senare år även näversömnad. även om hon nu slutat med det.
Bil: Inte nu längre.
När man säger Gunni Hedvall tänker många i Skillingaryd: Det var hon som startade gymnastiken i Skillingaryd.
Men vad inte alla vet är att hon efter 42 år återvände till den köping hon lämnade 1959.


I dag den 28 september 2007 fyller Gunni 90 och vi har utsett henne till Veckans Skillingarydsbo vecka 39/2007:
– Firandet började redan lite i går kväll, säger Gunni när Skillingaryd Nu ringer och gratulerar på födelsedagen klockan 09.20.
Hon säger att det är gymnastiken och någon däruppe som gör att hon fortfarande är så pigg.
– Numera gymnastiserar jag inte men däremot promenerar jag mycket och har en rullator som jag ibland nästan springer med, säger 90-åringen.
Gunni säger att hon är tacksam att för att hon mår fint,
- Ja, jag är frisk och tar inga tabletter alls. Det känns helt enkelt bra, säger hon på sin 90-årsdag.

Gymnastikens moder
Per Henrik Ling är gymnastikens fader i Sverige och man kan nästan säga att Gunni Hedvall är gymnastikens moder i Skillingaryd.
Gymnastik och Konsum är två saker som betytt mycket i hennes liv. Själv började hon tidigt att motionerna och maken Göte var konsumföreståndare i Skillingaryd 1954–1959.
Det är med vemod hon noterade att Konsum i Skillingaryd lades ned för tre år sedan.
– Jag var fortfarande medlem i Konsum och lär väl så förbli även om jag får handla i andra butiker. Jag tycker att man borde ha kunnat rädda butiken kvar i Skillingaryd. Jag ringde själv upp Konsums vd men inget som någon gjort för att påverka beslutsfattarna har hjälpt, sa Gunni besviket vid intervjun 2004.
Maken jobbade i hela livet inom kooperationen och på hans gravsten på kyrkogården i Skillingaryd står det ”Kooperatören”.
Det var 1986 som Göte gick bort.


Skånska
Gunni är uppvuxen i Lund och hon tog realen där 1935. Gymnastikläraren tyckte att hon skulle gå på linjen för att bli gymnastikdirektör men det ville hon inte. Det räckte med att gymnastisera.
Hon blev tidigt gymnastikledare. Hon var ledare i hela 48 år och han fått de högsta utmärkelser som går att få, bland annat Lingmedaljen.

Husmorsgympa
När familjen Hedvall kom till Skillingaryd 1954 startade hon direkt husmodersgymnastik i Konsums regi. Hon tog också initiativ till att Skillingaryds Gymnastikförening bildades detta år.
Göte Hedvall hade många idéer för Konsum och efter ett tag hade han byggt om butiken vid Storgatan – där pizzeria Akropolis finns i dag – till köpingens första snabbköpsbutik. Konsum hade då också ytterligare en butik på orten, ”Lilla-Konsum” vid Kvarngatan.
Finnvedsprofilen hjälpte till med gymnastik även i andra sammanhang. Hon var ett tag ledare för tunnbandsgymnastiken hos Skillingaryds FK. Sedan var det motionsgymnastik, pensionärsgymnastik, gymnastsik för mamma-barn...

Trivdes bra
– Vi trivdes fantastiskt bra i Skillingaryd och fick direkt många vänner. Redan från början kände vi oss välkomna, påpekar hon.
Ett av barnen stannade kvar i Skillingaryd. Det var Ulla-Britt som redan då hade träffat sin Gunnar Andersson. De bodde kvar på orten och det var en anledning till att Gunni valde att flytta tillbaka till Skillingaryd i december 2002.
– Det kändes nästan som att komma hem, säger hon.
Annars har hon bott på ett tiotal ställen i sju landskap och egentligen trivts bra på alla platser.
Gunni Hedvall vet hur viktigt det är att röra på sig. Hon deltar inte längre i någon gymnastikverksamhet men fram till för ett par år sedan körde hon ett litet eget gymnastikprogram varje dag.
Nävensöm är ett intresse hon haft sedan 1986 och hon tycker att det varit en mycket rogivande hobby. Sedan något år tillbaka kan hon dock inte längre hålla på med denna hobby på grund av problem handlederna.
– Men jag har gjort så mycket att jag är nöjd ändå, säger Gunni på sin 90-årsdag.

Minnen...
Gunni och hennes gymnastikkamrat från åren på 1950-talet, Inger Grönlund, blev mycket nostalgiska när de vid intervjun 2004 bläddrade i Gunnis gamla fotoalbum där det också finns tidningsklipp med mera. Mycket handlar om gymnastiken och Konsum.
Gunni lever i nuet men tycker samtidigt att det är roligt att minnas tillbaka.
Noteras kan att Gunni i mars 2004 kallade samman alla som var med i gymnastiken för 50 år sedan. Hela 27 damer samlades i Järnvägshotellet för en nostalgisk eftermiddag.
– Ett par fantastiska timmar och det var roligt att så många hade kommit, sa Gunni då.
Hon visade bilder och gav också ett litet gymnastikprogram. Sedan pratade alla minnen, drack kaffe plus att också Gunni hyllades med en stor blomsterkvast.

Per Bunnstad