Bernt Hansson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Årets Skillingarydsbo 2003
Bernt Hansson, Årets Skillingarydsbo 2003.
Foto: Per Bunnstad
Kurt Svensson i Skillingaryds Intresseförening lämnade över priset Årets Skillingarydsbo till Bernt Hansson.
Foto: Per Bunnstad
En trio som startade badminton i Skillingaryd 1963: Herbert Storck, Bernt Hansson och Lasse Petersson.
Foto: Per Bunnstad
Bernt Hansson uppvaktades efter sin 80-årsdag av kamrater inom Skillingaryds Badmintonklubb. Från vänster Margareta Fredén, Jan Fredén, Jimmy Maurer, Ulf Lundahl, P-O Palm, Petra Ryman, Markus Gabrielsson, Bernt Hansson, Lars Petersson och Herbert Storck.
Foto: Per Bunnstad
Bernt Hansson tillsammans med en liten del av alla ungdomar som spelar badminton på eftermiddagarna.
Foto: Per Bunnstad 040302

Bernt Hansson blir den förste som förärades en inteckning i priset Årets Skillingsarydsbo. Han får priset för 40 års ideellt arbete bland ungdomar i Skillingaryd och för att han varit den store mannen bakom Skillingarydsmodellen.

Bernt kom till Skillingaryd 1953 och han jobbade som mellanstadielärare fram till pensioneringen. Men det är i än högre grad som idrottsledare på fritiden som Bernt blivit en kändis och en person som betytt nästan allt för badmintonsporten i Skillingaryd. Fast själv har han alltid önskat vara en doldis.

Ny klubb
När Skillingaryds sporthall stod klar 1963 hade det också bildats en badmintonklubb och det på initiativ av kvartetten Bernt Hansson, Lasse Pettersson, Herbert Storck och Åke Svensson.
Alla har betytt mycket för sportens utveckling i bygden men Bernt står ändå i en klass för sig. Måndag-fredag har han varje eftermiddag och ofta även kvällstid sett till att det varit badminton i sporthallen. På helgerna har han också kört till olika turneringar och han har alltid ställt upp helt ideellt.
Bernt fyllde nyligen 80 och ”flydde” då Skillingaryd för ett besök ”hemma” i Ljungby. Han har aldrig varit en person som önskat publicitet för sitt arbete och undertecknad har trots 30 år som journalist i bygden knappast fått en bild på Bernt. Han har hela tiden skjutit fram ungdomarna.
Även om Bernt är ungkarl och inte har några egna barn så kan man säga att han har mängder. Det är alla dem som under de 40 åren kommit till sporthallen.
Priset Årets Skillingarydsbo fick Bernt ta emot när han uppvaktades av medlemmar i Skillingaryds Badmintonklubb i onsdags den 25 februari. Det var samling på Hooks Herrgård och Bernt blev minst sagt överraskad och glad över utmärkelsen årets Skillingarydsbo, vilken överlämnades av undertecknad och Kurt Svensson från Skillingaryds Intresseförening

Hans motto
Skillingarydsmodellen kan sägas vara: kom till sporthallen och spela! Bernts motto har hela tiden varit att alla ska få vara med. Aktiviteten som sådan är det viktigaste, inte att det blir några stora tävlingsmässiga framgångar, vilket det ofta ändå blivit på köpet.
Bernt spelar naturligtvis själv och motionerar även i övrigt regelbundet. Han har en kondition som nog många 40-åringar skulle avundas.
Det är med stor glädje vi får tillkännage att Bernt Hansson tilldelats priset Årets Skillingarydsbo 2003. Det blev på ett sätt ett present till Skillingaryds Badmintonklubb som fyllt 40 under 2003 och till Bernt som då var inne på sitt 80:e år.
Och tro nu inte att han pensionerar sig från badminton. Nej, han kommer att fortsätta den korta promenaden till sporthallen minst fem dagar i veckan. Och där hjälpa ungdomarna med den fina sporten badminton.

Per Bunnstad 040302

Fakta om priset Årets Skillingarydsbo
Priset är uppsatt av hemsidan www.Skillingaryd.Nu och delas efter omröstning bland medlemmarna i Skillingaryds Intresseförening varje år ut till en person som under ett år eller flera år på ett eller annat sätt uträttat någon som betytt mycket för Skillingaryd med omland. Detta geografiska begrepp består av församlingarna Hagshult, Tofteryd och Åker. Priset består i en inteckning i vandringspriset, som skapats av Gunnar Svensson, Bissefäll, Skillingaryd. Med priset följer ett diplom. Priset delades för första gången ut den 25 februari 2004.
Mottagare:
2003 Bernt Hansson, Skillingaryd