Många minns mycket väl vaggerydsparet Rolf och Majken Grenthe, som inte minst var idrottsintresserade. Nu är båda borta men sonen Ingmar har till deras minne satt upp en donation om en miljon kronor: Majken och Rolf Grenthes Stiftelse. Den ska skötas av Vaggeryds kommun.
– Det är jättetrevligt och det var mycket positivt vid vårt möte med kommunstyrelsens arbetsutskott i dag onsdag, säger kommunalrådet Bengt Dahlqvist (M).
Idrottsintresserade
Rolf Grenthe (1904–1983) och Majken Grenthe (1908–2000) sysslade mycket med idrott och det är bland annat kring gymnastik som stipendier ska kunna delas ut.
Principerna
Av avkastningen ska 5.000 kronor avsättas för ett personligt stipendium för en framstående högst 30 år gammal kvinnlig gymnast, idrottskvinna eller ungdomsledare i Vaggeryds kommun.
Resterande medel ska kunna användas för stöd av utbildningsverksamet för barn och ungdom i Vaggeryds tätort, särskilt sådan med internationell anknytning eller till projektstöd för verksamhet vid Vaggeryds Museum.
Tacksamhet mot bygden
– När man reflekterar över sitt liv inser man att föräldrar och omgivning varit mycket viktiga och jag har varit mycket lyckligt lottad i detta avseende. Det som utmärkte Vaggeryd då och tror jag även nu är att vi haft mycket framsynta kommunalpolitiker. Ett exempel är att man startade en högre folkskola som blev en realskola. Jag vill nu visa tacksamhet till min hembygd, säger Ingmar.
Från Norge
Majken kom från Sävsjö medan Rolf var född i Norge. Men hans föräldrar var svenskar. Rolf gick i faderns fotspår och utbildade sig till bildhuggare. Han jobbade ett tag i Bodafors men han och Majken emigrerade 1928 till Kanada.
Kanadensisk mästare
– I Kanada blev han känd för att vara en duktig idrottsman, berättar sonen Ingmar.
Rolf blev bland annat kanadensisk mästare i längdhopp och var för övrigt en mångkampare av hög klass. I höjd tog han exempelvis 180, vilket var mycket på den tiden.
Rune Claesson från Vaggeryd berättade för några år sedan om Rolfs höjdhoppning:
– Det var kanadensisk stil, alltså rullande över ribban.
Kom till Vaggeryd
1932 återvände familjen till Sverige och valde Vaggeryd som bostadsort. I sluten av 1933 föddes Ingmar och 1936 fick de ytterligare en son, Björn, numera bosatt i Lund.
För 70 år sedan
– Min far började hos JG Petterssons i Vaggeryd och 1939 startade han och några till Möbelfabriken Balder, berättar Ingemar.
Delägare i denna var i övrigt Hugo Bergman, Herbert Ekvall, Allan Flodin, Göte Flodin, Våge Hermansson, Erik Krantz, Bernt Nygren, Oskar Johansson, Sigfrid Sandberg, Baltzar Särnmark och Erik Värn. Tio av de tolv kom från just JG Petterssons.
Rolf Grenthe var en av dem som var kvar på företaget ända tills det 1978 såldes till Vaggeryds Möbelfabrik.
Med i mycket
Rolf var inte bara företagare utan han engagerade sig mycket i samhället och då företrädesvis inom idrotten. Han var aktiv friidrottare i Waggeryds IK och noterade många fina resultat. Han var också med om att starta Vaggeryds Simsällskap, där han under flera år var ordförande.
Gymnastik
Majken var i stället med i Vaggeryds Gymnastikförening, som hade startat 1934 och där var hon aktiv från omkring 1947. I jubileumsskriften 1934–1984 står det bland annat så här: ”Vad hade Vaggeryds Gymnastikförening varit i dag utan Majken Grenthes arbete i och för föreningen?”
För Majken var det gymnastik både på jobbet och fritiden.
Inte i arv
Trots idrottsföräldrar blev det inte idrott alls för sönerna:
– Nej, de märkte tidigt att vi inte hade talang eller intresse av idrott, säger Ingmar.
Grabbarna utbildade sig och flyttade ganska tidigt från Vaggeryd. Björn bor i Lund och han jobbade i många år som tandläkare.
Kemi
Ingmar slog sig i stället in på en annan bana. Efter studenten i Jönköping och universitetet i Lund kom han så småningom till Stockholm. 1974 blev han forskare vid Tekniska Högskolan och trots att han uppnått pensionsåldern forsätter han inom branschen. Han är ett aktat namn inom kemiområdet och reser jorden runt för att hålla föredrag.
– Att vara pensionär och inte göra något klarar jag inte av, säger Ingmar.
Ofta i Vaggeryd
Ingmar han har i många år fortsatt att besöka föräldrahemmet i Vaggeryd. Även om det inte fanns någon släkt kvar tyckte han att det var roligt att komma tillbaka till sin födelseort och villan behöll han till för bara ett drygt år sedan.
– Vaggeryd var en bra plats att växa upp på och jag trivs fortfarande där, avslutar Ingmar Grenthe.
Per Bunnstad |