Per Fritz www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Till startsidan för personer

Per är fascinerad av Viedalen – kanske en offerplats
Inlagt juli 2012

Redan som tonåring på 1960-talet fascinerades Per Fritz av gravfältet i Viedalen alldeles intill vägen mellan Skillingaryd-Tofteryd.
Per var redan i folkskolan duktig på att teckna och det var nog mer än en som tänkte: han har en konstnärlig ådra i sig.

Konsten har också blivit en viktig del i hans liv. Per är uppvuxen i Skillingaryd och sedan många år tillbaka bosatt i Göteborg. Han har hållit kontakten med hembygden då såväl han som hans följeslagare i livet har vuxit upp här. Gunvie Bengtsson är också konstnär även om de inte har samma stil direkt.

Per lever för konsten men inte helt av den. Han jobbar som han brukar med att vara utställningsbyggare på ett museum – ett halvtidsjobb. I övrigt är det konsten som gäller och den har blivit en livsstil.

Tillbaka i tiden…
Viedalen är speciell och stannar man till där en tidig morgon eller sen kväll kan man nästan känna sig förflyttad 1000 år tillbaka i tiden.

– Allt sedan tonåren har jag känt att det är något mystiskt här och jag tror att det är en offerplats, säger Per.

För 30 år sedan placerade han ut en bandspelare här och under spöktimmen lät han den stå på. Det hördes en hel del mystiska ljud som han än i dag har svårt att uttyda. Något mystiskt är det.

Oden lutade...
Förra året placerade han ut ”Oden” i mossen strax intill Viedalen – se en artikel längre ned på sidan. När den nu hade börjat luta betänkligt återvände Per nyligen för att stadga den.

Samtidigt har han också rest några ”stockar” bara en bit ifrån. Dessa har han haft liggande i 30 år och inte vetat vad han skulle använda dem till. Nu har han funnit ett användningsområde.

Kring 1984 tog Per fram ett grafiskt blad – Skogens hämnd. Installationen i Viedalen är lite av en vidareutveckling av det.

Per har fått kommunens kulturpris men frågar är om kommunen i sin ägo har något konstverk av Per. Han finns i alla fall på mark i kommunen i form av installationerna vid Viedalen.

Noteras kan också att Per har sitt sommarboende inte alls långt ifrån. Skillingarydsbygden betyder än i dag mycket för den i höst 60-årige konstnären.

 

Vid Viedalen kan man finna kring 25 resta stenar.
Store sten är den mäktigaste stenen som ”alltid” förundrat passerande. Så även Per Fritz.
Förra året placerad Per ut något en bit ut i mossen...
...det var Oden och efter att den börjat luta har Per nu stadgat den.
Lite från söder och där har Per en ny installation.
Konstnären med rötterna i Skillingaryd har placerat ut sina ”trästolpar”.
Man kan se installationen från Tofterydsvägen, åtminstone om man stannar till.
De är 9 till antalet och konstverket heter Spöktimmen.
Konstnären i sitt rätta element.
”Stockarna” har Per haft liggande i 30 år utan att riktigt veta vad det skulle bli av dem.
Platsen är mystisk och Per är fortfarande betagen av den.


Per skriver bok om Mandråparen
Inlagt lördag 25 juni 2011 – Midsommardagen
Per Fritz är tillbaka med installationer. De ska vara en del i hans nya bok.
Ute på en mosse kan man se den första installationen med anknytning till den nya boken.

På hittills en plats i bygden finns nu ”Oden” och mannen bakom verket ute på en mosse är Per Fritz, som skriver boken ”Mandråparens hemlighet” och en del i arbetet är lite installationer i bygden.

Per Fitz, 59, är uppvuxen i Skillingaryd och även om han bott i Göteborg sedan 1975 har han stor anknytning till hembygden, inte minst tack vare sommarstugan i Tofteryd.

– Man längtar tillbaka till rötterna, säger han.

Per har ett halvtidsjobb på ett museum i Göteborg där han är scenbyggare. Annars handlar det mycket om konst men på senare år har han mer och mer börjat skriva. Nu har han dock börjat måla mer igen men blandar och ger.

– Skrivandet tar mer tid, påpekar han.

Sin nya bok blir en konstbok i begränsad upplaga. Han har handlingen klar för sig och den kommer nog att bli på 500 sidor. Men den är inte klar förrän om 4–5 år.

Han utgår från Tofteryds och Åkers socknar och inleder handlingen i brytningstiden hedendom-kristendom. Sedan rullar det vidare med denna släkt.

På olika platser i boken kommer han att placera ut installationer och vi tänker visa en del av dessa, dock inte berätta var. Plötsligt ska man ute i naturen bara mötas av en installation, som den första ute på en mosse.

– Installationerna kommer att stå på platser som är centrala för handlingen i boken. Tanken är också att en karta ska finnas i boken där man kan orientera sig, följa handlingen och hitta installationerna, berättar Per.

Sin bok ”Skivaryd – där hjulen alltid snurrar” finns till försäljning och den är för övrigt omskriven på dialekt. Även hans bok Hippie finns till försäljning.

Boken om Skivaryd och dess namn inspirerade vännerna av frimärken och vykort i bygden att namnge sin bok efter Pers bok, alltså Skivaryds Samlarklubb.

Per Bunnstad


Per Fritz är ”Göta Borg”
Inlagt 20/4 2009
Det är på ett konditori i Skillingaryd som delar av berättelsen om Skivaryd utspelar sig.

Nu kan vi avslöja vem som är personen som kallat sig Göta Borg och som i Bok-SM skrivit ”Det Yttersta Korståget” samt samtidigt även om Skivaryd, alltså om Skillingaryd och Vaggeryd. Den senare boken heter ”Ingen vilja lokta er sura gamla pussi fru Jansson förstå”.

Personen det handlar om är Per Fritz, som sedan många år tillbaka bor i Göteborg. Han är annars mest känd för att vara konstnär men på senare år har han skrivit mer och mer. Vi har på vår startsida under de senaste månaderna flera gånger hänvisat till ”Det yttersta korståget”.

Lokal handling
Den 14 december skrev vi: ”En bok om Skivaryd. Nu kan man på nätet läsa Det Yttersta Korståget av Göta Borg. Det kommer ett nytt kapitel var femte dag och en stor del av handlingen utspelas i det lilla smålandssamhället Skivaryd.
– Det handlar till viss del om Skillingaryd och Vaggeryd, säger författaren till Skillingaryd Nu.
Skribenten vill vara anonym just nu men vi hoppas senare kunna presentera denne.”

Född 1952
Nu har vi alltså haft demaskering och Per Fritz är även om han inte är bosatt i bygden fortfarande ganska känd här. Den 56-årige Göteborgaren har inte lämnat hembygden helt och hållet. Familjen har kvar sommarstugan vid Linnerydssjön och Pers far bor kvar i Skillingaryd. Så det blir ganska många besök i hembygden. Han har också en förkärlek till att skriva om bygden och gör det med glimten i ögat.

Konstnär
Per har mest gjort sig känd som konstnär men på senare år har han intresset för att skriva tagit överhanden. Han har ett halvtidsjobb på ett museum i Göteborg där han bland annat är scenbyggare. Sedan försöker han få in någon krona på att sälja sina alster och han har även fått en del stipendier. Boken han kunnat ägna sig åt tack vare 100.000 kronor i stipendium från Sveriges Bildkonstnärsfond.

Läs här...
– Boken, Det Yttersta Korståget, som tävlade i Bok-SM ska jag redigera om, säger Per Fritz.
Boken som enbart handlar om Skillingaryd – eller Skivaryd – ska vi eventuellt lägga in här framöver.

Per Bunnstad

Det är i Skillingaryd Per fritz är uppvuxen men sedan många tillbaka har han Göteborg som sin fasta punkt i tillvaron. Fast familjen har sommarstuga strax utanför Skillingaryd så kontakten med hembygden finns kvar.