Hans Falk www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Veckans profil:
Falk blickar framåt mot jättetävlingen
Ur Finnveden Fredag 12 december 2003
(kompletterat med fler bilder här)
Namn: Hans Falk.
Ålder: 63.
Yrke: Ägare och vd till Hälsan Småland. Tidigare militär.
Bostad: Fröjdansås utanför Lammhult.
Familj: Hustrun Eva-Lena och barnen Johanna 13, Ellinor 12 och Jenny 10 samt
två barn i ett tidigare äktenskap.
Aktuell som: Generalsekreterare för O-Ringen 2005.
Bil: Volvo V70 -00.
Intressen: Idrott.
Läser just nu: Om Gud, av Jonas Gardell.
Hans Falk, en av de mest engagerade inför O-Ringen 2005. Foto: Per Bunnstad
Hans Falk kom 1991 med sin familj till Skillingaryd, men 1997 flyttade de till en gård utanför Lammhult. Han har ändå till stor del blivit orten trogen och nu blir det än fler besök genom att han blivit generalsekreterarae för O-Ringen 2005.

Finnvedsprofilen är uppvuxen i Tolg utanför Växjö, men sju år gammal flyttade han med familjen till Silverdalen nära Vimmerby. Familjen behöll dock gården i Tolg.
Idrotten kom att bli en naturlig del under uppväxtåren. Det var fotboll, bandy mycket annat. Det var också idrotten som starkt påverkade valet av arbete.
- Jag gjorde lumpen i Ekjsö, på plutonchefsskolan. Jag trivdes bra och inte minst med idrotten, säger han.
Då var han 19 och fortsatte som militär till han var 56.

Armén
Han bytte snabbt truppslag till artilleriet men har under årens lopp haft en rad olika befattningar. Han jobbade bland annat i 13 år på värnpliktsverket.
När Hans gifte sig med sin Eva-Lena och det var dags för nya barn bestämde han sig för att söka ett jobb som innebar en lugnare tillvaro. Alltså frånvaron av ständiga resor. Han fick vetskap om att det var en tjänst ledig som platschef för Skillingaryds Läger, sökte den och fick den.
- Vi skaffade en villa i Skillingaryd och kom mycket snabbt in i samhället med dess föreningsliv och allt, berättar Hans.

Peo ringde
Han hade långt tidigare blivit engagerade inom orienteringssporten och redan innan flyttlasset gick till Skillingaryd blev han uppringd av en av de starka männen i Skilingaryds FK, P-O Persson. Naturligtvis ville P-O få Hans att bli engagerad i SFK, som bland annat har orientering på programmet. Så blev det också.
Jobbet som platschef på lägret innebar för major Falk många kontakter med kommunen. Han fick en särskild och berikande och bestående kontakt med dåvarande kommunalrådet Evald Andersson (c). Och det var inte för att båda råkade tillhöra samma parti.
- I diskussionerna kommunen-militären emellan var det ofta - om inte stridigheter så åtminstone vissa motsättningar. Men det blev en vänskap och Evald hade en bra syn på mycket, säger Hans.
Finnvedsprofilen tror också att han som bosatt på orten - i motsats till tidigare lägerchefer - fick en annan bild av militären. Han kunde mer se på militären ur invånarnas synvinkel.

Militärhistoria
I föreningslivet skulle det bli mer än frisksportarna. Han tackade ja till att bli ordförande i Föreningen Skillingaryds Militärmuseum, som bildades 1994.
- Det var i grevens tid som föreningen bildades. Syftet var att rädda kvar saker och annat från militärtiden i Skillingaryd, ordna utställningar, lägerkvällar och mycket annat.
Hans tycker att lägret och skjutfältet på senare år kommit närmare och närmare befolkningen, delvis tack vare den här föreningen. Men också tack vare den ökade tillgängligheten på skjutfältet, nationaldagsfirande på
lägret, storsöndagar och ökat samarbete kommunen-lägret emellan.

Bytte jobb
1993 blev Hans ordförande i Företagshälsovården och när den dåvarande vd:n ville sluta tog Hans över det jobbet. Han hade då slutat i det militära. Befäl över 55 hade erbjudits avtalspension och Hans och många andra nappade på erbjudandet.
Så småningom - hösten 1999 - blev Hans erbjuden att köpa Företagshälsovården. Han gjorde så och sedan dess heter bolaget Hälsan Småland och har sin bas i Skillingaryd. Kommunen som arbetsgivare och nästan alla företag i kommunen är anslutna till Hälsan Småland.
Hans är vd i bolaget men genom O-ringen i orientering förändrar han sitt arbete en del. Numera jobbar också hustrun Eva-lena mycket i företaget, som har åtta anställda.

I Brasilien
Den förre miliätren har under årens lopp haft en rad orienteringsuppdrag både i föreningar, distrikt och på riksnivå. Han är bland annat utbildad riksinstruktör för banläggning och han har ritat många kartor. Ett av de mer minnesvärda arbetena med kartor var när han 1973 var i Brasilien för att rita en orienteringskarta.
När O-Ringen avgjordes i Hallsberg och det regnade mycket tänkte Hans: I Skillingaryd skulle vattnet ha runnit undan eftersom det där är mest sand.
Så småningom förde han idén vidare till kommunen och där drev Evald Andersson och näringslivschefen Carl-Gunnar Karlsson på idégivaren att gå vidare.

En strid
Budskapet spreds vidare i nätverket och så småningom kom det att stå mellan Skillingaryd och Kalmar om plats för ett eventuellt kommande O-Ringen i Småland, eller femdagars som man ofta säger. Skillingaryd segrade och sedan gällde att Småland skulle få arrangera. Nu blev det en ny strid och här kom Skåne med Malmö att framstå som en allvarlig konkurrent. Men Småland segrade och nu var bollen ordentligt i rullning.
19 föreningar i främst Östbo-Västo och södra Vätterbygden har gått samman om det stora arrangemang år 2005. Skillingaryd blir centralort för tävlingarna och man räknar med att de uppskattningsvis 18.000 tävlande med andra besökare tillsammans kommer att omsätta 100 miljoner kronor i boende, butiker, tjänster med mera. Kommunen och handlare med flera ser här stora inkomstkällor.

Många timmar
Lammhultsbon som vid halvårsskiftet började jobba deltid som generalskreterare hade redan före dess lagt ned cirka 3500 timmar på förberedelserna.
Kansliet finns i Skillingaryd och där jobbar också kanslichefen Olle Nåbo och en kanslist. Än fler kommer att anställas under nästa år.
Det går åt mängder med ledare och från de 19 klubbarna och andra föreningar kommer man ställa upp för att tävlingarna i Östbo-Västbo år 2005 kommer att bli något alldeles extra. Man räknar med att det totalt krävs 130.000 ledartimmar för en tävling i den storleksordningen.

Ledarskap
Mycket handlar om ledarskap för styrelse och övriga funktionärer. Generalsekreteraren är van att leda verksamhet från sin tid i det militära.
- Men det här är en större apparat än ens jag trodde, säger han när han ser allt som ska göras inför jättearrangemanget 2005.
Finnvedsprofilen och alla andra involverade har ett lång men också roligt arbete. För Hans Falk blir det många turer i veckan Lammhult-Skillingaryd. Det är 14 mil fram och tillbaka, men det kommer säkert att gå bra eftersom Hans är van att pendla.
Det enda som är oroande är: Hur ska karln orka med allt?

Per Bunnstad
Hans Falk ser verkligen fram mot 2005, året då Skillingaryd är centralort för O-Ringen. Foto: Per Bunnstad