Gun och Gill Ekström      www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Till startsidan för personer

Slutade efter 90 år på Uppåkra
Inlagt söndag 5 juli 2009

Makarna Gun och Gill Ekström har under våren lämnat Uppåkra efter många, många år. Fast Gill är fortfarande delägare så han har inte helt lämnat skutan.

Gun fyller 65 nästa år medan Gill nådde pensionsåldern i februari. Båda hörde till dem som avtackades vid Uppåkras sommaravslutning i torsdags.

Birger startade
Pappa Birger var den som 1948 startade Uppåkra och hemma kom det framöver mycket att handla om just företaget. Gill var fyra år då och senare i livet fick han hjälpa till med lite av varje. Mer blev det när han 1958 hade gått ut skolan med följande fortsättningsskola under några veckor. Inriktningen var metall.

Ville bli slöjdlärare
– Fast jag ville bli slöjdlärare, men det vill inte Ekström, säger Gill om sin far som var en man som det inte direkt var lönt att säga emot.

Hobbyarbete
Gill har ändå inte ångrat att det blev metall även om intresset för trä hela tiden funnits. På fritiden har det under årens lopp blivit ganska mycket hobbyarbete med hammaren i högsta hugg.

Bygger en bastu

Nu som nybliven pensionär blir det en hel del snickrande och just nu bygger han en bastu vid sommarstugan vid Linnesjöns strand. Här ute trivs Gun och Gill förträffligt.

Läromästare
Han säger att han på Uppåkra lärde sig oerhört mycket av Göran Axelsson från Linneryd, som var något av hans läromästare.

Idrottskillar
– Jag jobbade på alla avdelningar och det var nyttigt. Alla lärde känna alla och de flesta av oss var idrottskillar. Den sociala biten var oerhört värdefull och har nog alltid kännetecknat Uppåkra. Lagandan var mycket stark, noterar han.

SIS storhetstid
Själv spelade han fotboll och ishockey med betoning på det senare. Han var back under storhetstiden som var från 1964 och 7–8 år framöver.

Var mindre
På den tiden var Uppåkra inte så stort som i dag. Alla kände alla men riktigt så är det inte längre. Många är tillresande och många jobbar skift. Det har gjort att det inte är riktigt detsamma. Men så är det på de flesta företag av Uppåkras storlek.

Sammanhållning ändå
– Fast vi har fortfarande en fantastisk fin sammanhållning på företaget. Det är nog något unikt i dagens läge, säger Gill.

Gun har jobbat
Gun har jobbat i 35–40 år på Uppåkra, främst med städning och montering. Även hon säger att hon trivts mycket bra, men nu är det ledighet som gäller, säger hon medan hammarslag efter hammarslag hörs en bit bort. Bastun blir mer och mer färdig.

Per Bunnstad

Tillsammans har de jobbat kring 90 år på Uppåkra men nu kan Gun och Gill Ekström koppla av. Gill började på pappans företag som 14-åring 1958 och det hann bli 51 år innan han bestämde sig för att ta pension. Fast Gill är fortfarande delägare i familjeföretaget där han har kvar broder, syster och son. Uppåkra är ett av få familjeföretag med 60 år på nacken. Flera andra har sålts vidare till andra familjer eller andra bolag.
Gun och Gill avtackades vid sommaravslutningen i torsdags.
Gill Ekström berättade vid 60-årsjubileet hur pappa Birger i början packade företagets produkter i apelsinlådor och sedan körde han med sin lättviktare ned dem till stationen.
Bastubyggare Ekström i farten.
Lite, lite yngre. För att vara noga är bilden från 1977 och Gill var en av dem som hjälpte till med att bygga en ishall i Skillingaryd.