Lennart Davidsson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Elfsborg tar SM–guld i dag?
Inlagt den 5 nov 2006
Lennart håller på Elfsborg men giller även Hamstads BK. Foto: Per Bunnstad www.skillingaryd.nu
En av många som håller på IF Elfsborg i fotbollsallsvenskan är Lennart Davidsson, som sedan 1968 driver frisersalong i Skillingaryd.

Det är i dag den 5 november som Elfsborg har chansen att för första gången sedan 1961 vinna fotbollsallsvenskan. Lennart är en av många som kommer att befinna sig på Borås Arena i Borås för att heja fram Elfsborg i mötet med Djurgården.

Mycket fotbollssnack
De senaste dagarna har det varit extra mycket fotbollssnack i frisersalongen. ”Alla” vet ju att Lennart är en stor fotbollsentusiast efter bland annat sina år som spelare i SKillingaryds IS.
– Det finns många som håller på Elfsborg hör i Skillingaryd, säger Lennart.
Han räknar upp några: Kenneth Moberg, Tommy Ekström, Vincent Söderqvist, Rune Storck...

AIK ett hot?
Det är AIK som är enda hotet för Elfbsorg men vinner Elfsborg mot Djurgården så kan inte AIK nå ifatt. Djurgården satsar dock på fjärdeplatsen i tabellen eftersom den betyder plats i Royal League i vinter. Å andra sidan vill väl knappast Djurgården att AIK ska vinna fotbollsallsvenskan...

Matchstart 15.00
Spänning att vänta och för underteclnad med 98 procent av hjärtat Durgården är det ltie svårt i dag. En procent tillhör Öster som kämpar för att undvika nedflyttning i dag och efter att ha varit bosatt i Borås i två år är det givet att den återstående procenten hamnar hos Elfsborg.
Det finns ju ett scenarie som är det bästa tänkbara: AIK förlorar mot Malmö och samtidigt som Djurgården besegrar Elfsborg och Öster tar tre poäng mot Hammarby.
Klockan 15.00 är det matchstart.

Per Bunnstad

 

En klippare i Djerfs anda
Ur Finnveden Fredag 37/1991 (här kompletterad med fler bilder)
Rune Bohlin från Häradsköp blir fin i håret och Lennart kommenterar: om jag inte varit frisör så hade nog också jag blivit bonde. Tro det, den som vill...
Lennart - en riktigt klippare.
Lennart gör sin kund riktigt fin i håret.
Profilen:
Namn: Lennart Davidsson.
Ålder: 43.
Bostad: Villa i Kvistabo mellan Hillerstorp-Gnosjö.
Familj: Gift med Lilian, barnen Karolina, 11, och Annika, 8.
Yrke: Frisör.
Röker: Nej.
Dricker: Händer nån gång.
Senast lästa bok: Två politiska böcker av Ian Wachtmeister och Kjell-Olof Feldt.
Intressen: Idrott och "Friggeboden" i Femsjö.
Han är en riktig klippare och en hejare på att dra historier. Men när det gäller det senare har han långt kvar till samma klass som Erik Djerf, mannen som startade den frisersalong som Lennart Davidsson sedermera tog över. Lennart är frisören som kan stoltsera med att ha kommit sist i Vasaloppet och som trots sin ringa ålder varit yrkesverksam i 27 år.

Lennart är född i Kvistabo, som faktiskt ligger i Kulltorps församling. Annars har han Hillerstorp som närmaste samhälle.
1964 fick Lennart börja som lärling hos Sven Karlsson i Hillerstorp:
- En dag frågade jag Sven om jag fick börja hos honom. Varför jag valde detta yrket vet jag inte. Det var väl bara slumpen.
Efter åtta år i skolan och ett halvår hos Bröderna Lilja i Käringagärde, blev det tre år hos frisören i Hillerstorp. Det var en bra utbildning och i den ingick även vissa veckor på frisörskolan i Jönköping.

Tog över 1968
1967 fick han sitt gesällbrev, ett bevis på att han nu var en duktig frisör. Efter lumpen bestämde han sig för att starta eget. På sin 20-årsdag den 20 maj 1968 tog han över Gösta Jönssons frisersalong i Skillingaryd. Denna salong hade startats av Erik Djerf på 1930-talet. Djerf var en stor profil i samhället. Han var inte bara en duktig frisör utan en lysande historieberättare. Fast man fick ta vad han sa med en nypa salt.
Lennart blev god vän med Djerf och han fick också lära sig en del av de klassiska skämten.

En filur
Att vara frisör innebär att man måste vara trevlig i jobbet. Man måste skämta om det mesta och på ett sätt som inte väcker anstöt. Och detta kan verkligen Lennart. Han är själv ibland lite av en filur, även om man inte ska jämföra honom med Djerf.
Lantbrukaren Rune Bohlin från Häradsköp utanför Skillingaryd är kund i salongen när LokalTidningen är på besök. Kalufsen ansas och resultat utfaller tydligen till belåtenhet. Annars är ett av standardskämten hos frisören: "lite längre i nacken, tack".

Som kungen
- Men jag brukar kontra med och säga att de som kommer hit blir klippta på samma ställe som kungen, säger Lennart.
Och visst gör alla kunder det. Precis som kungen blir de klippta i huvudet...
Historierna är många, men alla lämpar sig att komma i skrift. Det är inte alla som tycker att en rolig historia är rolig. Men tänk om man hade skrivit ned bara en bråkdel av de historier som Djerf drog...

Dog efter rakning
Den sista (?) gången Lennart rakade någon med kniv var 1973. Tre dagar senare dog mannen, men historien förtäljer inte om det var på grund av besöket hos frisören. Att en frisör får raka med hyvel är också ganska sällsynt. Det händer bra några gånger om året.
Som ensam frisör gäller det att inte vara sjuk och frisörer är kanske immuna mot förkylningar:
- Nej, det händer väl att jag nyser kunderna i nacken ibland, säger han på sitt skämtsamma sätt.
Förutom ren semester, någon begravning har frisören hållit sig på benen.
Den enda egentliga bortavaron var när han gipsades efter att ha skadats i en fotbollsmatch. Det blev någon dag på sjukhuset, men sedan fortsatte Lennart att klippa. Han gick med gipset i 6-7 veckor, men det innebar inget större hinder att utöva yrket.

Gnosjö-Kulltorp
Det var i en fotbollsmatch som han skadade sig. Fotboll har varit och är ett stort intresset för grabben från Kvistabo. Han spelade i pojk- och junioråldern för Gnosjö IF. Därpå blev det 2-3 år i Kulltorp innan han gick till Skillingaryds IS. I SIS spelade han i ungefär tio år och var genomgående en av lagets bästa spelare. Numera är han stor fotlbollssupporter och ser en hel del matcher i bygden.

Sist i mål
1970 deltog Lennart i Vasaloppet - vilket han för övrigt gjort ytterligare tre gånger. Hans insats blev mycket omskriven i såväl lokalpressen som rikspressen. Han hade slagit vad om att han skulle komma sist i mål. Det lyckades han med också och har nog den sämsta tiden som någon som gått i mål fått:
- Tiden var 13 timmar, 10 minuter och 27 sekunder, berättar "skidåkaren".
Det blir inte särskilt mycket skidåkning längre men väl motionslöpning. Det är viktigt att hålla igång och därför blir någon runda i skogen varje vecka. Tre gånger har veckans profil sprungit Göteborgsvarvet.
Under flera år spelade han också korpfotboll och korphockey. Frisören hade ett eget lag och i korphockey gick det mycket bra:
- Ja, vi segrade nog ihjäl oss, säger han och minns matcherna på 1970-talet.
Det där med motion är alltid bra och inte minst för en frisör som har ett jobb som är ganska påfrestande. Man står upp nästan hela dagen och många frisörer får problem med värkande axlar. Det har Lennart dessbättre sluppit.
Vad talar man då med en frisör om? Är det traditionellt bastusnack eller vad?
- De senaste veckorna har det varit mycket prat om valet och jag "tillhör" nog alla partierna, beroende på vem jag pratar med. Annars kan samtalsämnen handla om allt mellan himmel och jord.

Stod på huvet

Av besökarna är ungefär 95 procent män och många så kallade original har ofta kommit till salongen:
- Jag minns särskilt Karl-Emil han brukade stå på huvudet när han kom in för att visa hur spänstig han var.
Det gjorde Karl-Emil Johansson trots att han var 70 år fyllda.
Kalle Lundberg var en annan trevlig gubbe:
- Men det var lätt att avslöja när han ljög; Han blundade då alltid med bägge ögonen.
Erik Djerf var däremot svårare att avslöja. Å andra sidan var det nog inte så mycket som var sant av det som den gode Djerf pratade om. Han var en man med glimten i ögat och med två rävar bakom varje öra.
Och under samtalet kommer ytterligare en skillingarydsprofil in i salongen; Disponent Arvid Bringesjö. Han gästar Lennart dagligen även om han inte varje dag klipper sig.

Landet på fötter
En frisersalong blir lätt ett ställe dit man kommer för att inte bara klippa sig utan för att få en pratstund. Så är det också hos Lennarts.
- Ja, det är vi frisörer som håller Sverige på fötter.
Lennart Davidsson tänker då på att det numera är moms på klippningar. Trots denna merkostnad har frisören vid Stationsgatan i Skillingaryd fullt upp. Han unnar sig numera tre veckors ledig på sommaren, en vecka på vintern och ibland några dagar vid älgjakten:
- Jag jagar inte, men slipper då svara på frågan varför jag har öppet när det är älgjakt, säger han avslutningsvis.
Och själv klipper han sig oftast hos Lasse Salomonsson, som har frisersalong i Gnosjö. Han är också en profil, men till Lasse får vi återkomma en annan gång.

Per Bunnstad

Lennart 53:a bland 1.400
Ur Finnveden Fredag 32/200o
Lennart Davidsson från Hillerstorp fortsätter att motionera trots fyllda 50.
Lennart Davidsson, frisör i Skillingaryd och bosatt utanför Hillerstorp, håller igång som få. Förr var han en duktig fotbollspelare i Hillerstorp respektive Skillingaryd. Han har åkt flera Vasalopp och numera är det inlines som är hans stora intresse.

I helgen anordnades inlinesloppet Solskenet, sju mil mellan Varberg-Halmstad på gamla E 6:an. Lennart blev 53:a bland 1.400 startande med tiden 2.39.50. Strax efter kom Patrik Johansson från Värnamo. Segraren, ett franskt proffs, hade tiden 1.56.41.
Av övriga lokala åkare märks Sture ”Billy” Ericsson, Skillingaryd 751:a med 3.45.54 och Kurt Svensson, Skillingaryd 752:a med 3.45.55.
Lennart Davidsson håller sig i god form genom att springa eller åka inlines flera gånger i veckan. På inlines kom han 106:a i Broloppet Malmö-Köpenhamn, då i konkurrens med 7.000 åkare. Han sprang också Broloppet på tiden 1.45 plus att han en annan dag också gick över Bron.

Per Bunnstad

Snabbfotad hillerstorpsbo
Ur Onsdagstidningen 27 augusti 2003
Lennart Davidsson framgångsrik på inlines och här i klippartagen.

Lennart Davidsson, 55, från Hillerstorp är en klippare på många områden. Inte bara i sin egenskap av frisör. På senare år har han blivit en hejare på rullskridskor - inlines - och i helgen kom han på en hedrande 13:e plats i det stora loppet Stockholm Region Inline från Enköping till Stockholm.

Med tiden 3.42.46 nådde han en bra position i motionsklassen över 97 kilometer. Han var knappt 17 minuter efter segraren..
Bland övriga deltagare märktes Vasaloppsmästaren Staffan Larsson. Han nöjde med loppet över 24 kilometer och här var han snabbast av alla. Trea i denna klass var för övrigt VM-åkaren på skidor, Mattias Fredriksson.

Per Bunnstad