Kent Claesson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Vi har här lagt in en del reportage med Kent Claesson, Skillingaryds bäste friidrottare genom tiderna. Vi återkommer med saknade bilder en annan gång.

Inför EM i friidrott 2006 (inlagt 12 augusi 2006)

Kent kommunens lysande idrottsstjärna – 1999 (inlagt 12 augusi 2006)

Därför inte fler som hyllas - 2000 (inlagt 12 augusi 2006)

Om sponsorverkasamhet – hos SFK 1998 (inlagt 12 augusi 2006)

Hemma för mammas plättar... – 1997 (inlagt 12 augusi 2006)

 Spurtvann i Växjö– 1996 (inlagt 12 augusti 2006)

 EM nästa för Kent – 1996 (inlagt 12 augusti 2006)

 Halvtidsproffs – 1994 (inlagt 12 augusti 2006)

Kent laddar för EM i friidrott 2006
Inlagt 12 augusti 2006
Kent var hemma i Skillingaryd i sambande med O-Ringen 2005.
Foto: Per Bunnstad www.skillingaryd.nu
2006 kan bli ett riktigt stort år för Kent Claesson, friidrottaren från Skillingaryd. Den stora händelsen är morgondagens maraton vid EM i Göteborg - avslutningsdagen den 13 augusti 2006.

Intervjun med Kent görs torsdagen den 10 augusti 2006. Kent har precis anlänt till deltagarnas kvarter under tävlingarna.
– Jag kom precis från Ullevi där jag hejade fram Henrik Skoog till en finalplats på 5.000 meter, säger Kent.
Kent och Henrik är numera klubbkompisar i Spårvägen i Stockholm. Kent är för övrigt också Henriks tränare.

Tog SM-guld
Själv tycker han att det känns väldigt bra just nu. Han vann tidigare i år SM i maraton genom att bli trea i Stockholm maraton och som bäste svensk fick han SM-guld. Han hade håll på slutet men kämpade sig i mål.
– Som det känns ju nu, så bra har det inte känts på hela året. Det verkar som om det har lossnat, säger han.
Sedan är det mycket som avgör om man ska lyckas, om man just tävlingsdagen är i toppform eller inte.

Under 2.17
– Jag siktar inte på att hänga med i alltför högt tempo utan för mitt eget lopp. Mitt mål är att komma under 2.17. Jag skulle tro att en tid kring 2.15 räcker till en ganska bra placering.
Han kommer att göra sitt eget lopp eftersom han efter alla år vet vad kroppen tål. 36–åringen från Skillingaryd är en veteran när det gäller långlöpning och numera verkar maraton vara hans gren.
Hans personliga rekord är 2.17.07.
Söndagens lopp startar klockan 12.10 och totalt sex svenskar är med i loppet.

Per Bunnstad

Kent – kommunens lysande idrottsstjärna
Ur Finnveden, november 1999. Här något redigerat med främst mellanrbukrer. Inlagt 12 augusti 2006
Kent vid Pangloppet 1998. Foto: Per Bunnsta
Han är kommunens just nu mest lysande idrottsstjärna, Kent Claesson, friidrottaren som fortfarande tävlar för moderklubben Skillingaryds FK.

Jämfört med tidigare är det egentligen bara en skillnad: han har bosatt sig i Stockholm och blivit sambo med Jeanette Eriksson, en tjej som också hon sysslat mycket med friidrott. Särskilt då 800 meter.
28-årige Kent började tidigt i Skillingaryds FK men upp till 13–14 årsåldern spelade han också en hel del fotboll i Skillingaryds IS.
Han märkte tidigt att han inte var särskild snabb men desto mer uthållig. Han åkte gärna skidor och sprang också en del. Men det var först när han började på gymnasiet som han började träna friidrott.

Stora framgångar
Han började tävla och framgångarna uteblev inte. På senare år han har noterat den ena fina prestationen efter den andra. Han har detagit i VM på 5.000 meter, han vann Finnkampen på samma distans både 1996 och 1999 och han har också tre SM på 5.000 meter, fem SM på 3.000 meter inomhus och ett på halvmaraton.
Hans bästa tid över halvmilen är högklassiga 13.31, men han tror ännu inte att han nått kulmen på sin karriär:

Siktar på OS
– Jag kommer att satsa hårt på inomhussäsongen. Naturligtvis är också OS ett mål även om jag vet att det är svårt att nå så långt.
Kent måste bevisa att han en man för finalen i Sydney nästa år och när man tänker på den mördande konkurrensen från afrikanskt håll förstår man att det blir svårt. Han måste säkert tar sig ned under 13.20 vid minst 2-3 tillfällen för att han ska nå OS.

Från Skillingaryd...
I vilket fall som helst gör Kent stor PR för sin hemort och hemkommun. Vid Finnkampen kan det låta: Segern går till Kent Claesson från SKILLINGARYD...
Kultur- och fritidsnämnden ska senare uppmärksamma Kents insatser i år och nog är han värd en hågkomst från hemkommunen.
Kent tänker fortsätta tävla för SFK även nästa år.
– Ja, jag har ett utmärkt stöd, avslutar ”stockholmaren” innan han är beredd att ge sig ut på en ny träningsrunda.
Den här tiden på året blir det åtskiliga mil i veckan. Som regel sex dagar med löpning och en med cykling.

Per Bunnstad

 

120.000 goda skäl för SFK
att tacka sina sponsorer
Ur Finnveden Fredag nr 48/1998. Här något rredigerad med mellanrubriker. Inlagt 12 augusti 2006
Vi hoppas kunna presentera bilden här senare Förutom sponsorerna var den här kvartetten i fokus vid SFK-mötet: Janne Bengtsson, Joel Johansson, Patrik Johansson och Kent Claesson.
Det fanns mer än 100.000 skäl för Skillingaryds Frisksportklubb att i går ordna en sponsorträff. SFK hade bjudit de 20-talet sponsorerna som tillsammans sponsrar SFK:s elit- och löparkommitté med cirka 120.000 kronor om året.

SFK har en stor breddverksamhet men satsar också elitmässigt. Man har flera duktiga inom framför allt löpning. Fixstjärnan är Kent Claesson, svensk mästare, finnkampssegrare, tolva vid EM med mera på 5.000 meter.
Kent fanns på plats tillsammans med lika duktiga kompisarna Joel Johansson, hinderlöpare och Patrik ”Putte” Johansson, 1.500-metsrlöpare. Dessa tävlar för Spårvägen respektive Malmö AI men är bosatta i Växjö. Dessutom medverkade deras tränare, Janne Bengtsson, en kille med rötterna i Hagafors i Vaggeryds kommun.

Bor i Växjö
Kent tävlar för sin moderklubb, vilket han gjort alla år förutom ett par år då han tävlade för Växjö, en ort som han fortfarande är bosatt i.
Kent får det största bidraget av SFK:arna, men långt ifrån allt. Flera andra får hjälp till resor med mera.

Till Sydafrika
– För min del väntar närmast terräng-EM den 13 december och sedan kan jag tack vare sponorstödet dagen efter resa till Sydafrika för ett fem veckor långt träningsläger, säger Kent.
Den 27-årige skillingarydsgrabben är egentligen i sin bästa ålder som långdistansare. I år gjorde han sin klart bästa tid på 5.000 meter – 13.31 – och det trots att han nästan hela försäsongen var skadad.

Hoppas vara skadefri
– Får jag bara vara frisk nästa år så hoppas jag på bra resultat, säger Kent.
Sponsorerna fick höra de tre löparna och tränaren tala om friidrott, man såg en videofilm och det var allmänt trevligt.
– Vi tycker att vi måste bjuda tillbaka något till alla som stöttar oss, säger Erland Claesson i kommittén.
I kommittén ingår i övrigt Stig–Roland Johansson, Per–Olof Persson och Christer Ryman.

Per Bunnstad

 

Rekordinnehavaren hemma
för att smaka mammas plättar
Ur Onsdagstidningen 8/1997 . Här något redigerat. inlagt här 12 augusti 2006
Kent Claesson– en riktig sportprofil från Skillingaryd.
Foto: Per Bunnstad
Snart ska plättarna laggas. Birgitta gör färdigt Kent favoritmat. Det är klart att en redkordinnehavare ska får det han önskar sig.
Foto: Per Bunnstad
Kent Claesson halkar omkring på snön, men klarar sig:
– Men till våren hoppas jag att ett träningsläger i Spanien verkligen blir av, säger han.
Kent kan konsten att koppla av från löpningen. Det blir gärna en slapp stund i soffan med lite musik.
Kent Claesson, 26 till sommaren och nybliven svensk mästare. Ja, löparen från Skillingaryd fortsätter att skapa rubriker. I fredags kom han tvåa i en tävling i Tyskland på nytt svenskt rekord på 3.000 meter och dagen därpå vann han SM.

– Det är mitt första svenska rekord och något som jag värdesätter mycket, i klass med segern i Finnkampen, säger Kent som den här veckan har sportlov och som passar på att ”vila upp sig” hemma hos mamma Birgitta och pappa Erland.

Fick pannkakor
Mammas matlagning är inte minst guld värd. I går vankades det pannkaka och på menyn i dag står fisksufflé, ett par av Kents älsklingsrätter.
– Det är det roligaste som finns att laga sådan mat han tycker om, säger Birgitta.
Kent har sedan han började studera igen gått ned fem kilo till 66:
– När jag jobbade var allt så stressigt, vi gick ut och åt på luncherna och det blev inte alltid sådan mat man borde äta , säger han.

Tränar mycket
Men några problem att bli överviktigt finns inte i dag. Kent har undan för undan ökat träningsdosen. I går blev det två rundor på hala vägar kring Skillingaryd. På förmiddagen åtta kilometer, på eftermiddagen 12–13.
Normalt tränar han två gånger om dagen med upp till 16 mil de verkliga träningsperioderna. När han som nu är inne i en tävlingsperiod blir det ”bara” 11–12 mil.

Blir lärare
Kent bor och studerar i Växjö – läser på Komvux – men räknar med att till hösten börja på Högskolan. Målet är att bli lärare
Annars finns banden kvar med Skillingaryd. Han tävlar för tredje året i följd för moderklubben Skillingaryds FK från vilken han får välbehövligt träningsbidrag och har redan klart med ytterligare ett år.

Hyllad
Efter fredagens svenska rekord och lördagens SM–seger har Kent fått ta emot en jättelik blombukett av sin klubb. Kent är den förste svenske rekordhållaren på seniornivå i SFK och naturligtvis är alla medlemmar med rätta stolta.
Det var vid en tävling i Tyskland på 3.000 meter som Kent kom tvåa efter världslöparen Haile Gebrselasssie från Etiopien. Haile var bara en dryg halvsekund över världsrekordet medan Kent hamnade 17 sekunder efter på tiden 7.48.44. 17 sekunder kan verka mycket men man måste tänka på att de afrikanska löparna är i en klass för sig själva.
Kent menar att 7.48 kan jämställas med ungefär 13.30 på hans paradgren 5.000 meter. Som bäst har Kent här gjort 13.51 och därför har han all anledning att se ljust på framtiden.
Han har nu nått ett av sina stora mål, ett svenskt rekord. I mars når han också ett annat stort mål, inomhus–VM i Paris. Fredagen den 7 mars går försöken på 3.000 meter med Kent Claesson på startlinjen. Om det går tillräckligt bra väntar final två dagar senare.

Katastrof
Det mest är positivt just nu: rekord, mästerskap, inga skador och mammas goda mat. Men det finns också negativa saker:
– När det gäller förbundet är det rena katastrofen, att man förlorar miljoner på VM i Göteborg. För mig personligen har det dock inte så stor betydelse eftersom jag aldrig haft så stort stöd av förbundet, men många andra drabbas svårt .

Dopning
Det går inte många dagar mellan dopningavslöjande, men Kent har klarat sig:
– Ingen har någon gång erbjudit mig något dopningspreparat och jag skulle heller aldrig använda något. Men nog finns det dopning även inom medel- och långdistans, där man mycket talar om bloddopning.
Många minns finske Vainio som diskades för knappt 15 år sedan. Just finländare samt italienare är de som starkast blivit misstänkta för denna typ av dopning.
– Problemet är att de som dopar sig hela tiden ligger före dopingskontrollanterna, säger Kent som dock inte tror att det inom långdistanslöpning är särskilt utbrett med doping.
– Nej, det som krävs är hård träning, säger Kent Claesson avslutningsvis.
Middagen närmar sig, annorlunda tillagning än vad Kent är van från sin lya i Växjö. Mammas plättar lockar även en svensk mästare och rekordinnehavare.

Per Bunnstad

 

Friidrottsstjärna från Skillingaryd:
Finnkampen, ny klubb
och liv som halvtidsproffs
Ur Finnveden vecka 34/1994. Här något redigerad med främst mellanrubriker. Inlagt 12 augusti 2006
Bilderna kommer senare Patrik Johansson, 22, Braås, Kent Claesson, 23, Skillingaryd och Mikael Andersson, 24, Brittatorp är smålänningarna som återfinns i den svenska eliten i friidrott. Två av dem deltar i helgens finnkamp.
  Kent Claesson ska nu gå ned till arbete på halvtid:
- Jag vill se hur långt jag kan nå som löpare, säger Kent om den stora satsningen.
Länets just nu bäste friidrottare är en skillingarydsbo, Kent Claesson. Nyligen träffade Finnveden Patrik Johansson, 22, Braås och Mikael Andersson, 24, Brittatorp. De sammanstrålade hemma hos Kent och alla har mycket gemensamt. De kommer från små orter och de har friidrott som det stora intresset.

Både Kent och Patrik tävlar i helgens landskamp mellan Sverige–Finland, den så kallade Finnkampen. Kent springer 5.000 meter, Patrik 1.500. Båda tillhöra eliten i Sverige och spås stora framgångar i fortsättningen. Mikael har liksom Kent 5.000 som sin bästa distans, men har på grund av skador inte kunnat prestera sådana resultat att han tagits ut till Finnkampen.

Halvproffs
Kent jobbar i dag till 75 procent, men han kommer nu att gå ned till halvitd:
– Jag vill göra en riktig satsning för att se hur långt jag kan nå, säger Kent som har en liten, liten förhoppning att få delta i nästa års VM i Göteborg.
Vägen till VM är lång. För att få delta krävs att han är säker på tider kring 13.30. Dit saknas det cirka 20 sekunder.
- Men jag tror att jag kan springa betydligt fortare än vad jag gör i dag och som långdistansare är man oftast bäst kring 27–28 år, säger 23–äringen.

Ny klubb
Patrik och Mikael kommer från orter strax norr om Växjö och tillsammans med Kent tävlar de för IFK Växjö. Det är en klubb som hamnat i mycket stora ekonomiska svårigheter:
- Det blir nog en ny klubb för oss alla tre, men vi hoppas ändå kunna bo kvar i Växjö, säger Patrik.
Patrik vann för två år sedan 1.500 meter i Finnkampen. Men han fick inte tillgodoräkna sig segern i det ruffiga loppet där alla sex löparna diskades.
Patrik har en hel del erfarenhet i landslaget. Kent har också skaffat sig rutin i olika sammanhang, men som senior blir det nu hans första Finnkamp. Han får tampas med finnarna i en av deras gamla paradgrenar. Men finsk långdistanslöpnng är inte vad den varit och Kent kan bli att räkna med i loppet.

Träna mer
Den senaste tidens debatt om träningsmetodik och Patrik Sjöbergs bok har påverkat även växjölöparna. Men Kent tror inte att han tränar för mycket:
- Naj, jag måste i stället öka kvantiteten för att göra bättre tider. Som 5.000-meterslöpare krävs det mängdträning, kring 15 mil i veckan. Men jag måste även tänka på kvaliteten på träningarna, påpekar Kent.
Det kommer varje vecka att bli besök hos läkare eller massör.

SFK:S anda
I Skillingaryd finns flera andra mycket goda löpare. De är fostrade i verklig löparanda i Skillingaryds FK. Karl-Göran Karlsson, Christer ”Bamse” Persson och Jonas Persson är de mest framträdande och i tävlingar i södra Sverige vinner de det mesta på långdistans. De är inte med i landslaget, men är mycket duktiga på längre distanser som 10.000 meter och maraton.
Det finns en stor löpartradition i SFK. Man kan gott och väl säga att det är löparkultur. Mer om det en annan gång.

Per Bunnstad


Kent Claesson spurtvann
Ur Onsdagstidningen nr 21/1996. Inlagt här 12 augusti 2006
Kent Claesson från Skillingaryds FK svarade för en mycket fin insats vid GP-spelen i friidrott i Växjö i går kväll. Kent deltog på 3.000 meter och vann efter en fin spurt och är därmed klar för cupfinalen i Madrid. Tiden var 8.06.57.

Kent är numera bofast i landslaget och han visade fina takter i Växjö. Det stora målet är att nå OS i Atlanta även om vägen dit fortfarande är lång. Konkurrensen är mycket hård på 5.000 meter, den distans som han är bäst på. Kent behöver nog ta sig ned mot 13.30 för att få en OS-biljett. Det är 20 sekunder bättre än han hittills gjort, men formen verkar vara på uppåtgående.
Tävlingarna i Växjö innehöll flera fina resultat. Allra bäst var sprintern Peter Karlsson som trots en kraftig motvind noterade 10.50 på 100 meter.
Patrik Bodén noterade 80.04 i spjut och Jörgen Zaki 3.47,54, övriga habila resultat.

Per Bunnstad

 

EM nästa för Kent Claesson
Ur Finnveden Fredag 8/1996. Inlagt här 12 augusti 2006

Han är 25 år och en av dessa många duktiga löpare i Skillingaryds Frisksportklubb. Det handlar om Kent Claesson, grabben från Skillingaryd som nu verkar få sitt stora genombrott som löpare. Hans fina insatser med bland annat SM-seger på 3.000 meter inomhus har resulterat i en biljett på den distansen vid inomhus-EM.

Kent är en produkt av de hängivna och målmedvetna ledarna i Skillingaryds FK där pappan Erland är en av dessa. Inom SFK var det naturligt att springa och klubben har en rad erkänt duktiga löpare där Kent är stjärnan nummer 1.
Kent bor i Växjö men tävlar numera åter för moderklubben SFK:
– Det är roligt att tävla för SFK och just nu känns allt uppåt, säger Kent.
Han har slutat sitt arbete och läser in en del ämnen på komvux. Han är helt skadefri och känner sig nästan som ett halvproffs:
– Det blir mycket mer frihet när man studerar. Visst får man dra in på ekonomin en del, men det går ganska bra ändå. Huvudsaken att man klarar sig, påpekar löparen.
Förra året lyckades han inte kvala in till VM. En orsak var skadorna men nu han har varit frisk länge. Tidigare har annars hälsenorna spökat en hel del.
– Jag har aldrig haft en så bra upptakt på en säsong som just denna. Jag kan träna för fullt, vilket betyder två pass om dagen om totalt cirka 20 kilometer.

I Tipshallen

En del träning sker i Tipshallen i Växjö, men mesta träningen sker utomhus:
– Visst tar det emot när det nu varit så blåsigt. Men när framgångarna kommer på tävlingsbanorna går träningarna så mycket lättare.
I en tävling i Tyskland putsade han personrekordet rejält på 3.000 meter inomhus till mycket konkurrenskraftiga 7.55.82. Det är sex sekunder bättre än vad han gjort utomhus. I helgen som gick vann han helt ohotat SM på 3.000 meter.

Olympiska Spelen

På 5.000 meter är bästatiden 13.51 och för att kval in till sommarens OS krävs nog en tid strax under 13.30. Även om det är många sekunder dit tror inte Kent att det är någon omöjlighet.
OS är lite mer avlägset. Närmast på programmet står EM, som i år avgörs i Globen i Stockholm. Fredagen den 8 mars avgörs försöken på 3.000 meter och målet är att göra så pass ifrån sig att det blir avancemang.
I går kväll tävlade jag i inomhuslandskampen mot Finland i Borlänge och på söndag är det dags för DN Games i Stockholm, säger Kent avslutningsvis.
I Finnkampen i går kväll såg Kent ut att bli sist, men lyckades strax före målgång passera en av finnarna och blev trea på 1.500 meter. Kompisen från Växjö – Patrik Johansson – vann.

I blodet
Brodern Niklas Claesson är också en duktig löpare som dock varit skadad en del. I familjen är det i övrigt endast pappa Erland som tävlat. Han var aktiv friidrottare i ett par år och gjorde som bäst 4.16 på 1.500 meter och kring 16 minuter på 5.000 meter.
I släkten finns det andra duktiga idrottare som de i Jönköping så välkända Junefeldt.

Per Bunnstad


Därför inte fler som ska hyllas
Ur Finnveden Fredag 47/2000. Inlagt här 12 augusti 2006

I förra veckan berättade vi om att kultur- och fritidsnämnden ska hylla svenska mästare med flera vid en julshow i Vaggeryd den 18 december.
Vän av ordning har undrat varför inte friidrottaren Kent Claesson finns med bland dem som uppmärksammas. Kent vann nämligen 3.000 meter inomhus i år.


Kultur- och fritidschefen Göran Svensson säger att man valt att uppmärksama en person en enda gång. Och 1999 hyllade kommunen Kent Claesson efter hans stora framgångar det året. Men ingen regel utan undantag. Visar det sig att någon når en mycket anmärkningsvärd framgång så kan det bli nya kommunala hyllningar.

Per Bunnstad