Georg Boberg www.vaggeryd.nu www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Georg avled i dag
Inlagt tisdag 18 augusti 2009

Georg Boberg från Vaggeryd avled i dag på Furugården i Vaggeryd i en ålder av nära 90 år. Han var född den 13 september 1919 och 90-årsdagen var alltså bara en knapp månad borta.

Just Furugården var något som låg Georg varmt om hjärtat. Han var socialnämnden ordförande när Furugården byggdes i mitten av 1960-talet.

Pådrivande
Georg var pådrivande i mycket i Vaggeryd. Hhan var starkt politiskt engagerad – han var kristen socialdemokrat och med i Broderskaparna. Han var ett tag ordförande i Vaggeryds Missionsförsamling och med i en rad föreningar.

Ställde upp för alla
Georg var en snäll person som ställde upp för allt och alla; När brodern Nathanael – oftast kallad Nathan – gick bort i början av 80-talet blev george den som kom att förvalta Nathans stora hembygdsengagemang.

För Magnisa Stuga
Georg gick med i kommittén för Byarums Hembygdsbok och han var i många år en av de drivande i Magnisa Stuga i Vaggeryd.

Lokalhistoria
Georg brann för Vaggeryds historia och han var pådrivande när det gäller en minnessten för Verner Malmsten. För bara några månader sedan lämnade han en medborgarmotion om att uppkalla en gata efter Yngve Ekström. Se artikel här nedan.
Det går att berätta ännu mer om hans engagemang om man så vill.

Med värme
När man kom hem till familjen Boberg, i dess hem som andades mycket möbelhistoria och annan historia, togs man alltid emot med värme. Det handlade ofast om presentation av hembygdsboken eller hembygdsföreningens almanacka. På ett lågmält sätt berättade han om Vaggeryds historia och hade hade alltid glimten i ögat.

Som springpojke
Georg började sitt yrkesverksamma liv som springpojke hos Sven Ohlssons Specerier. Han

var sedan bildhuggare på Hermes för att 1957–1984 arbeta på Swedese.

Fackligt engagerad
Han var också mycket fackligt engagerad, satt imånga år i kommunfullmäktige och socialnämnden. Han hade också ett stort idrottsintresse även om han själv inte var aktiv. Han var för övrigt en duktig fotbollsspelare trots att han inte deltog i något lag.

Fyra syskon
Georg var yngst i en brödraskara på fem, vilken hade inletts när Folke föddes för exakt 100 år sedan. Övriga bröder var Nathan, Josef och Gustav.
Närmast anhöriga är hustrun Elsa och sonen Dan som är bosatt i Hovslätt.

Per Bunnstad



Formvägen går till Swedese och i framtiden kanske det i stället blir Yngve Ekströms gata eller väg.
Håkan Trulssons väg minner om en gammal soldat.
Gliets gata och det handlar givetvis om fotbollsspelaren Sven ”Gliet” Eliasson
Georg vill ha en Yngve Ekströms gata
Inlagt 16/12 2008

1957–1984 arbetade Georg Boberg på Swedese i Vaggeryd och det har satt sina spår hos den nu 89-årige vaggerydsbon.

Georg säger att han ska lämna in en medborgarmotion att Formvägen vid Swedese byter namn till Yngve Ekström väg. Det var just Yngve Ekström som skapade företaget och laminostolen som för övrigt för ett par år sedan utsågs till 1900-talets svenska möbel.

Kom hem till Bobergs
Georg minns mycket väl hur det gick till när han fick jobb på Swedese:
– Jag var egentligen bildhuggare men det hade börjat bli en nedgång och just då var jag arbetslös. Yngve Ekström kom hem till vår familj undrade om jag inte kunde börja på Swedese.

Trivdes mycket bra
Georg tackade och tog emot och det blev nära 30 år tillsammans på företaget, fram till pensionen för Georg 1984.
– Det var ett fantastiskt roligt arbete och fin arbetskamrat, minns Georg.

Avled för 20 år sedan
Nu tycker han att Laminostolens grundare ska hedras med en att få en gata uppkallad efter sig. Yngve Ekström levde under åren 1913–1988. Han var mycket produktiv och han ritade omkring 150 olika möbler. Den i särklass mest kända blev Laminostolen och den produceras än i dag vid Swedese i Vaggeryd.

Andra kända vaggerydsbor
Georg är glad över att andra vaggerydsbor hedrats med namn på gator och även på en promenad, Ellen Nybergs promenad.
– Yngve Ekström har gjort Vaggeryd känt vida kring och vi bör kunna hedra hans minne med en gata, avslutar Georg Boberg.

Hedrande
– Visst skulle det vara hedrande om gatan får det här nya namnet, säger Peter Jiseborn som är vd för Swedese.
I dag heter gatan Formvägen och även om det syftar på möbelindustrin är ett namn på Swedeses grundare ännu bättre.
Så småningom kommer motionen till kommunfullmäktige och sedan till troligen kultur- och fritidsnämnden, som har hand om gatunamn.

Per Bunnstad

Laminstolen och boken om dess grundare. För Georg är historia viktigt och han anser att Formvägen ska få nytt namn: Yngve Ekströms gata eller väg.
Verner Malmstens väg ligger på en passande del av Vaggeryd, gatan som går till Fenix Kunskapscentrum. Verner Malmsten (1906–1979) var en fängslande talare och en del av hans tal finns också på bandupptagningar. Verner var en duktig författare och såväl hans kåserier som poesi har tilldragit sig stort intresse.