Gösta Åberg www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Kulturpristagare – 2002
Gösta Åberg
Ur Finnveden Fredag nr 46/2002
Namn: Gösta Åberg.
Ålder: 78.
Yrke: Reparatör och smed.
Bostad: Villa i Skillingaryd som han byggde 1957.
Familj: Hustru Anna, barnen Bengt, Annika och Mats samt barnbarn.
Bil: Opel Astra.
Intressen: Blir en hel del arbete med villan och med sommarstället samt självfallet fortfarande smidesarbete. Har tidigare varit aktiv i STF, turistföreningen. Har nyligen gått en fotokurs hos Mattias Bokinge,
Läser just nu: Girigbukarna av Ivar Lo-Johansson.
Gösta Åberg talar fortfarande en tydlig skånska, men han är faktiskt skillingarydsbo sedan 54 år tillbaka. Och en välkänd person. Inte minst tack vare sitt smideskunnande. Nu prisas han också för detta genom att han den 16 december får ta emot kommunens kulturpris för 2002.

Gösta är uppvuxen i Osbyholm mitt i Skåne, född 1924. Hans far hade året 1906 börjat i smedlära och 1923 startat en egen smedja. Fadern smidde detaljer till vagnar och mycket annat. Han var också rörläggare och sålde bensin.
– Jag sprang i smedjan redan som liten grabb och har även i dag svårt att vara därifrån, noterar Gösta.
Det var på den tiden sex år i skolan med två års fortsättningsskola - vilken bestod av undervisning två dagar i veckan.
– Resten av tiden lärde jag upp mig i smedjan och höll på med rörläggeri.
När kriget kom hände mycket i faderns rörelse. Han startade bränntorvstillverkning.
– Ett tag hade vi 25 anställda och på mossen hade vi en lokomobil som kördes på räls, minns finnvedsprofilen.
I början av 1945 ryckte den 21-årige smedlärlingen in i det militära. Det blev tolv månader och sedan återvände han till sysslorna därhemma.
– 1947 köpte far Föreberg utanför Åker och året därpå flyttade jag med upp.
Pappan var riktigt klurig på att hitta på olika saker och en stor produkt blev potatiskorgar i tråd. Här i Förebergs gamla kvarn arbetades det nu febrilt men pappan hade redan 1948 återvänt till Skåne. Gösta och en av hans två bröder fortsatte dock i några år.

Bytte jobb

– Men 1955 var jag trött på det här och började i stället på Vägförvaltningen.
1963 gick han över till Krahners i Skillingartyd där han var reparatör till 1979.
1976 hade han startat Åbergs Smideshantverk och drev detta på ledig tid. 1978 började han på halvtid och året därpå på heltid. Han höll till i den lokal som gjutaren Thor Pettersson hade byggt på Gjuterigatan och som senare Skillingaryds Stålmåttband använde.
Sonen Mats tog sedermera över rörelsen men han flyttade senare verksamheten till Vaggeryd och numera heter företaget Staffansboda Industri AB. Mats är inte längre kvar på företaget.

Pensionen
Gösta pensionerades 1989 men det betydde inte att han la smidesarbetet åt sidan. Han fortsatte med smidesarbetet, som var ett riktigt konsthantverk.
Under många år hade han kurser i Malmströms Smedja på Kaffegatan och det var först för tre år sedan han slutade med detta. Nu är det en av hans ”lärlingar”, Mikael Andersson, som leder kurser i denna smedja.
– Det är viktigt att ha kurser för att nya generationer ska lära sig detta hantverk. Annars är det risk att det dör ut.

Smider planer...
Nu sitter inte Gösta därhemma i villan på Mogatan och smider planer. Nej, han gör verklighet av dem. Familjen har nämligen ett litet torp - egentligen en backstuga - i närheten av Föreberg. Den köpte familjen 1960 och på 70-talet byggde Gösta en smedja där.
– Jag var ute i Elgebo och tittade på en smedja där och gjorde en liknande på Ängskärret, berättar han.
Det här är ett kärt tillhåll för familjen. Sommartid bor han och hustrun Anna där och övriga delen av året blir det också täta besök.
”Backstugusittaren” visar hur arbetet i smedjan kan bedrivas. Någon elektricitet har man inte vare sig i smedjan eller i stugan - däremot solpaneler på stugan som gör tillvaron lättare. Och utanför smedjan har han en traktor som får vara draghjälp när han ska bearbeta järnet.
– Men min fru håller på lite grann också. Sedan väntar jag på att något av barnbarnen ska få upp ögonen för att smida.
Sonen Bengt har på senare år börjat göra som far sin, hålla på med konstsmide på fritiden.

Tjusning
Själv har Gösta svårt att inte gå till sin smedja:
– Det är en tjusning att kunna forma till en bit och även att göra nya saker. Ibland får man en idé i huvudet och utvecklar den sedan efterhand.
Han har tre gånger ställt ut på Länssalongen i Jönköping och en gång har han haft ett arbete med på Liljevalchs i Stockholm. Plus att han och sönerna gjort stora lampor och andra dekorationer åt hotell i Stockholm. Gösta har även gjort dekorationer i Huskvarna kyrka, gjort en kyrktupp till en kyrka med mera.
Gösta har varit ute på mässor och sålt konsthantverk men nu är det en svunnen tid:
– Nu blir det mest arbeten till barnbarnen, säger han.
För smedjan kan han inte vara utan. Den är och förblir hans ögonsten.

Per Bunnstad

Fakta om Ängskärret: Sven Carlsson skriver i sin bok Bak huggen knut och torvat tak att stugan timrades någon gång 1830–1840 av en man vid namn Jonas Svensson. Den revs omkring 1900 och en ny stuga byggdes ganska nära. Här bodde en änka och hennes blinde son. Om sonen står det mycket i årets utgåva av Mellan Härån och Rasjön.
Den som byggde den nya backstugan var hammarsmeden Gottfrid Molin. Senare ägare blev Helmer Andersson, Karl-Erik Storck och Helge Ekman. Den senaste ägaren är familjen Åberg som köpte stugan 1960.