David Aronsson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

På denna sida finns information om en av Skillingaryds mest kända affärsmän genom tiderna

••• Artikel ur JP 1975 - David - nestor bland företagare (inlagd 030721)
••• Artikel ur Smålands Folkblad 1979 - David, 93, köpte ny bil (inlagd 030828)

David, 93, har köpt ny bil!
Ur Smålands Folkblad 14 augusti 1979 (kompletterad med ytterligare bild här)
David Aronsson, 93, från Skillingaryd är Sveriges kanske allra äldsta bilförare. Och nu har han också köpt en ny bil. Försäljaren berättade för David att han aldrig tidigare hade sålt en bil till någon som var 93 år gammal.
David Aronsson i sin nya bil.

Skillingaryd (Folkbladet)
1913 köpte David Aronsson i Skillingaryd sin första bil.
1979 i augusti visar David upp sin senaste bil. Trots att David är 93 år fyllda kör han 1 000 mil om året. Och nu rattar han en helt ny Mercedes.

Davids första bil var av det tyska märket Sperber. Sedan dess har han haft över 10 bilar. Bland många modeller märks Cadillac, Lincoln och Lexington.
- 1928 köpte jag en Cadillac Lasall. Det var nog den finaste bil jag någonsin haft. Men den jag köpt nu är verkligen inte dålig. Tvärtom. Den är lättkörd och fin, berättar David Aronsson.
Och trots att David är 93 år kör han nästan varje dag en sträcka. Den nya bilen hämtade han ut i onsdags. Och på bilföretaget berättade man att man aldrig förr sålt en bil till en 93-åring. David Aronsson fick till och med rabatt på bilköpet. I gengäld ska han ställa upp i bilfirmans reklam.
- Jag har inte kört så många mil än med den nya bilen. Men jag har varit i både Värnamo och Jönköping. Och jag ska resa till Dalarna.
David Aronsson tycker inte att det är svårare att köra nu jämfört med när han skaffat sig sin första bil. Men så är också David Aronsson en mycket pigg 93-åring.

Per BunnstadDavid (89) i Skillingaryd nestor bland företagare
Tidningsartikel ur troligen JP 3 november 1975
  Bildtext (bild finns tyvärr ej): David Aronsson mäter upp duktyg i sin lilla affär.

Är David Aronsson 89 år, Skillingaryds meste företagare? Vi vågar utmana alla er andra företagare, för vi tror verkligen det. Det finns i alla fall ingen som har sysslat med så vitt skilda ting som han. Eller vad sägs om denna komprimerade levnadshistoria?

När han som liten pojk och knappt nådde med näsan över affärsdisken blev han affärsbiträde i sin brors livsmedelsaffär i Västra Torsås. Efter konfirmationen överläts ansvaret på affärens filial i Gottåsa på David som kom att stanna där ett par år. 1908 kom han tillbaka från Skåne till Skillingaryd för att överta den affär han arbetat i och samtidigt köpa en läskedrycksfabrik. Då var David Aronsson bara 22 år gammal men hade redan fått näsa för fina affärer.
Till ”imperiet” lades sedan slag i slag en herrekiperingsaffär, markenteriet fram till 1914 då I 12 försvann, samt alla leveranser till regementet. Det kunde vara allt från gardiner, yllesockor, kaffe, nysilver, porslin till sardiner eller däck, kort sagt precis allt som behövdes skaffade Aronsson fram.
För att kunna leverera färskt bröd till ”sitt” markenteri hyrde han ett bageri och försörjde även alla de kaféer som fanns i Skillingaryd, med kaffe, saft och dylikt. I samma veva övertog Aronsson en konkurshotad kartongfabrik och lyckades klara den. Inte för att jag visste något om kartongtillverkning, men med ett rejält lager så gick det bra, berättar han själv.

Vagnfabrik
1921 lades till alla de andra företagsaktiviteterna en vagnfabrik med ett 20-tal anställda smeder. Här tillverkades allt som rullade på fyra hjul. Men för att få delar till vagnsfabrikationen blev han tvungen att starta en hjulfabrik liksom en fabrik för tillverkning av vagnsaxlar.
Men med detta lät han sig inte nöja. Nej, nu lät Aronsson trycka upp kataloger över vad han hade att erbjuda på vagnssidan. Dessa distribuerades först till landets alla smeder. Men för att få större avsättning i Norrland annonserade och anställde han ca 35 agenter, som gick runt med katalogerna och tog upp beställningar. När affärerna visade sig gå så strålande utvidgade han det hela till att även gälla gjutgods samt - möbler! Denna verksamhet började han avveckla successivt när Krahners övertog marknaden.

”Betrodd man”
Men det var inte enbart affärsrörelserna som tog Aronssons tid i anspråk. Han var även ledamot av de flesta styrelserna i dåvarande Skillingaryds municipalsamhälle, såsom kommunalnämnden och kommunfullmäktige, municipalnämnden och municipalfullmäktige. Ordförande i kyrkorådet och med i dess fullmäktige. Han var brandchef för samhällets brandkår och tillika Köpmannaföreningens ordförande i 30 år. Lite i förbigående nämnde han även Röda korset och hemvärnet.
Egentligen har han även haft sin hand över stora jord- och skogsegendomar men det räknar han som lite vid sidan om. Under sitt liv har miljoner och åter miljoner gått igenom David Aronssons händer och hela tiden har han förvaltat dem väl.

Human i affärer
När jag frågade hur man lyckas så bra i affärer berättade han följande. Ärlighet varar ändå längst men så har jag även haft många trogna medhjälpare genom åren. Bara man ger sig den på att man klarar något så går det, min utbildning har inte varit speciell men genom att jag hela tiden varit intresserad har det gått. Och nog måste David Aronsson vara intresserad, för fortfarande, trots (eller kanske tack vare) sina 89 år är han fortfarande en inbiten affärsman med egen rörelse!

Anneli