Mona Åkeson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Frisör än en gång i klassisk lokal
Delvis ur Onsdags-Tidningen 1/10 2003 (främst kompletterad med fler bilder och en del text)
Det blir åter frisersalong i det klassiska huset på Kaffegatan
Det är skönt att vila en minut mellan allt arbete inför premiären. Det är i dag som Mona öppnar sin frisersalong. Foto: Per Bunnstad
Det är svårt att säga vilket år frisörstolarna är ifrån, men av skyltarna att döma har de många år på nacken.
Mona har lagt ned mycket arbete på att ställa frisersalongen i ordning.
Saxarna är redo och det är också Mona.
Ett gammal fint skåp hör till inredningen.
1 oktober 2003. Första kunden hos och det är Monas barns farmor som blir fin i håret.

Det har gått nästan 70 år sedan det blev frisersalong i huset på Kaffegatan 34 i Skillingaryd. Det var salong från det att huset byggdes 1936 en bit in på 1989 och en av dem som jobbade där ett tag var Gösta Jönsson. I dag flyttar dottern Mona Åkeson till den lokal där pappan var frisör.

– Jag har trivts bra med att hyra en stol hos Eva-Britt Sandberg hos EB-Frisören, men när lokalen här blev ledig så kändes det både som en chans plus att en avgörande del var att min far jobbade här, säger Mona.
På 1920-talet startade Gustav Ericsson en frisersalong på Stationsgatan. 1936 flyttade han till det nybyggda huset på Tofterydsvägen, numera med namnet Kaffegatan.
Så småningom kom sonen Sven-Olof in i yrket och en av dem som jobbade i salongen kom att bli Gösta Jönsson.

49 år sedan
Gösta – född i Jämshög i Blekinge – jobbade som frisör i Köpenhamn men kom 1954 till Skillingaryd för arbete hos Ericssons Frisersalong. Här var Gösta kvar en bit in på 1960-talet. Då köpte han Erik Djärvs salong på Stationsgatan - Erik hade för övrigt börjat sin verksamhet i den lokal Gustav Ericsson hade vid denna gata.
I maj 1968 lämnade Gösta över till Lennart Davidsson, som än i dag driver salongen. Gösta å sin sida blev föreståndare för bowlinghallen, men han gick ur tiden blott 45 år gammal. Året var 1971.

Andra jobb
Mona började efter skolan jobba hos Krahners, Calles Färg och Vivihallen. Men 18 år gammal började 1973 hon utbilda sig till herrfrisör.
Mona fick jobb hos ”Janne Frisör” där hon praktiserat i Jönköping men startade omkring 1980 en salong i det hus familjen hade i Tofteryd. Sedan 1995 har hon hyrt in sig hos EB-Frisören vid Artillerigatan i Skillingaryd.
– Eva-Britt och jag har trivts mycket bra tillsammans men nu blev det ett tillfälle att få något eget, säger Mona.
Nu har Mona lyckats få tag på ett par gamla stolar som hon renoverat och de är säkert minst 50 år gamla. Hon har gjort en smakfull renovering av den nya lokalen och blandat gammal med nytt. Det är lite nostalgi över lokalen och det är precis så Mona vill att det ska vara.

Per Bunnstad

Fotnot: Efter det att Sven-Olof Ericsson slutade med sin frisersalong blev det annan verksamhet i lokalen. Lillemor Bohman startade 1992 matvarubutiken Mama Fiotis, vilken 1993 togs över av Annelie och Monica Olofzon med rötterna i Björnaryd, Skillingayd. De hade kvar butiken till sommaren 1996. Senare var det ett kort tag leksaksaffär i lokalen innan den blev lägenhet.