Caroline Åkerström www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

 

Caroline vann SM i ostkakebakning 2005

Inlagt 14/11 2008

Segrade i ostkakakebakning 2005 blev gjorde Caroline Åkerström, Klevshults Gård.

Juryns motivering löd: ”seger ostkakans utseende är perfekt som en ljus gyllengul solnedgång en sommarkväll i Katthult med en tilltalande konsistens med visst tuggmotstånd och med en smak av en perfekt balans mellan bitter och stötmandel”.

Receptet
Många är självfallet nyfikna på hur seger receptet såg ut och här följer svaret:
10 L Opastöriserad mjölk
10 st Ägg
10 msk Vetemjöl
1 L Vispgrädde
3 DL Socker
10 st Sötmandlar
5 st Bittermandlar
2 msk Ostlöpe

Gör så här
Mjölken värms till 30–35 grader. Vispa i mjölet i ca 1 liter mjölk innan den tillsätts till den övriga mjölken. Tillsätt löpen. Låt mjölken stelna. Rör så att ostmassan delar sig. Lägg ostmassan på duk för avrinning. Ostmassan blandas med ägg, grädde, socker och mandel. Sätt in i ugnen på 175 grader, tills den fått fin färg, cirka 1 timme.
Observera, att mjölkens kvalité avgör mängden ostmassa, man får tillsätta de övriga ingredienserna efter smak och konsistens. Receptet är att betrakta som ett grundrecept. Ungefär 4 liter ostkakssmet ger receptet.

Ostkaks-SM 2008 avgjort
Ostkakans Vänner arrangerade i dag SM i ostkakebakning. 2005 vann Caroline Åkerström från Klevshult. I år gick segern till Gerd Lilja från Nybro närmast följd av Annika Wahlström från Tranås och Birgitta Nilsson från Växjö. (inlagt 14/11 2008)
Caroline, mästare 2005.
Foto från Ostkakans Vänner