Carl Ahlgren www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer


Blev sjua av 26 orkestrar
Inlagt måndag 3 augusti 2009

Det svenska landslaget i blåsmusik med bland andra Carl Ahlgren lyckades mycket bra i World Music Contest i helgen som gick.

– Ja, vi får vara nöjda då vi blev sjua av 26 deltagande orkestrar, säger Carl som precis är hemkommen efter helgens stora tävling i Holland.
Den svenska laget tävlade i gruppen för amatörorkestrar och här vann ett lag från Belgien.
– Med tanke på den korta tid vi övat tillsammans, en vecka, är vi mycket nöjda, säger Carl.
En del hade övat tillsammans i ett halvår så det skilde en hel del i World Music Contest.

Per Bunnstad

Carl kom även i år med i landslaget:
World Music Contest nästa stora tävling
Carl Ahlgren deltar för andra året i rad i landslaget i blåsmusik.
Inlagt måndag 20 juli 2009

I morgon beger sig Carl Ahlgren, 19 från Mörkhult i Hagshult tillsammans med 63 andra ungdomar till Kalmar för att delta i Landslaget i Blåsmusik. Det är för andra året i rad som Carl tagits ut. I år blir det dessutom tävling i World Music Contest.

Carl är en i den musikintresserade familjen Ahlgren och han spås en lovande framtid som musiker.

Folkhögskola
Fast det är inte helt säkert att han väljer musiken som ett yrke:
– Vi får se. Först ska jag under ett år gå på en folkhögskola utanför Linköping med musikriktning, berättar Carl som tog studenten i juni.
Han säger att det kanske efter detta år dyker upp något han vill läsa, musik eller något helt annat. Han har inga fastställda planer.

Även fotboll
Kanske spelar han också lite fotboll i höst. Under våren hoppade han in som målvakt i Klevshult SK i division fem och kanske blir det några matcher till.
– Det känns bra just nu, säger Carl samtidigt som han packar för resan till i första hand Kalmar.

Provspelat
Under våren har hundratals sökande provspelat inför en jury för att kunna bli en av de 64 ungdomsmusiker som tillsammans representerar Sverige i den stora musiktävlingen World Music Contest som äger rum i Holland i början av augusti.

Vunnit två gånger
Landslaget i Blåsmusik arrangeras av Riksförbundet Unga Musikanter och började redan 1975 som Nationsungdomsorkestern och har sedan dess samlat de bästa och mest lovande unga blåsmusikanterna i Sverige. Under sina 34 år har orkestern tidigare deltagit i World Music Contest två gånger, 1997 och 2005, och man kom båda gångerna med guldmedalj.

Repeterar bara en vecka
Orkestern samlas på Högalids folkhögskola utanför Kalmar för en vecka späckad med repetitioner innan man åker mot Holland. Under den drygt två veckor långa kursen hinner man med fyra konserter där två hålls i Kalmar, en konsert i Trelleborg och slutligen i Kerkrade, Holland.

Har fått öva
Det är mycket som ska falla plats innan musikerna blir samspelta. Alla musiker har dock fått hem noter innan för att repetetitionsarbetet ska gå så fort som möjligt.
Leder orkestern gör Nils-Gunnar Burlin som till vardags dirigerar bland annat Stockholms symfoniorkester och Stockholms Musikkår Tre Kronor. Han är också en flitigt anlitad frilansdirigent.

Standardverk och filmmusik
Årets repertoar bjuder på så väl klassiska stycken för symfonisk blåsorkester som nyskriven filmmusik. Tävlingsstyckena i Holland består av ett stycke av den holländska kompositören Johan de Meij och engelsmannen Gustav Holsts ”Second Suite for military band”. Den sistnämnda är ett mycket välkänt stycke och betraktas som ett standardverk för blåsorkestrar.
Utöver tävlingsstyckena spelar man bland annat också ett stycke med ABBA-låtar och musik från bioaktuella Harry Potter.

Per Bunnstad

Carl ska vara med i landslaget
Inlagt 29/7 2008
Carl Ahlgren laddar nu hemma i Mörkbo inför Svenska Landslaget i Blåsmusik.
Foto: Per Bunnstad

Svenska Landslaget i Blåsmusik består i år av 74 ungdomar i åldern 14–23 år, som tagits ut genom provspelningar i hela landet. En av de uttagna är Carl Ahlgren, 18 från Mörkhult, Skillingaryd. En av de sex grabbarna i den musikaliska familjen Ahlgren.

– Det känns fint att få vara med, säger Carl som just nu sommarjobbar på Boda Trädgård.
Han läser annars på det tekniska programmet på Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd där han i höst börjar i trean.
Om framtiden vågar han inte sia, om det blir en musikkarriär eller något annat. Musikintresset är stort men han har också många andra intressen.
Det är den 1 augusti som han reser till Kalmar men han har förberett sig väl.
– Jag fick redan i våras veta att jag var uttagen, säger Carl som sedan dess övat på de musikstycken som man ska framföra.
De frösta dagarna i Kalmar övar alla tillsammans och sedan blir det en rad framträdande. Den närmaste plats sett från Skillingaryd blir Borås den 12 augusti.

Per Bunnstad

Carl Ahlgren, en av de uttagna till landslaget i blåsmusik. Arkivbild 2006
Mer om landslaget

Efter träningslägret, på Högalids Folkhögskola i Kalmar, gör orkestern, efter flera års utlandsturnerande, i år en storartad turné i Sverige. Det blir konserter på sex orter: Kalmar, Ronneby, Nybro, Borås, Göteborg och Stockholm, under perioden 8-14 augusti.

På alla orter görs en konsert tillsammans med lokala blåsorkestrar. Mer än 100 musikanter kommer på varje ort att framföra RUM:s beställningsverk: Visions from the North, av den finländske tonsättare Atso Almila. Stycket är skrivet för stor blåsorkester, massband och fyrverkeri.

Från Arméns Musikkår
Dirigent för Landslaget är Nils-Gunnar Burlin, en av landets främsta blåsorkesterspecialister. Han har i år till sin hjälp 14 professionella instruktörer från Arméns Musikkår, de flesta före detta landslagsspelare.

Sedan 1975
Landslaget har funnits sedan 1975, med målsättningen att utveckla det svenska blåsmusiklivet, genom dess unga och mest ambitiösa utövare. Genom åren har många blivande världsstjärnor varit med i orkestern. Några exempel är Håkan Hardenberger, Jonas Bylund och Håkan Rosengren.

RUM arrangerar
Det är RUM, Riksförbundet Unga Musikanter, som är arrangör av Landslaget i Blåsmusik. RUM har cirka 40.000 medlemmar i 500 föreningar över hela landet. RUM har medlemmar inom alla genrer av sång, musik och dans och verkar för att utveckla sina medlemmar och därmed det svenska musiklivet. RUM firar i år sitt 30-årsjubileum.

Fler från närområdet
Bland övriga som är uttagna märks Linus Björnberg, Ingatorp, Henric Davidsson, Eksjö, Johan Odin, Smålandsstenar, Alexandra Pettersson, Reftele och Andreas Wästlund, Bredaryd.
Läs mer om RUM här.

Carl Ahlgren reser snart till Kalmar.
Musikintreset är stort men om det fortsätter att vara ett intresse eller också blir ett yrke är för tidigt att säga.