Hjortsjöskolan – lärarfrågor
www.skillingaryd.nu
www.vaggeryd.nu
Startsidan Hjortsjöskolan
Startsidan kommunalt


Lärare friad från misstanke om misshandel
Inlagt 6/2 2009

En lärare i Vaggeryd som uppgavs ha slagit en elev har nu fått upprättelse. Han är nämligen helt friad från misstankarna. Åklagaren har i dag valt att inte gå vidare utan ärendet läggs ned.

– Det känns mycket bra för min klient, säger advokat Tor Åström vid Advokatbyrån Åström i Småland AB i Värnamo.

Blev avstängd
Det var den 22 november 2007 som läraren uppgavs ha slagit en elev i årskurs tre. Läraren blev avstängd och en internutredning tillsattes.
– Det gjordes en överenskommelse med honom och han slutade på skolan, säger kommunens personalchef Åsa Öhrn.

Känns bra nu
Läraren har sedan dess gått hemma och inte mått särskilt bra av det inträffade. Numera är han ålderspensionär och i dag fick han det för sin del positiva beskedet från sin försvarsadvokat. Han har alltså fått upprättelse från juridisk instans. Han säger att det känns bra men vill i övrigt inte kommentera utan hänvisar till sin advokat.

Drogs tillbaka i dag
– Det var i dag som åklagaren meddelande att han drar tillbaka åtalet, säger Tor Åström.
Samtidigt noterar han den väldigt långa processen.
När det gäller misstankar om brott där någon ung utsatts för något ska ett åtal vara väckt inom tre månader.

Ett år senare
– Jag utsågs till försvarsadvokat den 13 november 2008, alltså nästan exakt ett år efter händelsen. Det är förvånande lång tid, säger Tor Åström.

Kommunen anmälde
Det var kommunen som gjorde en polisanmälan. Ett vittne hördes:
– Det var en som stod en bit bort från händelsen och som var kusin till eleven. Ett annat vittne som stod närmare hördes inte. Men denne har fört fram tvivel om det verkligen hade skett det som läraren var åtalad för, säger Tor Åström.

Presskonferens
Advokaten är mycket förvånad över hur kommunen behandlade läraren. När det blev offentligt kallade kommunen till en presskonferens där tonerna var ”lärare misshandlade elev”.

Annan händelse
I förundersökningen finns inte uppgiften om att den elev som uppgav sig vara misshandlad hade varit med om en liknande händelse när familjen bodde i Jönköping. Den gången var det en förskollärare som åtalades. Det gick så långt som till tingsförhandling. Förskolläraren blev helt frikänd.
– Det är märkligt att en ung person två gånger blivit utsatt för ”misshandel”, noterar advokat Tor Åström.

Ursäkt...
Tor Åström tycker dels att det är mycket tråkigt att ”misshandeln” vid Hjortsjöskolan” fick de proportioner den fick, dels att det tog så lång tid innan ärendet helt avskrevs. Läraren har under den här tiden inte mått bra:
– Nu hoppas jag att kommunen är så ärlig att man kontaktar läraren, säger Tor Åström.
Det minsta som är på sin plats är en ursäkt, menar advokaten.

Fler upprörda
Flera av lärarens kollegor på Hjortsjöskolan har varit upprörda över det här ärendet och man har på olika sätt försökt stötta den åtalade och ”dömde”läraren, som nu visat sig vara oskyldig.

Tråkigt
– Det här är mycket tråkigt och inte minst att han i sin slutet av sin yrkesbana får vara med om att tvingas lämna sitt jobb som han skött så bra i alla år, säger ett par lärare som vill vara anonyma med anledning av att det kanske inte är så populärt att kritisera sin arbetsgivare.

Per Bunnstad

Fotnot: Så här skrev vi på Skillingaryd Nu den 23/11 2007:
Lärare slog elev
I går inträffade en allvarlig händelse på Hjortsjöskolan i Vaggeryd då en lärare slog en elev. Skadan på eleven var inte av den omfattning att sjukvård behövde uppsökas och han är tillbaka på skolan i dag. Läraren är dock avstängd tills vidare. En internutredning pågår och händelsen är polisanmäld.