Drogvaneundersökning www.skillingaryd.nuTill startsidan för skolor

 

Flickor i kommunen dricker mer
Sammanfattning av enkäten som presenterades 21 maj 2007. Inlagt 21 maj 2007

Sedan tre år tillbaka genomför Luppen Kunskapscentrum i Jönköping årligen en drogvaneundersökning bland länets ungdomar. Hösten 2006 svarade länets gymnasieelver (år 2) på enkäten. I årets rapport har man valt att lyfta fram uppfattningar om flickors och pojkars drickande.

Rapporten sammanfattar en totalundersökning av drogvanorna bland länets ungdomar på gymnasiet i år . Undersökningen genomfördes som en nätenkät i de elva kommuner i länet som har gymnasium, vilket saknas i två mindre kommuner.

Röker mer
Flickorna röker mer än pojkarna i de flesta av länets kommuner, men pojkarnas totala tobakskonsumtion är större i länet som helhet och i tio av elva kommuner.

Tre av fyra dricker
Närmare tre fjärdedelar av ungdomarna i år är alkoholkonsumenter, av dem är 48,5 procent av pojkarna regelbundna alkoholkonsumenter liksom 45, procent av flickorna. Alkoholkonsumtionen är varierad – starkcider, starköl och sprit är populära drycker bland länets alkoholkonsumenter.

En av tolv knarkar
Drygt nio procent av ungdomarna i skolår 9 har någon gång haft lust att pröva narkotika och knappt åtta procent har omsatt detta i praktiken. Ungdomar som är regelbundna tobaksbrukare är mycket ofta även regelbundna alkoholkonsumenter.

Föräldrarnas inställning
Samvariationen mellan föräldrarnas inställning till alkohol och ungdomarnas alkoholvanor visar att föräldrarnas tillåtande attityd till att deras barn dricker alkohol följer utvecklingen av andelen alkoholkonsumenter.
I jämförelse med tidigare resultat för skolår 9 kan man konstatera att fler föräldrar anser att det är okej att deras barn dricker alkohol i år och att denna ökning även syns i andelen alkoholkonsumenter.
Undersökningen kan dessutom visa att föräldrar är mer restriktiva till att deras barn använder tobak än alkohol.

Nyktrare i Gnosjö
I flertalet kommuner är mellan 70 och 80 procent av gymnasieeleverna i år alkoholkonsumenter, och ofta är skillnaden mellan pojkar och flickor liten. Däremot i Värnamo, Vaggeryd, Nässjö och Mullsjö är skillnaderna mellan könen större. Gnosjö utmärker sig med att ha en lägre andel alkoholkonsumenter både bland pojkar och bland flickor än övriga kommuner. Det är Gnosjö och Jönköping som för både pojkar och flickor ligger under genomsnittet i länet.

Hälften dricker ofta
Bland länets ungdomar i år på gymnasiet dricker nästan hälften alkohol regelbundet, det vill säga en till två gånger i månaden eller oftare. Mellan flickor och pojkar är det inga större skillnader i resultatet för hela länet. Det finns variationer i länet mellan kommunerna där Gnosjö kommun utmärker sig genom att ha en lägre andel regelbundna alkoholkonsumenter. I Gislaved och Vaggeryd är det mer än hälften av både pojkar och flickor som dricker alkohol regelbundet. Det är i de flesta kommuner fler pojkar som dricker alkohol regelbundet där Mullsjös pojkar utmärker sig mest, endast Gislaved och Tranås har fler flickor som dricker alkohol regelbundet.

Vaggeryd undantag
Det är betydligt fler pojkar som intensivkonsumerar än flickor i alla kommuner utom i Tranås och Vaggeryd. I både Mullsjö och Nässjö är det drygt 4 procent av pojkarna som intensivkonsumerar. Gnosjö har även här en mindre andel intensivkonsumenter i jämförelse med övriga länet men pojkarnas konsumtion är högre vilket avviker från övriga resultat för år i Gnosjö.
I Tranås och Vaggeryd är det en större andel flickor än pojkar som dricker sig berusade vilket är motsatt i övriga kommuner.

Åker med rattfull
I Vaggeryd har fler än hälften av flickorna har åkt med en berusad förare medan motsvarande siffror för pojkarna är närmare en femtedel.