EU-debatt www.skillingaryd.nu Startsidan för skolor  
www.vaggeryd.nu Startsidan för Fenix  

Debatt med flera toppkandidater
Inlagt 27/5 2009

När Fenix Kunskapscentrum bjöd in till EU-debatt i går var det flera toppkandidater som var på plats.

Flera av partierna propagerade utanför aulan och där svarade kandidaterna också på frågor.
Väl inne i aulan blev det lite debatt men skiljelinjerna verkade överlag inte så stora.

Fler kvinnor
De som deltog var Marie Wickberg (C), Cecilia Wikström (FP), Willy Neumann (JUN), Patrik Isaksson (KD), Eva Hallström (MP), Helena Bouveng (M), Carina Hägg (S) och Alice Åström (V).

Kryssas in...
Högst upp på någon lista av debattörerna är Cecilia Wikström, präst från Uppsala.
Hon berättar att hon blivit inröstad i riksdagen tack vare personröster och hoppas att det ska gå lika bra i valet till Europaparlamentet. Hon står som trea på folkpartiets lista inför valet den 7 juni.

Per Bunnstad

Raymond Pettersson välkomnade till debatten.
Raymond nöjd med debatten

Läraren Raymond Pettersson var moderator för tisdagens debatt och han var mycket nöjd:

– Det handlade om allt från miljöfrågor, brottsbekämpning kontra integritet till utrikespolitik och vi hade fyra riksdagsledamöter med: Cecila Wikström, Helena Bouveng, Carina Hägg (s) och Alice Åström, säger Raymond.

Klimatet
Han säger att fokus riktades mot hur klimatfrågan ska lösas.
– Frågan kom mycket att handla om trovärdighet. Hur mycket är det realistiskt att ytterligare kunna sänka utsläppen i Sverige och hur mycket ska göras i de länder som idag har stora utsläpp.

Inrikespolitik
– Det blev också en del inrikespolitik eftersom de konkreta besluten tas ofta nationellt men målsättningen är satt globalt, där EU är en viktig aktör, säger Raymond.

EU:s inflytande
Synen på EU:s roll var en vattendelare i debatten, där främst junilistan, miljöpartiet och vänsterpartiet och i viss mån kristdemokraterna som ville begränsa EU:s inflytande och de andra partierna som ville stärka EU:s position inom framför allt utrikespolitik och miljöfrågor.

Var intresserade
– Eleverna visade stort intresse för debatterna. Ingen elev gick i förtid och applåderna var spontana och starka. Det känns som att intresset för Europafrågorna har stärkts, påpekar läraren.

EU-val på skolan
Under torsdagen och fredagen före valet kommer det att vara ett särskilt skolval på Fenix.
– Det kommer att bli intressant att se hur stort valdeltagande det blir och hur eleverna kommer att rösta i jämförelse med övriga kommunen. Det blir förhoppningsvis en bra värdemätare på hur väl skolan har lyckats med olika aktiviteter för att öka intresset inför detta viktiga val, avrundar Raymond.

Carina Hägg (S) från Värnamo diskuterade före debatten med lärare och elever.
Preparering inför EU-debatten. Från vänster till höger är deltagarna Marie Wickberg (C), Cecilia Wikström (FP), Willy Neumann (JUN), Patrik Isaksson (KD), Eva Hallström (MP), Helena Bouveng (M), Carina Hägg (S) och Alice Åström (V).
I aulan samlades elever för att lyssna till debatten.
Helena Bouveng (M)från Vetlanda står som tio på moderaternas lista till Europaparlamentet. Hon säger att hon hoppas kunna bli inkryssad. För att lyckas krävs det att cirka 30.000 väljare sätter ett kryss för hennes namn.
Alice Åström (V) är riksdagsledamot från Vaggeryd som debatterade men som själv inte finns på listan till EU-valet.
Ytterligare en av debattörerna kom från kommunen: Patrik Isaksson (KD) som bor i Hok.