Kompetensvåg 2009 www.skillingaryd.nu Startsidan för skolor  
www.vaggeryd.nu Startsidan för Fenix  

Nio miljoner till kompetensvåg
Inlagt 11/6 2009

Svenska ESF-rådet har bifallit den ansökan om medel som Fenix Kunskapscentrum lämnat in under namnet ”Kompetensvågen”. Projektet syftar till att via fyra ”vågor” lyfta projektdeltagarnas kompetens för att på så sätt bättre kunna möta arbetsmarknadssituationens utmaningar. Totalt omfattar projektet drygt 23 miljoner och ESF kommer att bidra med drygt nio miljoner till projektet.

Totalt kommer cirka 400 personer kunna delta i projektet fördelade på två år. Projektet kommer att genomföras i nära samarbete med Högskolan på hemmaplan, näringslivsrådet, arbetsmarknadsenheten, arbetsförmedlingen, socialförvaltningen, försäkringskassan och ett tiotal engagerade företag i kommunen. Projektet kommer styras av en styrgrupp med ovanstående organisationer/företag representerade och ledas av Fenix Kunskapscentrum som är projektägare.

Arbetslösa
– Målgrupper för projektet är arbetslösa med behov att utveckla sitt språk eller höja sin kompetensnivå och arbetslösa ungdomar. Vi kommer att prioritera de med lägst formell utbildning och de med störst behov av att utveckla sin kompetens, säger Kristina Athlei som är gymnasiechef vid Fenix Kunskapscentrum
Kristina berättar att man under juli månad kommer att konsolidera sig och skapa strukturer för att kunna dra igång skarpt i augusti med olika delprojekt.

Lärarna får jobb
– För Vaggeryds kommuns del innebär projektet att vi trots den tuffa ekonomiska situationen kan möta de arbetslösa och varslade i regionen för att kompetensutveckla dem så att de innebär den resurs företagen behöver så fort det vänder. För Fenix Kunskapscentrums del innebär det att samtliga medarbetare som varslats kommer att kunna erbjudas en projektanställning inom projektet.

Per Bunnstad

Kristina Athlei är en glad gymnasiechef.


Delprojekt med syfte och innehåll
Inlagt måndag 29 juni 2009

Utbildningsvågen
Syftar till att projektdeltagarna, på ett sätt som passar individen och utifrån ett personligt mål, utvecklar sin formella kompetens ett steg på utbildningsskalan.

Företagsvågen
Tillsammans med ett tiotal företag i kommunen kommer Fenix att utbilda cirka 200 personer under projektet. Dessa kommer att utifrån ett personligt mål utbildas och vägledas i skolan och på en arbetsplats. Utbildningen kommer i huvudsak att genomföras på företag i kommunen med deras utrustning och med handledare från näringslivet.

Företagarevågen
Ett ”starta-eget” projekt inom vilket deltagarna får stöd i processen att utveckla en bärande affärsidé samt genom utbildning, rådgivning, mentorsprogram och hjälp i att skapa nätverk handleds till ett eget företagande. De nya företagarna ingår i en grupp som arbetar tätt tillsammans under 4 månader. det satsas huvudsakligen på tjänste-, service- och sociala företag.

Stödvågen
Samtliga som deltar i projektet kommer att få stöd i processen att skapa ett individuellt mål och utifrån detta en plan för hur målet skall uppnås. Som stöd på vägen finns det tillgång till bland annat vägledning, handledning, motivationsskapande processer, nätverk och mentorsprogram. Bland annat kommer ett kvinnligt mentorsprogram att starta där nyanlända invandrar- och flyktingkvinnor tillsammans med yrkesarbetande kvinnor träffas och utbyter erfarenheter, genomför studiebesök och lyssnar på engagerande föreläsare.