Adventsfirande www.skillingaryd.nu Startsidan för Fågelforsskolan  
www.vaggeryd.nu Startsidan för skolor  


Adventsfirande 2009
Inlagt lördag 14 november 2009
Förra året var det stort rabalder när det inte blev något adventsfirande i skolans regi vid Fågelforsskolan, men i år blir det i det närmaste ett traditionellt firande, om än inte i Missionskyrkan.

Fredagen den 27 november uppmärksammar skolan advent genom att ha en samling i Skillingaryds Arena för alla elever i grundskolan. Kyrkoherde Kerstin Bothén berättar om advent och grupper av elever kommer att ha sång- och musikinslag under samlingen.
Symboler att lita på!
Inlagt 18/12 2008
Eva Johnsson, riksdagsledamot från Växjö. Foto: Kristdemokraterna

För en tid sedan startade en diskussion som handlade om handen på de små tickande apparaterna vid övergångsställen. På apparaten finns en hand som pekar med pekfingret uppåt. Många tror nog att fingret pekar på en rund knapp som man skall trycka på, men fingret är, i själva verket symbolen från Jesusfolket – en hippierörelse – som poängterade att det finns en väg till himlen och att det är Jesus.

Detta har bland annat skapat oro i Växjö kommun, där en trafikingenjör på kommunen har sagt att han vill utreda om någon kan ta illa vid sig av en kristen symbol.
Frågan är om inte trafikingenjören borde göra en något bredare inventering för att undersöka graden av ”kränkning” mot våra medborgare?

Möjligen kan han också göra gemensam sak med rektorerna i Skillingaryd som också vill hålla behörigt avstånd till alla former av kränkningar till eleverna på skolan. För säkerhets skull sätter man därför stopp för det traditionella adventsfirandet i kyrkan. I ett brev förklarar de sitt agerande med att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde. Det allmänna ska motverka diskriminering av människor enligt skollagen. Slutsats - adventsfirandet måste stoppas!

Nu väntar jag bara på att rektorerna skall upptäcka den kristna kopplingen till luciafirandet. Att uppmärksamma ett kristet helgon genom ceremonier kan väl knappast betraktas som icke-konfessionellt och borde därmed följdriktigt avskaffas.

Det finns andra symboler som rektorerna också borde ta under beaktande inför framtiden. Hur ska man kunna försvara användandet av den svenska flaggan (vars kors symboliserar att Jesus avrättades och visade därmed människorna kärlek och gav hopp om evigt liv) eller tre kronor (symbol för de tre vise männen som firade Jesus födelse) eller EU:s
tolv stjärnor (symbol för fullkomlighet och som kommer från tolv stjärnor som i uppenbarelseboken symboliskt placerats runt Jesus moder Maria).

Att skolan ska anpassa sina terminer efter Jesu födelse med ett långt uppehåll endast för att fira hans födelse verkar ju helt orimligt. Tideräkningen blir ju också problematisk för rektorerna. Kan man verkligen acceptera en tideräkning som tar sin utgångspunkt i Jesu födelse – det kan ju upplevas som kränkande av alla dem som inte tror på Jesu födelse och existens.

Jag utgår från att rektorerna, inom kort, kommer att inkomma med en skrivelse där man klargör sina avsikter att förbjuda den svenska flaggan, avskaffa luciafirande och juluppehållet (eller åtminstone vara noga med att understryka att Jesu födelse inte är anledningen till ledigheten). Dessutom bör man väl överväga om man inte skall förbjuda hockeylandslaget Tre kronor och kräva att Sverige ska lämna EU.

Nej, kanske bör rektorerna i stället sätta sig ner och fråga sig vilken typ av samhälle som de vill ha? Är det verkligen rimligt att intoleranta människor som inte kan tåla andra religiösa uttryck än sina egna ska få bestämma vad som ska få synas i samhället. Vad rektorerna och andra beslutsfattare måste besinna är om de vill gå intoleransen till mötes eller vara med och forma ett tolerant samhälle där var och en fritt kan och får uttrycka sig.

Min fasta övertygelse är emellertid att lite distans till den kommersiella cirkusen (som präglar julen i alltför hög utsträckning) eller ett stämningsfullt adventsfirande som förmedlar ljus och värme i en annars grå och kall värld - är varken skadligt eller kränkande för någon enda människa. Jesu födelse är ett glatt budskap och julen är en möjlighet att uppmärksamma det.

I trygg förvissning om att jag inte skadar eller kränker någon enda vill jag därför önska er alla en riktigt god och rikt välsignad julhelg.

Eva Johnsson
Kristdemokraterna
Riksdagsledamot från Kronoberg


Det blev ett adventsfirande...
Inlagt 28/11 2008
Missionskyrkan bjöd på morgonen in till adventsfirande. Cirka 200 personer kom och främst var det elever på högstadiet.

– Jättefint, sa två tjejer som går på skolan och som nu fick det så omdebatterade adventsfirande.

Lärare på plats
Skolan stod inte bakom men i lokalen fanns flera lärare och annan skolpersonal som med sin närvaro visade att beslutet om att ta bort en kyrkosamling inte är något som all skolpersonal står bakom.

Ta hand om varandra
Pastor Roland Oscarsson talade om bland annat att ta hand om varandra, oavsett nationellt ursprung eller religion. Att leva i fred var lite av hans budskap.
En vuxenkör och en ungdomskör sjöng.

Annat firande
Efter halvtimmen i Missionskyrkan gick eleverna till sina lektioner och under förmiddagen blir det någon form av adventssamling tillsammans med sina mentorer.

Per Bunnstad
Barnkören sjöng...
...och pastor Roland Oscarsson talade.
Strax efter sju kom de första till Missionskyrkan...
...och snart var kyrkan i stort sett fylld.
En vuxenkör medverkade också.
Öppet brev till rektorer vid Fågelforsskolan
Inlagt 27/11 2008

Debatten om adventsfirandet vid Fågelforsskolan har spårat ur totalt. Det är med förfärade ögon och öron som vi ser och hör hur oskyldiga grupper i samhället nu utmålas som syndabockar. Det är både inom skolan och utanför, bland annat i media, som hemska och helt oacceptabla åsikter har förts fram.

Problemet ligger i den bristfälliga information som har kommit från skolan. Ungdomsrådet tycker att man från Fågelforsskolan ska vara tydliga i sina beslut för att inte lämna luftrum för rykten, vilket nu är det som tyvärr har inträffat.

På grund av att beslutsfattarna har gömt sig bakom gardinerna har det hela eskalerat till ett helt onödigt missförstånd. Genom att informationen har varit otydlig och svårförstålig har tankar och idéer växt fram som vi i ungdomsrådet tycker är helt oacceptabla i ett demokratiskt samhälle!

Det behövs raka besked och en ordentlig redogörelse för framförallt elever, men också för resten av samhället.

Det handlar om att stå upp för sina beslut för att det inte skall upplevas som att det bara fifflas. Med rak och tydlig information får man stopp på onödiga rykten och därmed också på rasistiska tankar.

Ungdomsrådet hävdar att det är skolans uppgift att besluta om adventsfirandets vara eller inte vara, så länge det är ett riktigt beslut som går hand i hand med vårt demokratiska samhälle.

Vaggeryds kommuns ungdomsråd
genom Eric Thulin och John Alkemark

Hindra inte adventsfirande i kyrkan!
Inlagt 26/11 2008

Uttalande från Kristdemokraternas distriktsstämma den 22 november 2008 i Sävsjö

Många skolor i Sverige har en lång tradition av att fira advent i kyrkorna. Tidigare har det inte ansetts stå i strid med läroplanens fastställande om att undervisningen i skolan ska vara icke-konfessionell. Nu har rektorer på flera skolor beslutat att det traditionella adventsfirandet i kyrkan ska tas bort.

Kristendomen är grunden till Sveriges kulturella arv. Både svenskar och invandrare behöver förstå den kultur de lever och verkar i. Att inte ge den möjligheten kan leda till onödiga motsättningar och ökad segregation. I det mångkulturella Sverige måste även vår svenska kultur få plats.

Skälen som anges för att avskaffa adventsfirande och skolavslutningar i kyrkan är att religionsutövning inte får förekomma i skolan, att elever som inte är kristna riskerar att känna sig uteslutna från ceremonin och att det är en inskränkning i religionsfriheten.

Kristdemokraterna anser inte att ökad tolerans främjas genom att Sverige avskaffar våra kulturella traditioner. Vi ska respektera andras kulturella identitet lika mycket som vi vill att andra ska respektera vår. De flesta invandrargrupper vill inte att vi ska utplåna våra egna traditioner.

Vi vill att Sverige ska vara ett land som både är tolerant mot människor som kommer hit med andra kulturella traditioner, och som vårdar sitt eget kulturarv.

Kristdemokraternas distriktsstämma i Jönköpings län uppmanar Skolverket att förtydliga sin policy gällande traditionellt firande i kyrkan så att policyn inte kan tolkas så att traditionellt adventsfirande ses som en olaglig religionsutövning.

Adventsfirande i skolorna
Inlagt 26/11 2008

”Det var en välsignad jul, sa Karl-Bertils ömma moder och fick något religiöst i blicken, för den här sagan tilldrog sig som sagt på den tiden då julen fortfarande firades till minne av Kristi födelse.”

Karl-Bertils Jonssons julafton skriven av Tage Danielsson och uppläst var julafton i tv har blivit en sed likt Kalle Anka. Ett och annat leende alternativt surt suckande, syns eller hörs nog i tv-sofforna när Danielsson läser att sagan tilldrog sig på den tiden då julen fortfarande firades till minne av Kristi födelse.

Julen står i dag för en kommersiell cirkus utöver det vanliga. I genomsnitt kommer varje svensk 2008 att handla julklappar för smått otroliga 6.000 kronor. Trots världsvid finansiell kris kommer den materiella efterfrågan näppeligen att avta. Välbefinnande mäts i termer av ägande av prylar. Värden byts ut mot möjlighet och förutsättning till konsumtion. Själsliga och andliga dimensioner är något barnen får höra om på tv i en saga om tider då julen firades på grund av det glada budskapet om Jesu födelse.

I dag är det 2008 år sedan Jesus föddes, det firas världen över. När vi i Sverige berättar historien bakom allt ståhej och inköpande av klappar och julmat, då varnas det för olämplig religionsutövning som barnen kan ta skada av.

I Skillingaryd har rektorerna satt stopp för det traditionella advensfirandet. Rektorerna har en hel arsenal utav motiveringar till beslutet att stoppa firandet i kyrkan. I ett brev skriver de att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde. Det allmänna ska motverka diskriminering av människor och enligt skollagen ska skolan utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Slutsats – adventsfirandet måste stoppas.

Det är nog bara en tidsfråga tills rektorerna upptäcker den kristna kopplingen till luciafirandet. Att uppmärksamma ett kristet helgon genom kristna ceremonier inramat av religiöst färgat språkbruk i sång och tal, torde bli allt för svårsmält. Dessutom ett moment i skolmiljö som inte kan betraktas som icke-konfessionellt och som därmed inte borde genomföras som brukligt. Framför allt, dessa religiösa kulthandlingar och ritualer som luciafirandet innebär utspelas vanligtvis i själva skolbyggnaden. Flickor från andra kulturer, och ateistiska svenska pojkar, ska bevittna svenska flickor med ljusformationer i håret som formar en gloria. Hur överrensstämmer det med läroplanens anvisningar om allsidig och saklig undervisning? En (kult)handling flickor från många länder omöjligen varken kan bevittna eller än mindre själva kan vara en del av enligt de allra mest nervösa.

Nej – i Skillingaryd får barnen i framtiden nöja sig med att pedagogerna berättar om olika traditioner som finns, fast då självklart på ett icke-konfessionellt sätt. Men man får på varje enhet tillåtelse sjunga, läsa dikter och tända ljus. Fast där går gränsen.

Många kommer nog att betraktas detta inlägg som diskriminerande och traditionalistiskt. Jag anser emellertid inte att ett adventsfirande är diskriminerande ej eller skadligt. Tvärtom anser jag att uppmärksammandet av både advent och julens innebörd kan ge skolungdomar en extra dimension av vad skolans icke-konfessionella vardag annars kan erbjuda.

Jag tror att det skadliga i adventsfirandet är överdrivet och överdramatiserat av Skillingaryds rektorer. Deras nit att vara demokratiska är i själva verket kontraproduktivt. Traditioner som lägger märke till andra dimensioner än de strikt materiella kan vara nyttigt för samtliga elever att bevittna.

Irene Oskarsson, Aneby (kd)
riksdagsledamot

Irene frågar utbildningsmininstern
Inlagt 25/11 2008

Irene Oskarsson (kd) från Aneby har i dag i riksdagen ställt en skriftlig fråga till utbildningsminister Jan Björklund (fp) angående adventsfirande i Skillingaryd. Frågan följer här:

Skolverket har till rektorer i Skillingaryd förklarat att religionsutövning inte får förekomma i skolan. Skolverkets uttalande har bekräftat ett beslut som rektorerna tidigare beslutat angående att inte förlägga adventsfirande utanför skolan i någon av de närliggande kyrkorna.

Adventsfirande förlagt till kyrkan har en lång tradition i Sverige. Tidigare har adventsfirande i kyrkan inte ansetts stå i strid med läroplanens fastställande om att undervisningen i skolan ska vara icke-konfessionell.
Nu har Skolverket konstaterat att adventsfirande i kyrkan är inslag som inte är förenligt med styrdokument och förordningar som är avgörande för skolans utformning.
Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga utbildningsminister Jan Björklund om han avser att ta några initiativ i fråga om skolors adventsfirande i kyrka?

Broderskaparna:
Fel att förbjuda adventsfirande i kyrkan
Inlagt 25/11 2008

Sverige är i dag ett mångreligiöst samhälle och Kristna socialdemokraterna i Vaggeryds kommun respekterar denna utveckling.

Vi lever i ett samhälle som vilar på en millenniumlång kristen tradition. I 1.000 år har vårt land präglats och utvecklats genom kristendomens närvaro och detta har i djupet påverkat oss. Det är för oss Broderskapare ingen motsats i att både stå upp för det
mångreligiösa samhället och den värdegrund som kristendomen gett oss.

I vardag och helg har kyrkan funnits med. Årets högtider har på ett särskilt sätt sitt ursprung i kyrkoåret. Att skolan lever med i årets rytm av högtider ser vi som naturligt och att skolan firar 1:a advent i kyrkan är inte konfliktfyllt för oss. Skollagen hindrar inte detta. Vi ser det som angeläget att våra ”nya svenskar” får kännedom om landets traditioner och vårt sätt att fira våra högtider.

För oss är advent förväntan, ljus, sång, musik och varm mänsklig gemenskap.

Kristna socialdemokrater i Vaggeryds kommun

Reinfeldt också emot förbud
Inlagt 24/11 2008

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) tycker inte att det är något fel med adventsfirande i en kyrka. Det svaret gav vid ett samtal med partikamrater i dag.

Fredrik Reinfeldt gästade Gislaved och övriga kommuner i Finnveden hade också representanter på plats. För Vaggeryds kommun var det hans partikamrat Peter Sjöberg, Skillingaryd.
– Eftersom vi pratade om skolfrågor berättade jag om beslutet att stoppa firandet i Missionskyrkan och då fick jag till svar att han tyckte det var ett helknasigt beslut, säger Peter.

De får lida
– Risken är stor att våra invandrare oförskyllt får lida för det här och det är mycket tråkigt. Vi föräldrar kan inte förstå det här beslutet utan många av oss kommer ändå att fira i Missionskyrkan om den hålls öppen, säger Peter.

Per Bunnstad

Insändare om firandet
Inlagt 24/11 2008
Hej..
Jag är en muslim. Jag har själv varit med på Lucia i KYRKAN flera gånger förra året. Jag fattar inte varför ni bestämt er för att det är vi som ändrar på saken. Det har varit pågående i flera år, de som ville vara med kunde de göra det, och de som inte ville tvingades inte! Vad jag fick höra är att det är bara mot skolsystemet.. Vad bygger ni era prat på när ni säger att det händer på grund av andra? Vi vår ledigt på våra högtider och det är vi tacksamma för, men att ni skyller allt på oss utan anledning eller bevis, det accepterar vi inte!
Hejdå!!
Öppet brev till rektor Katharina Friberg
Inlagt 20/11 2008

Jag har med intresse tagit del i debatten som förekommit bland annat på skillingaryd.nu, och som jag även fått höra från olika håll, både från elever och lärare.

Jag har även läst rektorernas svar om adventsfirandet. Jag vill inte här fortsätta debatten om hur skollagen ska tolkas och praktiseras. Uppenbarligen väljer man olika vägar i olika kommuner. Den debatten har redan förts, och kommer säkerligen fortsätta på olika sätt.

Vad jag däremot vill understryka är vikten av att vara konsekvent i hur man väljer att tolka och praktisera skollagen.

Om jag förstått rätt ska skolan uppmuntra och stödja elevers rätt till föreningsverksamhet, även under skoltid, så länge det inte strider mot grundläggande demokratiska värderingar. Detta innebär, så vitt jag förstår, möjlighet att till exempel under raster eller håltimmar träffas på någon plats i skolan kring ett gemensamt intresse.

Även om Du som rektor förnekar, på skillingaryd.nu:s hemsida, att det finns ett bönerum på Fågelforsskolan, så intygar flera elever att det finns ett rum dit många elever med icke svenskt ursprung går och faktiskt ber flera gånger per dag. Däremot har inte den kristna föreningen lyckats få en plats där de kan få mötas under skoltid, utan de får nöja sig med en kort stund före skolans start.

Detta, plus det snack som förs mellan eleverna efter att adventsfirandet ställts in, får olyckliga konsekvenser. Det talas redan om att det är en viss grupp invandrares fel att det blivit så här. I förlängningen kan det leda till att de spänningar som börjar märkas i vår kommun mellan svenskar och invandrare accelererar på ett icke önskvärt sätt.

Jag är själv oerhört mån om integration. Jag har jobbat tvärkulturellt under många år, och jag är mycket angelägen om att vi ska kunna bygga broar mellan svenskar och invandrare här i vår kommun. Det arbetet ska vi underlätta, både i skolan och i kyrkan.

DÄRFÖR, Katharina, vill jag ge följande uppmaning:

• Behandla alla grupper likvärdigt, så att inte skolans handlande indirekt ger grogrund för rasism och spänningar mellan olika grupper!

• Glöm inte, att även om vi lever i ett sekulärt samhälle, så har vi ändå en kristen tradition, ett viktigt kristet kulturarv, som fortfarande i mångt och mycket präglar vårt samhälle. Invandrarna är inte motståndare till detta – för dem är det naturligt. Det är snarare svenska beslutsfattare, som i sin rädsla att stöta sig med vissa grupper och i sin iver att värna sekulära värderingar ibland går för långt.

• Låt oss göra allt för att skapa ett klimat där olika konfessioner kan mötas i ömsesidig respekt och förståelse för varann!

Med vänliga hälsningar, Roland Oscarsson, pastor i Missionskyrkan

Rektorerna ger svar om adventsfirandet
Inlagt 20/11 2008

Vi börjar nu närma oss slutet på höstterminen. När vi nu går mot jul kommer också den del av skolåret som enligt tradition har innehållit vissa gemensamma samlingar där vi bland annat firat advent. Tidigare har vi haft adventssamlingar i kyrkan men från och med nu kommer dessa att hållas på respektive skola.
Grunderna som vi i ledningsteamet fattat beslutet på är från de styrdokument som reglerar skolan och dess verksamhet. De lagar och förordningar vi stödjer beslutet på är följande:

I läroplanerna (Lpo 94, Kapitel 1 Skolans värdegrund och uppdrag) slås fast att undervisningen i skolan skall vara ickekonfessionell. Undervisningen skall vara saklig och allsidig. Det betonas att alla föräldrar med samma förtroende skall kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen. Skolan måste utforma verksamheten så att varje elev kan delta.

I 1 kap. 2 § regeringsformen stadgas att den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde. Vidare föreskrivs att det allmänna skall verka för att alla människor skall kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället. Det allmänna skall också motverka diskriminering av människor bland annat på grund av nationellt eller etniskt ursprung eller religiös tillhörighet.

Enligt 1 kap 2§ skollagen skall verksamheten i skolan utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö.

Skolverket har i ett tillsynsbeslut 1996 behandlat frågan. Där framhöll Skolverket bland annat följande. Enligt 2 kap. 2 § regeringsformen är det förbjudet att mot vederbörandes vilja tvinga någon att delta i sammankomst för opinionsbildning. Gudstjänst eller religiös andakt är sådana sammankomster som faller under denna bestämmelse. Verksamheten i den offentliga skolan får inte utformas så att eleverna utsätts för påverkan, ägnad att få dem att anamma en viss religiös trosuppfattning. Det är därför viktigt att skolan är omsorgsfull när det gäller att utforma undervisningen i frågor där kraven på saklighet och allsidighet framträder starkt.

Vi har också i denna fråga varit i kontakt med Skolverket och rådfrågat dem, vilket också stödjer det beslut som nu är taget. De har i ett tillsynsbeslut behandlat frågan om skolavslutning som äger rum i kyrkan och ser likheter med vårt adventsfirande som också den har ägt rum i kyrkan. Åsikten var att just detta moment inte var att betrakta som icke-konfessionellt och därmed inte borde genomföras som brukligt.

Vi vill ändå värna om de traditioner och högtidligheter som finns i det svenska samhället genom att på varje enhet var för sig låta pedagogerna berätta och undervisa kring traditioner och högtidligheter som finns men då på ett icke-konfessionellt sätt. Varje enhet kommer att kunna ha sina samlingar på sin enhet där man kan sjunga, läsa dikter och/eller tända ljus.

Katharina Friberg områdeschef/rektor

Peter Hansson rektor

Helen Bengtson Carlström rektor

Helen Kähr rektor

Insändare om firande:
Låt eleverna fira både advent och Lucia!
Inlagt 19/11 2008

Jag reagerade starkt när jag hörde att rektorena på Fågelforsskolan i Skillingaryd har satt stopp för adventsfirande för eleverna. Hur kan man ta ett sådant beslut när SKOLVERKET har uttryckt att vi i Sverige får föra våra kristna traditioner vidare, bara det sker inom vissa ramar.

Sverige har rätt att som kristet land att stå upp för vår syn på ”vår” religion precis som alla andra länder lever ut sin tro och religion i sitt eget land, att uttrycka sig för vår tradition innebär inte att vi uterstänger våra invandrare eller tvingar dem till något tvärtom finns det i Sverige stor religionsfrihet (Det känns ändå som våra nysvenskar skall ta seden dit de kommer).

Grannkommunen som också har många invandrare löser detta ”problem” på ett smidigare sätt med alternativ, precis som jag tror att vi gjort tidigare.
Kravet är: Låt eleverna fira både advent och Lucia!

Rolf J.

Adventsfirande går bra
– inte adventsgudstjänst
Inlagt 19/11 2008

Frågan om adventsfirandet vid Fågelforsskolan upprör många. Vi har under dagen gjort flera försök att nå rektor för en kommentar men utan att lyckas.

Gert Jonsson (m) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden och han uttalade sig redan i går i vår gästbok. Han säger till Skillingaryd Nu att nämndens arbetsutskott på tisdag ska ventilera den här frågan, såvida den inte är löst före dess.

Blir löst...
– Jag tror att vi ska kunna resonera oss fram till en lösning så att det blir ett adventsfirande, säger Gert.
Det får inte hållas adventsgudstjänster som är en del av skolans undervisning oavsett om det är fritt att delta eller inte. Däremot får det vara adventsfirande, även i en kyrka.

Medelväg
– Detta är en medelväg och denna tycker jag att vi ska kunna ha, säger Gert.
Samtidigt säger han att man måste hålla sig inom de bestämmelser som finns så att inte kommunen blir fälld. det finns alltid en risk att någon klagar på ett firande om det är en gudstjänst.

Information
Vid dagens möte med barn- och utbildningsnämnden informerades om adventsgudstjänsten men inget beslut togs. Det är arbetsutskottet som ska ta tag i frågan.

Respekterar beslutet
Robert Alkemark (s) är en av ledamöterna i bun. Han säger att det är viktigt att hålla på traditionerna men samtidigt respekterar han rektors beslut.

Brev skickat
Han berättar att rektor i dag skickat ett brev till personalen inom rektorsområdet där det berättas att det får vara adventsfirande men det är upp till varje klasslärare att ta ställning till om man ska ha något adventsfirande eller inte.

Inte så högtidligt
– Men det kan ju inte bli lika högtidligt när man samlas så, säger Robert som helst skulle se att man firat advent som man gjort tidigare år.
Sista ordet är nog inte sagt ännu och tyvärr har frågan fått till resultat att främlingsfientligheten ökar, vilket knappast varit något man önskat.

Per Bunnstad