Miljödiplomering www.skillingaryd.nu  www.vaggeryd.nu  Till näringslivsrådets och företagsfrågors startsida

Fick ta emot miljödiplom
Inlagt 4 mars 2009
Kommunalrådet Bengt Dahlqvist (M) delade ut diplomen.
Camilla Levinsson, Ulrika Åberg och Håkan ”Pallis” Gustafsson representerade de miljödiplomerade företagen Thomas Kimmehed, Gärahovs Bygg och Elbyrån.
Jörgen Johansson berättade om vad miljödiplomering innebär.
Jennie Sandström har varit ansvarig för det lokala arbetet i Vaggerd medan Jörgen Johansson jobbat mer centralt.
Vid näringslivsrådet månadsmöte i går delades de första miljödiplomen ut.

Det var på företagen Thomas Kimmehed, Gärahovs Bygg och Elbyrån i Vaggeryd som man nu nått så långt i sitt arbete att man man blivit miljödiplomerad.

Göteborgsmodellen
Det är efter den så kallade Göteborgsmodellen man jobbat och den är inte bara billig utan också bra för speciellt mindre företag och företag inom tjänstesektorn.

Fler på G
Ytterligare företag är på väg att bli miljödiplomerade. Närmast väntar Hooks herrgård, Bärgningscentralen, GT Svets och PH Larssons Fastighets AB.

Per Bunnstad
Första företagen miljödiplomeras
enligt Göteborgsmodellen
Inlagt 19 februari 2009
Elbyrån vid Håkan Trulssons väg i Vaggeryd är ett av de tre företag som miljödiplomeras. Arkivbild: Per Bunnstad

Näringslivsrådet har en utbildning riktad till mindre företag som vill gå igenom ett miljöledningssystem, kallat Göteborgsmodellen. Tre företag är nu klara för diplomering: Gärahovs Bygg, Thomas Kimmehed och Elbyrån.

Detta miljöledningssystem är inte lika kostsamt som iso-modeller:
– Nej, det är kanske inte ens 1/10-del av den kostnaden och det här lämpar sig framför allt för serviceföretag, säger Carl-Gunnar Karlsson som är chef för näringslivsrådet.

Lokal utbildning
Flera representanter för en rad företag jobbar tillsammans med Jennie Sandström som har företaget JS Kvalitet & Miljö i Vaggeryd.

Tänker på miljön
– Det kommer att betyda en hel del för oss som att tänka till extra vid transporter, att vi kanske ska köra med två bilar till ett jobb i stället för fyra. Att inte ha så mycket last i bilar med mera. Och vi har redan börjat källsortera mycket mer.
Det säger Håkan Gustafsson vid Elbyrån, ett av de diplomerade företagen. Han tror också att det finns konkurrensfördelar med att vara miljödiplomerad.

Kan mer om miljön
Tre företag har nu hunnit så långt att det är dags för miljödiplomering. På dessa företag kan man nu mycket mer om miljöfrågor och kan på egen hand exempelvis jobba mer med miljöpolicy, miljöplan, kemikalieinventering, inköpsrutin, checklista för granskning med mera.

Miljödiplom utdelas
Vid näringslivsrådets nästa möte i mars får representanter för de tre företagen ta emot sina miljödiplom.

Per Bunnstad