Elmia Wood 2009    www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för näringslivsrådet och företagsfrågor


Elmia Wood 2009:
Ett styrkebesked för hela skogsbranschen
Pressinformation från Elmia Wood 8/6 2009 och inlagt här 9/6 i redigerat skick

Elmia Wood 2009 i Bratteborg blev ett styrkebesked i dubbel bemärkelse. För skogsbruket som har en obruten tro på framtiden och anar en vändning i konjunkturen. För mässan som mötesplats för skogsbrukets aktörer för hela världen. Totalt kom drygt 46.000 besökare.

– Bästa Elmia Wood hittills. Det känns som om det är en konjunkturvändning på gång, säger Erling Lindberg, försäljningschef för maskintillverkaren Eco Log.
Samma uppfattning har Benny Sondell, vd för Ponsse i Sverige. Han har varit utställare sedan 1972, ända sedan Elmia flyttade ut skogsmässorna i skogen.

Fler från utlandet
– Aldrig tidigare har det varit så många utländska besökare i vår monter. Det har varit en riktigt bra mässa för Ponsse, säger han och pekar på att besökarna kommit från fler länder än tidigare, med en kraftig ökning från bland annat Frankrike och Tyskland.

Trender...
Mässan har imponerat på utländska besökare. Dr Ute Seeling är direktör för tyska forskningsinstitutet KWF.
– Trots lågkonjunktur och dåligt väder blev mässan en succé, konstaterar hon. Ute Seeling gick runt mässområdet på jakt efter trender. Hon såg ett ökat inslag av maskiner och annat för bioenergi, vilket hon betecknar som skogsnäringens nästa utvecklingssteg. Här ligger en förklaring till att Elmia Wood 2009 möttes av så stort intresse. Trots krisen ökar behovet av biobränsle. När avverkningen går ned, minskar tillgången på restprodukter. Bränslet måste hämtas in på annat sätt, vilket kräver ny utrustning.

Nöjd
– Vår största oro inför Elmia Wood 2009 har varit om de internationella besökarna skulle komma i den omfattning vi och utställarna är vana vid, säger Per Jonsson, projektledare för Elmia Wood 2009. Den ekonomiska situationen har ju sett nästan lika nattsvart ut överallt i världens skogsländer. När vi nu ser att vår stora internationella marknadsföringskampanj gett resultat känns det fantastiskt bra.

Internet...
Elmia Wood 2009 ger också ett styrkebesked för mässor i allmänhet och Elmias skogsmässor i synnerhet. Affärer görs mellan människor. Internet skapar inte bara mer direkthandel, det gör även att köparna har lättare att hitta fler tänkbara leverantörer.
– Därmed ökar leverantörernas behov av personliga möten och då är en skogsmässa som Elmia Wood väldigt effektiv, säger Per Jonsson. I skogen har Elmia Wood genom årets mässa ytterligare stärkt sin position som världens ledande skogsmässa.

Jordbruksministern
En lika viktig förklaring till mässans framgång kommer från jordbruksminister Eskil Erlandsson, som presenterade en ny jaktlag på mässan. Han är själv aktiv skogsägare:
– Som skogsägare måste man besöka Elmia för att se det nya och träffa gamla bekanta.

46.502 kom
Antalet unika besökare för Elmia Wood 2009 blev 46.502 personer.
Elmia Wood återkommer nästa gång 5–8 juni 2013, men innan dess genomförs Elmias nationella skogsmässa SkogsElmia 26–28 maj 2011.


Vaggeryd avstod mässan
Inlagt 6/6 2009

Den stora mässan Elmia Wood i skogarna utanför Bratteborg avslutas i dag. Jönköpings kommun finns på plats men ”hemmakommunen” Vaggeryd har avstått från att vara med.

Att Vaggeryd saknas har fått en del att höja ögonbrynen men det är helt medvetet som Vaggeryds kommun valt bort Elmia Wood.

Inte rätt målgrupp
– Det är inte direkt vår målgrupp utan vi tycker att vi får ut mer av annat som att synas på Skillingaryds marknad, ordna bodagar och annat, säger Stig-Göran Hultsbo som arbetar på kommunledningskontoret i Skillingaryd.
Det är för övrigt dyrt att hyra plats på Elmia Wood och från kommunens sida har man alltså prioriterat annat.

Jönköping med
– Vi i Destination Jönköping finns på plats, säger Patrik Hertelendy som till vardags arbetar på turistbyrån.
Nu har han och medhjälparna funnits centralt till på Elmia Wood.
– Vi tycker att det är bra att visa upp oss, säger Patrik.

Störst i världen
I dag lördag avslutas den fyra dagar långa mässan och som världens största skogsmässa. Kring 50.000 kronor besökare har gästat mässan.

Per Bunnstad

Destination Jönköping hade en stor monter men Vaggeryds kommun saknades. Det fanns för övrigt inte heller något företag från Vaggeryds kommun i mässkatalogen men så är inte heller Vaggeryd någon uttalad skogskommun.
   
En och annan kvinna
på männens stora mässa
Inlagt onsdag 3/6 2009
Den stora skogsmässan Emlia Wood inleddes i dag i skogarna kring Bratteborg.

Tusentals utställare och besökare hade samalts för att se nyheterna inom skogsnäringen. Det var mest män på plats men en och annan kvinna smyger sig in i denna näring.
Initierade säger annars att det inte är några jättenyheter på årets mässa.

Per Bunnstad

Kvinnan kommer sakta, sakta in i männens skogsvärld.
Det var trängsel när Elmia Wood startade.
Man kan göra skulpturer även med en motorsåg.
Kast med stor hjälm! Ja, så var det hos Värnamoföretaget Peltor. Peltor var det enda lokala företaget vi hittade på Elmia Wood.
Kajsa Mollby Johansson från Tofteryd jobbar på Peltor i Värnamo och fanns på plats.
På mässan gör man reklam för allt möjligt som att studera.
Många maskiner riktigt tar tag i en.
Fällor behövs ofta inom skogs- och lantbruket.
Valter Karlsson till vänster kommer från Kushult i Klevshult. Han ville särskilt studera en dieseltank till sitt jordbruk.
Yxkastning kanske kan vara något?
Förevisningarna samlade många intresserade.
Ingvar Sandahl som äger Bratteborgs Gård visade flera av sina gamla, tjusiga veteranfordon och de rönte stort intresse.
Köerna ringlade sig långa till Bratteborg.
Ingen skossmaskin direkt men en maskin man köra i skogen med.
Bengt Nord från Vaggeryds Svarv kikade lite men huvudsyftet med hans besök var att intressera en och annan utställare för produktion vid hans företag. före långkonjunkturen var det elva anställda på hans företag. I dag är antalet nere på sex.
Plötsligt kan man bli...
...anfallen av något däruppe.
Hembränt i skogen...!? Nej, inte riktigt.
Bratteborg är fylld av skogsmaskiner.
Är julen på väg?
Överallt ser man tält, flaggor, utställare och besökare.
Så var det dags att lämna flaggspel och allt för denna gång.