Museum 2009 www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för militärt Startsidan för museet

Så här vackert och lummigt var det vid Soldattorpet i Sjöängen i Eksjö. Nästan ett halvår har gått och nu är byggnaderna på väg att uppföras i ”Slättakanten” i Skillingaryd.
Soldattorp från Eksjö hamnar i Slättakanten
– museet öppnar först under 2011
Inlagt onsdag 18 november 2009
En del i nya Miliseum i Skillingaryd blir ett soldattorp alldeles i ”Slättakanten”. Det placeras sydost om fältet.

Sige Åsberg och Eibert Danielsson har varit snickare i många år och som pensionärer hjälper de nu till med arbetet. De har varit behjälpliga med nedmonteringen av soldattorpet i Eksjö och i dagarna börjar uppsättningen i Skillingaryd. Även en del arbetslösa ungdomar hjälper till.
– Målet är att ha torpet under eget tak innan vintern slår till på allvar, säger Sven Enkvist, som är chef för det nya museet i Skillingaryd.

Öppnas 2011
Huvudlokal för museet blir annars Lägerhyddan men här ska det byggas om och till varför man inte öppnar museiverksamheten förrän 2011. En försmak får man dock av soldattorpet.

Per Bunnstad
Det är långt åt söder som soldattorpet och tillhörande byggnader ska uppföras.
Sigge och Eibert har byggt det mesta men knappast satt upp ett soldattorp. Det blir ett mellanting gammalt och nytt. Stmmen blir det gamla men vissa delar blir helt nya.
Här finns itusågade väggar till solddatorpet och snart sätts de ihop och huset blir levande igen.


Goda designförslag till Miliseum
– Camp Skillingaryd
Inlagt tisdag 11 augusti 2009

Styrelsen för det nya militärmuseet i Skillingaryd har nu fått många goda idéer. Fredrik Linnér och Fredrik Rudenstam från Sommardesignkontor presenterade nämligen sina skisser i dag.

De presenterade bland annat logotype för Miliseum Skillingaryd – Camp Skillingaryd, aktiviteter på området, tillbyggnaden vid det planerade museet och en del annat.
Fredrik och Fredrik talade för att det ska bli liv och rörelse på hela området med ungdomsaktiviteter med mera.

”Bara” förslag
Deras förslag kommer att diskuteras av styrelsen för det nya museet.
– En del är helt nytt för oss medan annat diskuterats tidigare som en turistbyrå i tillbyggnaden, säger Bengt Dahlqvist (M) som är ordförande i gruppen.

UG flyttar kanske...
Fredrik och Fredrik för fram tanken på en ungdomsgård i det gamla militärmuseet i Artillerigatans förlängning. Det ligger väl i tiden då UG – Underground – vill flytta ut från källarlokalerna i Skillingehus.

Heden – Slätten
I beslutet om att minska antalet militära museer i hela landet till ett fåtal där Skillingaryd blir ett av de största, anges ”Regementsheden Skillingaryd”. Det är därför man nu använder namnet Heden i stället för det annars i folkmun använda Slätten.

Ännu oklart
Trots alla stora planer för att bygga om Lägerhyddan till Miliseum och med ett nybygge intill - finns inga klara överenskommelser med Fortifikationsverket. Förhandlingar pågår men det är en trög process. Från början var det tänkt att museet skulle ha startat så smått i år men man har fått skjuta på allt till sommaren 2010.

Snart beslut...
– Vi tror att ett beslut kan komma ganska snart, säger Bengt Dahlqvist.

Per Bunnstad






Sven Engkvist och Bengt Dahlqvist är ett par av förgrundsfigurerna i det nya militärmuseet Miliseum Skillingaryd.
Designarkitekterna presenterade tankar kring Slätten och militärbyggnaderna. Det heter faktiskt Slätten och inte Heden som det står på skissen.
Soldattorpet som anges är ett befintligt torp i Eksjö som ska flyttas till Slätten i Skillingaryd. Ett av huvudskälen till ett militärmuseum i Skillingaryd är att just visa den indelte soldatens liv.
Fredrik Linnér och Fredrik Rudenstam presenterade sina skisser kring Miliseum – Camp Skillingaryd.
Kanske kan det bli en sådan här reklam vid motorvägen?
Museichefen Sven Engkvist visade upp sin fina uniform.

Fredrik Linnér, Sven Engkvist och Fredrik Rudenstam är tre av de mest involverade i vägen framåt för ett militärmuseum.
Vägen stakas ut för ett
nytt militärmuseum i Skillingaryd
Inlagt 11 augusti 2009
Det nya militärmuseet ”Regementsheden Skillingaryd” slår upp portarna under 2010.

Två av dem som är involverade är könköpingsgrabbarna Fredrik Linnéer och Fredrik Rudenstam. De och ytterligare sex högskole- och universitetsstudenter från olika designutbildningar ingår i Sommardesignkontoret. Syftet är att arbeta med att vidareutveckla olika verksamheter med hjälp av design. Fredrik och Fredrik har fått ta sig an Skillingaryd.

Hela lägret
Under några veckor har de arbetat med Lägerhyddan som blir bas i det nya museet men även allt annat på lägret. Hela Skillingaryds Läger är kulturminnesmärkt och totalt sett ingår det i projektet.

Presenteras i dag
I dag tisdag kommer deras arbete att presenteras och vi återkommer med en rapport senare under dagen.

Per Bunnstad
Till och med på väggarna...
...finns det historia som denna notering från 1920-talet.
Lägerhyddan studeras. Det är här det blir museum.
Mässen på Västra Lägret är den kanske förnämsta byggnaden...
...och ett museum bara det som exempelvis minnen av Albatrossmännens interning i Skillingaryd på 1910-talet. Det var besättningsmän från den tyska båten Albatross som internerades i Skillingaryd. Här fanns de åren 1917–1918.