Krigsfångar, handboll och dans
www.Skillingaryd.Nu Startsidan för militärt
Artikel hämtad ur Värnamo Nyheter 13 april 1985 (något redigerad här med främst mellanrubriker)
Bildtext: Albatrosserna var väl sedda i samhället, men tvingades gräva sig ut ur sin isolering. Under denna trappa grävdes precis som i historien med trojanska hästen en underjordisk gång ut till friheten... (tyvätt saknar vi denna bild men ska senare lägga in en liknande)

Om gamla Lägerhyddan i Skillingaryd finns det massor av berättelser. Och nu ser det ut att vara en ny epok - platsen där en eldledningssimulator skall placeras. Det har varit tyst om Lägerhyddan många år, den har bara fungerat som ett enda stort förråd. Men går man bakåt i tiden döljer det sig mängder av intressant historia och kuriosa.

Som namnet säger är det en lägerhydda. När seklet var ungt inhystes beväringarna i Lägerhyddan även om det var vanligast med tältförläggning.

Krigsfångar
Det mest dramatiska i lägerhyddans historia är tiden för första världskriget. Då låg det tyska krigsfångar internerade i Skillingaryd. Det var krigsfångar som togs om hand från krigsfartyget Albatross som hörde hemma i Tyskland. I berättelser fån denna tid benämns alltid de internerade som albatrosserna.
Runt Lägerhyddan byggdes ett högt staket och vaktposter patrullerade. Det var inte lätt att ta sig ut.
Men albatrosserna fann på råd. Precis som skedde med den trojanska hästen och dess historia grävde man sig ut. Nu fanns det emellertid ingen trähäst/-plint med namnet Troja. Men en gång grävdes från trappan på östra sidan av Lägerhyddan under jord och under det höga stängslet. Och i höjd med expeditionsbyggnadens norra gavel hade man hålet ut till friheten.
Nu låter det hela mer dramatiskt än nödvändigt. Albatrosserna behandlades väl i Skillingarydslägret Efter ett tag fick de på dagtid lämna lägret och arbetade i smedjor. Många av dem var skickliga yrkesmän. Det fanns också flera som var duktiga musiker och på stumfilmens tid var det några av dem som satt med i orkesterdiket och spelade till filmerna i Skillingaryds biograf.
De var väl sedda av skillingarydsborna och skaffade sig många vänner utanför läget. Men när kriget upphörde och de blev frisläppta återvände de till sitt hemland. Men kontakterna med ortens befolkning och även motsatta könet var mer än vänskapligt ibland. De har ättlingar efter sig i trakten...

Handboll och dans
En händelsefull period i Lägerhyddan var när handbollen blomstrade. Erik Hjortsberg från Göteborg flyttade till Skillingaryd och satte fart på handbollen. SIS var så högt uppe i seriesystemet som division II med snudd på allsvensk status på 1930-talet. I dammiga, rökiga, smala och trånga Lägerhyddan har åtskilliga bataljer utkämpats mot lag som Majorna, Skövde, Karlsborg och alla Jönköpings lag.
Det var stora uppoffringar SIS-ledarna gjorde dessa år. På lördagskvällarna var det dans i Lägerhyddan ofta till välkände Yngve Stoor och hans Hawaiiorkester. Det berättas många historier om dessa danskvällar. Skillingaryd var platsen där många ungdomar strålade samman på lördagskvällarna. Och hett gick det till med slagsmål och gammalt hederligt slag om flickorna.
Vakterna påstods vara särskilt hårda mot vaggerydspojkarna. De kom ju ner och tog flickorna från skillingarydsgrabbarna. Och den som hade för mycket innanför västen lyftes obönhörligen ut. Efter tillnyktrande fick dock vederbörande lösa ny entré och komma in i danspalatset. Och inkomsterna blev stora.

Byggdes om
Efter dansen var det för funktionärerna att bygga om Lägerhyddan till handbollsarena. Var det fullt på lördagskvällen var det också ofta lapp på luckan vid handbollsmatcherna. 400 personer kunde man tränga in och då fick samtliga hålla sig på kortsidorna. Planen var nämligen i smalaste laget som gjorde att SIS var ett svårflirtat lag på hemmaplan. Men det blev bara en säsong i division II. Kriget bröt ut. Spelarna inkallades och militären behövde Lägerhyddan för andra ändamål. Ett halvhjärtat försök gjordes att få igång handbollen efter krigets slut. Men då hade redan ishockeyn kommit in bilden och det är ju en historia som inte alls har med Lägerhyddan att göra...

Erik Sjöberg