Konstens Dag och konstens natt 28/10 2006 www.skillingaryd.nu Startsidan för militärt

 

Artikel ur Finnveden Nu 18 okt 2006 (inlagt 22 okt 2006)

Pressinformation – militärläger ger rum för konsten (inlagt 22 okt 2006)

Scenprogram i mässen (inlagt 22 okt 2006)

Tider för bussturerna (inlagt 22 okt 2006)

 

Konstens dag och natt för hela länet
Artikel ur Finnveden Nu 18 okt 2006
Jörgen Lindwall är landstingets kulturchef och tillsammans med konstnärer och många fler ska han se till att konstens dag och natt blir minnesvärd. Foto: Per Bunnstad
SKILLINGARYD | Man ser dem skymta åt öster när man kör motorvägen E 4 förbi Skillingaryd. Det är de gula, vackra och gamla militärbyggnaderna från åren kring 1900 som nu kommer att sjuda av liv.

Lördagen den 28 oktober är det dags för den nionde upplagan av konstens dag och konstens natt för hela länet. I år är den förlagd till de tre mässbyggnaderna på Östra Lägret i Skillingaryd.
Sara Arlesten Stanell vid kultur- och fritidsförvaltningen i Vaggeryds kommun berättar att det under tio timmar blir en rad aktiviteter och kanske 1 000 personer eller fler väntas se dans, drama, konstverk och mycket annat.

Mångkulturellt
Temat på dans och musikframträdande är mångkultur. Allt från klapprande flamencosteg till afrikanska rytmer kommer att eka över Östra Lägret. Dans- och musikframträdandena kommer att framföras på en scen i den gamla officersmässen.
I mässen kommer det även att finnas mat– och kaffeservering.
För kommunens invånare kommer med jämna mellanrum ”kulturbussar” att avgå från Vaggeryd och Skillingaryd med destination Östra Lägret. Det kommer även att gå bussar till och från Jönköping.
Det ska dessutom finnas en konstverkstad öppen för barn och ungdomar. Denna leds av Mona Skantz, som är lärare vid Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd.

Senast 2003
– Senast vi hade konstens dag och konstens natt var 2003 i Slageryd utanför Korsberga, säger Jörgen Lindwall, som är landstingets kulturchef.
Märit Lundsten vid landstingets kulturenhet inflikar att det är närmast tradition att använda lite ovanliga lokaler för konstens dag och konstens natt. Men något liknande militärbyggnaderna på östra Lägret har man inte haft tidigare.

Konstnärerna
Medverkande konstnärer är Björn Bengtson, Tranås, Susanne Bosiö, Bankeryd, Johan Bångens, Göteborg (ursprungligen från Jönköping), Ingegerd Carlström, Huskvarna, Carl Durietz, Jönköping, Hans Fredholm, Eksjö, Futurum, Jönköping, Kristina Gadh, Norrahammar, Maria Grandelius, Eksjö, Patricia Grönblad, Skillingaryd, Christian Immonen, Värnamo, Ann Jansson, Skillingaryd, K Sven A Karlsson, Tranås, Li Kioko, Norrahammar, Karl Larsson, Malmö (ursprungligen från Jönköping), Kent Larsson, Jönköping, Bertil Lindgren, Norrahammar, Peter Lundström, Skillingaryd, Fredrik Mauler, Jönköping, Kristina Mauritz, Jönköping, Sigbrit Norberg, Huskvarna, Tor Olsson, Jönköping, Tomas Rydin, Jönköping, Katarina Vallbo, Aneby, Ann-Marie Valsten, Gislaved och Jonas Werning, Jönköping.

Per Bunnstad
Till sidans topp
Militärläger i Skillingaryd ger rum för konsten
Pressinformation från landstinget – här något redigerat och inlagt 22 okt 2006
Lanstingets kulturchef Jörgen Lindvall samt till vänster Märit Lundsten vid landstingets kulturenhet och til höger kommunens kultur- och fritidschef Göran Svensson. Lokalen är mässen på Östra Lägret. Foto: Per Bunnstad
Skillingaryds Läger får nytt liv när ett 30–tal konstnärer från länet fyller lokalerna under Konstens Dag och Konstens Natt lördagen den 28 oktober.

Årets Konstens Dag och Konstens Natt på Skillingaryds Läger – Östra Lägret – har underrubriken Konstens rum. Med inspiration av den speciella miljön i det gamla militärlägret har konstnärerna valt varsitt rum där de medverkar med sitt eget personliga uttryck. Det blir installationer, bildkonst, video och foto. Tillsammans med en spännande ljussättning och olika typer av artistframträdanden i officersmässen får besökaren en minst sagt mångfasetterad upplevelse i de historiska lokalerna.

Ett brett program
Konstens rum går att besöka när man vill från kl 13.00 och framåt men vi har också ett program med fasta tidpunkter fram till sena kvällen.
I år har Konstens Dag och Konstens Natt ett mångkulturellt tema. Det blir en rad olika framträdande: afrikansk musik och dans, flamenco, stråkmusik med mera. Några av artisterna är flamencodansaren Ann Sehlstedt, afrikanska musikern Saide Haidara från Senegal och Junekvintetten från Smålands Musik och Teater.

För hela familjen
Konstens Dag och Konstens Natt är en konstmanifestation för alla åldrar. Barn och ungdomar får chansen att prova på att vara konstnärer i vårt Konstpedagogiska rum under ledning av läraren Mona Skantz från Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd. Temat är att utgå från sig själv i skapandet. En förmåga som barn har naturligt, men som senare i livet ofta blir till något fult.
– Det är lätt att konsten hamnar för långt ifrån människan. Men allt skapande utgår från individen och vad den vill uttrycka. Att ungdomar vill berätta något om sig själv är ofta det som går förlorat i skolan. Istället ligger fokus på att de ska prestera och uppfylla en massa mål samtidigt som arbetslivet ställer allt högre krav på kreativitet, säger Mona Skantz.
Barnen får måla på stora dukar och hjälpas åt att färdigställa tavlorna tillsammans. Om det finns vuxna som vill hjälpa till att måla går detta utmärkt.

Bakgrund
Syftet med Konstens Dag och Konstens Natt är att nå den breda publiken med samtida konst.
– Vi vill visa på kraften, vikten och behovet av kultur och den tillgång som konstnärer och fria kulturarbetare är och vad de är mäktiga att göra om förutsättningarna finns, säger Jörgen Lindvall, kulturutvecklingschef, Landstinget i Jönköpings län.

Nionde gången
Konstens Dag och Konstens Natt arrangerades för första gången 1993 i en gammal verkstadslokal i Jönköping och har sedan flyttat runt på olika platser i länet. Årets upplaga är den nionde i ordningen. Tidigare platser har varit Vätterstranden i Jönköping, bostadsområdet Råslätt, Jönköping, Brandövningsfältet Axamo, Jönköping, Huskvarna Folkets Park, Norrahammars Bruk, Slageryd utanför Vetlanda och Gamla tapetfabriken i Anneberg utanför Nässjö.
Till sidans topp
Scenprogram för Konstens dag och Konstens natt i Officersmässen
Information från kommunens hemsida – inlagt här 22 okt 2006
Mässen på Östra Lägret, mittenhuset av de tre vackra byggnaderna. Foto: Per Bunnstad www.skillingaryd.nu

I officersmässen kan du när som helst under dagen slå dig ner och njuta av god mat eller varmt kaffe samtidigt som dans, musik och konstinstallationer av olika slag framförs på scenen.

Tider för de olika framträdandena:
13.45–14.15   Patricia Grönblad och musiker (konstinstallation)
14.45–15.15   Junekvintetten (stråkkvintett)  
15.45–16.15   Flamencodans med Ann Sehlstedt
16.45–17.15   Sadie Haidara med vänner (afrikanska rytmer och dans)
17.45–18.15   Junekvintetten
18.45–19.15   Ann Sehlstedt
19.45–20.15   Patricia Grönblad
20.45–21.15   Sadie Haidara
21.45–22.15   Ann Sehlstedt
22.45–23.15   Sadie Haidara

Till sidans topp
Busstransporter med "Veteranbussar"
Information från kommunens hemsida – inlagt här 22 okt 2006
Landstingets kulturchef Jörgen Lindvall välkomnar till Konstens dag och konstens natt. Foto: Per Bunnstad www.skillingaryd.nu
Vaggeryd– Skillingaryd
Bussar från Vaggeryds järnvägsstation till Skillingaryds Östra Läger avgår varje hel timme, med första avgången klockan 13:00.
Tillbaka till Vaggeryds Järnvägsstation från Skillingaryds Östra Läger avgår bussar varje halv timme med första avgång klockan 13:30.

Jönköping–Skillingaryd 
Det finns också möjlighet att åka buss från Jönköping till Skillingaryds Östra Läger.
Avgår från Jönköping hamnpiren, bussgods till Skillingaryds Östra Läger klockan: 12:45, 15:00, 17:00, 19:00, 21:00
Avgår från Skillingaryds Östra Läger tillbaka till Jönköping hamnpiren, bussgods klockan: 14:15, 16:15, 18:15, 20:15, 23:15.
Till sidans topp