Kost www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för kommunalt/statligt

Stefan agerar om matkostnader
Inlagt tisdag 19 januari 2010

Stefan Ottosson (KD) presenterar i dag det förslag han har till kommunstyrelsens au i morgon om kostnaden för mat vid kommunens äldreboenden.

En matportion kostar cirka 20 kr att framställa och leverera. Av denna kostnad är 6:50 råvarukostnad. Detta innebär att 13:50 kr går till produktionskostnader som löner, lokaler, energi och transport.
– Om vi kan minska produktionskostnaden kan vi lägga mer pengar på råvaror. Bättre råvaror ger bättre matkvalitet, säger kristdemokraten.

Förslaget
Stefan Ottosson vill därför att kommunstyrelsen ger barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att:
• Redovisa portionskostnaderna fördelade på råvaror och produktionskostnader (personal (direkt/indirekt), lokalhyra, energi, städ, transport med mera)
• Återkomma med förslag på hur produktionskostnaderna kan minskas i syfte att kunna lägga mer pengar på råvaror.

Kortslutning
– Om Sossarnas ”kortslutning” gått över hoppas jag att de stödjer mitt förslag när det tas upp i kommunstyrelsens arbetsutskott i morgon, avslutar Stefan Ottosson (KD).

Per BunnstadSocialdemokrater upprörs
över Ottossons äggleverans
Inlagt fredag 15 januari 2009

Äggleveransen till kostchefen som vi berättade om i går kväll har fått ett par socialdemokrater att härskna till, minst sagt.

Det är Berry Lilja (C) och Carina Ödebrink (S) som upprörda över något som man ser som ett populistiskt inslag från Stefan Ottosson (KD) – läs den artikeln nedan.

Ilsk
– Ottossons utspel orsakade närapå kortslutning inombords av ren ilska. Hur kan man vara så oseriös och populistisk? Ottosson skjuter på pianisten när det är han själv som skrivit pianostycket. Jag tog mig för pannan men är övertygad om att fler än jag genomskådar Ottossons populistiska utspel, säger Carina Ödebrink.

Arg och ledsen
Partikamraten Berry Lilja är arg och ledsen över det inträffade:
– Visst har Stefan Ottosson rätt att bilda sig en uppfattning genom att träffa kostchefen, men att han som sitt partis främste företrädare i kommunen går ut på ett så här populistiskt sätt är magstarkt, säger Berry Lilja.

Skadar
Berry säger att det här skadar kontakterna mellan alla förtroendevalda. Han anser att förtroendet för politikerna också kan undergrävas.
– Det var mycket naivt av Stefan Ottosson. Som politiker har han ansvar för de beslut som fattas, även när det gäller hur mycket som anslås för kosten, påpekar Berry Lilja.
Berry är också starkt kritisk till att den här ägghistorien, som han nästan ser som ett angrepp på kommunal tjänsteman som rättar sig efter politikernas beslut

Per BunnstadÄggproducenten Isac
kom med färska ägg
Inlagt torsdag 14 januari 2010
”Gamle” brevbäraren Sven-Olof ”Isac” Isacsson, nyligen fyllda 72, kom i går till kommunens kostchef med 140 ägg men dessa togs inte emot först. Men ltie senare ändrades sig kostchefen.

Bakgrunden till äggdebatten kommer från en artikel i Värnamo Nyheter. I denna intervjuades Wiwianne Nykvist som bor på äldreboendet Sörgården i Skillingaryd och hon hade många synpunkter om en som tycker för bristfällig mat för de äldre.

Inget ägg...
En del av kritiken handlade om att man inte får ägg till den pyttipanna som serveras.
”Isac” och kompisen i styrelsen för Vaggeryds Idrottsplats, Stefan Ottosson, talade om detta. De bestämde sig då för att inhandla 140 ägg, som en symbolisk gäst och som möjlighet att kunna använda vid kommunens äldreboenden. Men kostchefen sa först att han inte kunde ta emot äggen då man har en äggleverantör man har avtal med. Men han ändrade sig senare.

Har egna hönor

Isac har som pensionär blivit intresserad av äggproduktion. Han har 60 hönor och det blir en hel del ägg, dock inte sådana som man nu ville lämna över.

Humörfrisk
– Nog måste man väl kunna ge pensionärerna en bättre mat, dundrar Isac som är en man med kort stubin.

Per Bunnstad
Sven-Olof Isacsson kom med ägg till kostchefen....
...men först ville kostchefen ta emot dem men ändrade sig.
Sven-Olof Isacsson, Ove Gustavsson och Stefan Ottosson diskuterade kostfrågor.
Maten kostar sex kronor per portion
– Stefan Ottosson (KD) kanske agerar
Inlagt torsdag 14 januari 2010
Stefan Ottosson (KD) från Vaggeryd kom till möte med kostchefen för att lära sig mer om bland annat ekonomin kring kosten i kommunen.

Stefan säger att han just nu samlar kunskap i frågan men det tyder en del på att han kommer att arbeta för ökade resurser för mat till framför allt dem som bor på kommunens äldreboenden.

Sex kronor för en middag

När Sven-Olof Isacsson och Stefan Ottosson kom på besök berättade kostchefen Ove Gustavsson om hur det ligger till med maten för skolor och äldreboenden. Råvarupriset för en middag ligger oftast på lite drygt sex kronor.

En tia till...

– Det är klart att om jag hade en tia till skulle det bli mycket annan mat. Men det som tillagas nu är näringsriktigt och gott, påpekar Ove.

Gott eller....

Om det är gott eller inte tvistar annars de lärde. Det finns alltid positiva och negativa omdömen kring maten.
Ove påpekar att det är politikerna som ger de ekonomiska ramar. Socialnämnden anslår exempelvis 3,3 miljoner kronor för maten till äldreboenden och då måste portionspriset hållas lågt.

Ökat anslag...?
– Jag skulle gärna se mer pengar till speciellt maten för de äldre men om det är möjligt kan jag inte säga ännu, påpekar Stefan Ottosson.

Ägg till pyttipannan
Kostchefen berättar angående kritiken mot att inte serverats ägg till pyttipannan att verkligheten faktiskt inte är sådan. Vid åttaav de senaste gångerna det har varit pyttipanna har det också serverats ägg. Vid de andra två tillfällena har leveransproblem gjort att man fått avstå ägg.

Provsmaka
– Vi ska en dag åka till ett äldrebende och smaka på maten för att bilda oss en egen uppfattning om hur maten verkligen är, säger Stefan och Sven-Olof.


Per Bunnstad
Sven-Olof Isacsson är fundersam när Ove Gustavsson berättar om mat för äldre...
...och han köper inte påståendet att maten är tillräckligt bra.
Sven-Olof anser att det bör satsa mer på maten. Pensionärerna betalar mycket på de äldreboenden som finns i kommunen.