Kommunal vuxenutbildning www.Skillingaryd.Nu
Unik skolstart i Skillingaryd
Vuxenplugg på heltid
Ur Smålands Folkblad 26 juli 1977
Rektor för den kommunala vuxenutbildningen är Leif Kvarnström. Han berättar att det fortfarande finns platser kvar till höstens heltidsstudier.

Skillingaryd (Folkbladet)

Den 22 augusti startar för första gången vuxenstudier på heltid i Skillingaryd. Kommunala vuxenskolans rektor Leif Kvarnström berättar att elva kvinnor beslutat sig för heltidsstudier.
De ska under tre terminer läsa sig till grundskolekompetens. Men för att kursen ska komma igång den 22 får inte någon av de intresserade hoppa av
.

I januari startade de allra första heltidskurserna för vuxenstuderande i kommunen. Det var i Vaggeryd och i den kursen finns det 13 deltagare. Intresset har varit mycket stort och studiefliten stor.
Vuxenstudierna är arbetsamma för eleverna. På tre terminer ska de lära sig lika mycket som ungdomarna på högstadiet får lära sig på sex terminer.

Får det lättare
Men livserfarenheten och det frivilliga studerandet innebär nog att det är lättare att studera för vuxen eleverna.
I Skillingaryd får vuxeneleverna till en början läsa svenska, engelska, matematik, biologi, samhällskunskap, historia och geografi. Lärare blir ordinarie lärare vid Fågelforsskolan. Eleverna kommer både från Skillingaryd och Vaggeryd.

Ändrat reglerna
Rektor Leif Kvarnström omtalar att man kunnat anordna kurserna genom en ändring av reglerna för hur många det måste vara i en kurs. Tidigare var det 15 men nu räcker det med 8 deltagare.
Kommunerna har alltså möjlighet att ordna en kurs med endast åtta elever. Men i Vaggeryds kommun vill man helst ha minst tolv deltagare.

Inte försent
Leif Kvarnström omtalar också att intresserade fortfarande kan anmäla sig. Det gäller antingen till hela studiekursen eller till ett speciellt ämne.
Fyra dagar i veckan ska vuxeneleverna gå i skolan. Och tre terminer har de på sig att klara grundskolekompetens.