Jönköpings kommun www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för kommunalt

Ett par tusen människor samlades i centrala Jönköping för att lyssna på ministrar och artister. Foto: Johan Lundell
Sol, ministrar och artister
på Jönköping Live
Inlagt onsdag 8 juli 200
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin intervjuades av Tilde de Paula och unga reportern Erik Greve. Foto: Daniel Petterzon

Sommarfesten Jönköping Live under det pågående EU-ministermötet i Jönköping fick i kväll en riktig schlager-pop-start med Magnus Carlsson och klassikern ”Kom hem”. Under följande två timmar njöt publiken, ett par tusen personer, av sol, värme och underhållning av kända artister och två svenska ministrar.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson kom direkt från dagens ministermöten och fick snabbt en plats i intervjusoffan för en frågestund med de unga reportrarna Erik Greve och Shabnam Ayoubi. Erik och Shabnam berättade att de fått ett väldigt gott och trevligt bemötande av alla ministrar.

Lugna möten
– Mötena har varit mycket mer lugna och sansade än vad jag trodde, menade Erik Greve.
Dagens ministermöte har bl.a. handlat om reformer för minskat utanförskap och ökad sysselsättning.

Inte bli sjuk...
– Vi har diskuterat hur vi kan arbeta för att människor inte blir sjuka, men om man blir det ska man snabbt få den hjälp man behöver för att komma tillbaka till arbetsmarknaden, sade Cristina Husmark Pehrsson.

Hur mildra krisen?
– Vi har pratat mycket om krisen och dess betydelse för arbetsmarknaden, men ur två olika perspektiv: vad kan vi göra just nu för att mildra effekterna av krisen och hur ser vi till att skapa nya jobb, bland annat genom att överbygga gapet mellan utbildning och jobb.

En röd tråd
Artister och gästers anknytning till Jönköping har gått som en röd tråd genom hela Jönköping Live. Kvällens ministrars anknytning är att Sven-Otto Littorin har föreläst på Högskolan om entreprenörskap och Cristina Husmark Pehrsson har gjort flera studiebesök inom sjukvården, försäkringskassan och ideella organisationer.
– Och så vi gillar polkagrisar, lade de till.

Scenkonstens hus
John Bauers korta, kreativa liv gestaltades i en stämningsfull recitation av Bernt Lindquist, teaterchefen på SMOT, ackompanjerad av endast en stråkinstrumentalist från Junekvintetten.
Kvällens konferencier, Tilde de Paula, frågade Bernt Lindqvist som varit teaterchef i 35 år hur man fortsätter att hitta lusten till det kreativa:

Vackraste huset...
– Teater är livet, det är det som gör att man orkar hålla på och just nu gläds vi mycket åt Scenkonstens hus som håller på att byggas. Våra barn och barnbarn kommer ha en enorm glädje av det vackraste huset i hela Sverige.

Förvandlingar
Det händer mycket i Jönköping och under den senaste tiden har stadens centrum genomgått omfattande förändringar. Acko Ankarberg Johansson, kommunstyrelsens ordförande, förmedlade några korta tankar om stadsbyggnadsvisionen, som handlar om att förnya centrum steg för steg och skapa mötesplatser i centrum.

Stylas
Acko fick en utmaning att låta sig stylas av frisören och stylisten Stefan Boberg. Stefan är en av 16 frisörer som är förbokade inför kronprinsessan Victorias bröllop. Acko antog utmaningen och efter en halvtimme visade hon upp sin nya stil, som kanske till och med kan fungera i kommunstyrelsesammanträden.

Artister
Kvällens artister var Loney Dear, Magnus Carlsson, Junekvintetten, Jonathan Fagerlund, Gittan och Andreas Glans och Sam Elliot.

Sändes direkt
Onsdagens Jönköping Live sändes direkt på nätet via kommunens webbplats www.jonkoping.se.
Loney Dear var en av kvällens många artister. Foto: Daniel Petterzon
Andra delen av EU-ministermötet
Inlagt onsdag 8 juli 2009
På onsdagen började andra delen av EU:s informella ministermöte i Jönköping. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson är värdar för sina kolleger från EU. Foto: Jönköpings kommun

Den andra delen av EU:s informella ministermöte i Jönköping inleddes i dag. Det är arbetsmarknads- och socialförsäkringsministrarna i EU som träffas för två dagars överläggningar. Utanförskap står i fokus.

Ministrarna ska diskutera vägar att förhindra att arbetslösa hamnar i utanförskap och vägar tillbaka till arbete för dem som redan i början av den rådande ekonomiska krisen befann sig i utanförskap. Värdar är arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Ett möte
Onsdagen började med möten mellan ordförandeskapstrion, Sociala plattformen och företrädare för arbetsmarknadens parter – fackförbund och arbetsgivar-organisationer på EU-nivå.

40-talet organisationer
Sociala plattformen är en central EU-organisation som består av ett 40-tal icke-statliga medlemsorganisationer på det sociala området.

Tas upp i morgon
Synpunkter från onsdagens möte ska tas upp under ministrarnas möte på torsdagen. Då deltar ministrarna i olika workshops om hur man ska hantera det ökade utanförskapet i den finansiella och ekonomiska krisen. Ministrarna ska också diskutera hur man genom effektiva arbetsmarknadsreformer och en aktiv socialförsäkringspolitik kan öka återgången till arbete.

Över 200 på plats
Förutom EU:s arbetsmarknads- och socialförsäkringsministrar är också ministrar från kandidatländerna, EES- och Eftaländerna och representanter från EU-parlamentet inbjudna till Jönköping. Totalt deltar drygt 30-talet ministrar och cirka 200 delegater.

Jönköping Live
På onsdagskvällen deltar de båda svenska statsråden i Jönköping Live, Jönköpings kommuns stora sommarunderhållning i centrala Jönköping där EU-frågor varvas med artistframträdanden. Ministrarna intervjuas av Unga reportrar, gymnasieelever som engagerats av regeringskansliet att bevaka ministermötet.

Var nöjda
– De ministrar och delegater som deltog i ministermötets första del var mycket nöjda då det avslutades på tisdagen. Flera konstaterade att det var det bästa EPSCO-mötet någonsin, säger Gunvor Carlsson som är informationschef i Jönköpings kommun.

Förkortningen
EPSCO står för EU:s råd för sysselsättning och socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor.


Jönköping Live – underhållning med ministerintervjuer
Inlagt 6 juli 2009
Ett par tusen människor besökte Jönköping Live mitt i centrala Jönköping. Foto: Johan Lundell

Högskolans rektor Thomas Andersson, socialminister Göran Hägglund, äldre- och folkhälsominister Maria Larsson välkomnade kronprinsessan Victoria. Foto: Lena Gustafsson

Tilde de Paula intervjuar statsråden Maria Larsson och Göran Hägglund. Foto: Lena Gustafsson
Lena Maria Klingvall, internationellt känd artist från Jönköping, underhöll. Foto: Lena Gustafsson

Kanalplan i Jönköping mellan Vättern och Munksjön fylldes på måndagskvällen av ett par tusen Jönköpingsbor och tillresta som ville vara med om ett direktsänt pratprogram, Jönköping Live, mitt i stan under den pågående Europaveckan. Artister, ministrar och namnkunniga Jönköpingsbor avlöste varandra på scenen, i nära anslutning till vattnet.

Tilde de Paula, som läst till journalist i Jönköping, var konferencier och hälsade en ”vandrande smaksensation”, Tommy Myllymäki, välkommen. Tommy, som tidigare fått utmärkelsen Årets kock, tillagade grillat lamm tillsammans med Jönköpings "borgmästare", kommunfullmäktiges ordförande Anna Mårtensson.

Kaxigt Jönköping...
– Jag tycker Jönköping har en ganska kaxig roll. Vi vill vara i centrum i Sverige, Norden och norra Europa, sade Anna Mårtensson innan hon fick assistera Tommy vid grillen och tillreda en sallad av lokalproducerade tomater och basilika från Habo.

Ministerintervjuer
Dagens värdar för EU:s informella ministermöte i Jönköping, äldre- och folkhälsominister Maria Larsson och socialminister Göran Hägglund, tog plats i soffan.
– Det var varit en spännade och rolig dag. Med ett långt möte med massor av ministrar som ville medverka, sade Maria Larsson.

Ökat kunnande
– Det är viktigt att EU kommer ut i landet och att det inte bara blir möten i Stockholm. Jag tror att det bidrar till ett något ökat kunnande om samarbete i Europa och att EU kommer lite närmare. Deltagande i det senaste EU-valet ökade jämfört med tidigare, men många utnyttjar fortfarande inte sin rösträtt, konstaterade Göran Hägglund.

Unga reportrar
En annan typ av grillning än den som Jönköpings ”borgmästare” var delaktig i stod de unga reportrar som bevakar ministermötet för. Louise Tollén och Louise Wrange från Gränna greppade mikrofonerna som intervjuare av de båda svenska ministrarna.

Kommer ni kunna komma överens i morgon, när alkoholfrågor ska diskuteras, med tanke på de många olika kulturer som finns inom EU?

– Det har hänt mycket inom EU inom alkoholområdet, bland annat att alkoholreklam inte ska vara riktad mot unga. I morgon tisdag ska ministrarna gör en övning där vi bland annat tittar på och diskuterar reklam som kan vara riktad mot barn. Alla ministrar talar sig varma för hur vi ska arbeta kring den ökande alkoholkonsumtionen bland yngre, svarade Maria Larsson.

Tror ni regler hjälper bland de unga?
– Våra attityder och hur vi hanterar alkohol är det viktigaste. Jag tror att lagar kan vara ett stöd och leda till att vi har ett mindre drickande än i många andra länder, menar Göran Hägglund.

Kungligt besök
Kronprinsessan Viktoria besökte ministermötet på måndagen. Hennes landshövding Lars Engqvist kom direkt från en presskonferens till Jönköping Live.
– Kronprinsessan är mycket intresserad av de social- och hälsofrågor som diskuteras på ministermötet idag. Jag tror att ministrarna tycker det är betydelsefullt att hon varit med under dagen, sade Lars Engqvist.

Direktsändning
Hela evenemanget direktsändes på Jönköpings kommuns hemsida. Artister under kvällen var Salem Al Fakir, Simon Norrsveden band, Lena Maria Klingvall, Jonas Sandwall & Stora hjärtat och Andreas Eldeen.
På onsdag är det dags igen för Jönköping Live med nya ministerintervjuer och med artister som Loney Dear, Magnus Carlsson, Junekvintetten, Jonathan Fagerlund, Gittan och Andreas Glans samt Sam Elliot.

   
Informella ministermötet har börjat
Inlagt 6 juli 2009

Nu har EU:s första informella ministermöte i Jönköping börjat.

På måndagsmiddagen anlände hälsoministrar och delegater till möteslokalerna på Högskolan och togs emot av värdarna socialminster Göran Hägglund, Bankeryd och äldre- och folkhälsominister Maria Larsson, Gnosjö.

Europas blickar...
Jönköping är under andra veckan i juli hela Europas mötesplats. Det pågående informella ministermötet, charterresenärer från Tyskland och en stor internationell matmarknad sätter Jönköping i centrum.

Pandemidebatt
34 ministrar, representanter för EU-kommissionen, kandidatländer med flera samt cirka 200 delegater deltar vid den första delen av det informella ministermötet den 6–7 juli. Då diskuteras beredskap för pandemisk influensa, tillgång till verksamma antibiotika, förebyggande av skador på grund av alkohol och patienters rättigheter vid vård i annat EU-land.

Kamp mot influensan
Under måndagsförmiddagen mötte chefen för EU:s smittskyddsmyndighet Zsuzsanna Jakab ett fullsatt konditori med åhörare som ville höra henne berätta om EU:s roll i kampen mot influensa.

Kronprinsessan
På måndagseftermiddagen anlände kronprinsessan Victoria till Högskolan för att närvara vid mötet. Hon deltar även i kvällens middag för ministrar och delegater på Gyllene Uttern i Gränna.

Mågna artister
Jönköpings kommun genomför på kvällen Jönköping Live, den första av två sommarfester med koppling till EU-mötet där bland andra de båda svenska ministrarna Göran Hägglund och Maria Larsson medverkar. Tilde de Paula är konferencier. Lena Maria Klingvall, Salem al Fakir med flera artister uppträder.

Fler artister
Jönköping Live återkommer den 8 juli med intervju med ministrarna Sven Otto Littorin och Cristina Husmark Pehrsson, artisterna Magnus Carlsson, Gittan och Andreas Glans, Loney Dear med flera Båda arrangemangen direktsänds på webben på Jönköpings kommuns hemsida www.jonkoping.se/livestream

EU-mötet har startat. Lägnst till höger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson från Gnosjö.
Fotograf: Lena Gustafsson Jönköpings kommun
I anslutning till dagens överläggningar.
Fotograf: Lena Gustafsson Jönköpings kommun