Sommarkul 2009 www.skillingaryd.nu  www.vaggeryd.nu Startsidan för kommunalt Startsidan för undomsfrågor

Sommarkul även 2010...
Inlagt fredag 4 december 2009

Sommarkul kanske fortsätter öven 2010. Det tycker ansvariga i alla fall. Det har har nämligen varit närmast idel positiva kommentarer om aktiviteten som lockade många ungdomar.

– Det finns inga beslut om 2010 men vi hoppas på en fortsättning i en eller annan form, säger Viktoria Önnemo vid AME, kommunens arbetsmarknadsenhet.

Stort samarbete
Projektet var ett samarbete mellan arbetsmarknadsenheten, socialförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen samt Fenix Kunskapscentrum. Medaktörer var Svenska Kyrkan i Skillingaryd och Hälsoborgen. Projektet hade även god hjälp av en rad lokala företag.

Bra enkätsvar
Den enkätundersökning som distribuerades till ungdomarna visade att man uppskattade Sommarkul och att man gärna vill se en fortsättning även nästa år.

Polisen nöjd
Närpolis Inger Andersson upplever att denna sommar har varit en av de lugnaste på länge; Det har inte varit mycket skadegörelse och inga anmälda brott med ungdomar inblandade. Hon noterar att kommunens åtgärder och aktiviteter har fått avsedd effekt.

Positiva föräldrar
Fältarbetare Sara Haugbak upplever även hon att det varit en lugn sommar. Hon har fått ta emot positiva reaktioner från föräldrar vars barn deltagit i Sommarkul. Föräldrarna har känt sig lugna med att det funnits organiserad verksamhet för barnen och att barnen haft en rolig sommar även om familjen inte kunnat åka iväg på semester.

Nådde inte flyktingungdomar
– Målet med att nå flyktingungdomar har inte nåtts i den omfattning som vi önskat, det har endast varit ett fåtal deltagande. Vi hoppas, om projektet överlever vintern, att Sommarkul är ett begrepp man känner igen och att vi når ut till målgruppen i större utsträckning nästa år, säger Viktoria Önneby och övriga i den grupp som gjort en värdering av aktiviteten.

Medo var huvudansavrig
Ansvarig var Medo Karic som till sin hjälp hade en sommarjobbare och fyra feriepraktikanter. Grundplanering och budgetansvar låg på en styrgrupp .

Även nästa år...
– Alla berörda har upplevt projektet positivt och vi hoppas att vi får förtroendet att genomföra Sommarkul 2, 2010, noterar gruppen.

Per Bunnstad


Volleyboll och hästar var sommarkul
Inlagt lördag 25 juli 2009

I förra veckan var det bland annat volleyboll och hästar som gällde på Somamrkul.

Ungdomarna med ledare fick se V64 på Vaggerydstravet och dagen därpå prova på hur det är att sitta i en sulky.

Privatbilder

   
   
Fortsatt kul aktiviteter
Inlagt måndag 6 juli 209

Den senaste veckan har Sommarkul haft roligt med rollspel där Jan Bäckelie från Svenska kyrkan hjälpte till och alla grillade efteråt.

Sommarkul har fått celebert besök i form av sfi-elever som provade på aktiviteter på stranden.

Badade med kläderna på
Det senaste nya är att till och med projektansvarige Medo Karic har badat med kläderna på och tyckte att det var jätte kul – bilderna talar sitt tydliga språk.

Fotboll på onsdag
– Vill du har kul med oss ska du besöka vår hemsida eller anmäla dig till nästa stora event som är fotboll på Vaggeryds Idrottsplatsen på onsdag den 8 juli 2009.

Bjuder på saft
Självklart bjuder vi på frukt och saft och har riktigt domare på plats. Det kommer vara suuuuuuuper kul, säger Medo Karic.

Foto: Privat


Medo
i
badtagen
och
han
verkade
överlycklig


Ännu mer sommarkul vid Hjortsjöbadet och Boda Borg
Inlagt måndag 29 juni 2009
Besök på Boda Borg.

Sommarkul var i förra veckan på Boda Borg i Sävsjö och alla hade riktigt kul, även Medo som bara fick en enda stämpel.

– Vi hade också kul på stranden. Vill ni vara med och ha kul med oss ska ni besöka sommarkuls hemsida eller komma till Hjortsjöbadet och träffa oss på plats, säger Medo.

Foto: Privat

Stefan vägrade ta första dopp men fick lite hjälp av tjejerna. Det har annars börjat bli riktigt varmt i Hjortsjön nu, kring 20 grader och det gör det lite, lite behagligare.
Hela gruppen samlad utanför Boda Borg i Sävsjö.Sommarkul vid Hjortsjön
Inlagt söndag 21 juni 2009
Kommunens projekt Sommarkul är igång på allvar.

– Med lite bilder vill vi visa hur kul man kan ha på Sommarkul och vi tar gärna emot ännu fler barn och ungdomar till sommarens aktiviteter. Vi önskar er alla lika roligt sommar som vi har.

Det hälsar Medo med Sommarkulpersonalen, som på bilderna fångat litee aktiviteter vid Hjortsjön i Vaggeryd.
Sommarkul har Hjorsjön som en bas. Det ska nu också till början av veckan bli lite varmare varför än fler ungdomar väntas ansluta sig till Sommarkul 2009.
Ungdomarna trivs vid Hjortsjöbadet trots bara 16–17 grader i vattnet.
   
Ledarna testade lite spel och Viktoria Önneby gjorde nedsläpp för sommarkul.
Nedsläpp för sommarkul
Inlagt 28/5 2009

I år ska det bli en riktigt kul sommar för kommunens ungdomar. Man ska glömma lågkonjunkturen och se till att det är högtryck för ungdomara.

I dag var det något av nedsläpp för projektet Sommarkul. På plats vid pressinformationen fanns de fyra huvudansvariga ledarna:
Medo Karic som ansvarar för Sommarkuls genomförande
Nedde Shabani som är ansvarig för UC, UG. Styrgruppen
Mattias Lindqvist som är representant från Fenix Kunskapscentrum
Viktoria Önneby som är flyktinghandläggare
I den här styrgruppen ingår dessutom flyktinghandläggare Christina Hök och fältassistent Sara Haugbak.

Många aktiviteter
– Sommarkul kommer att vara en verksamhet riktad till ungdomar i Vaggeryds kommun.
Man ska få möjlighet att prova på olika aktiviteter och sporter, fotbollsturnering, beachvolleyboll, baka ostkaka, ridning, vandra, film, kubb, streetbasket med mera. Måndagar och fredagar kommer Medo Karic att tillsammans med sommarjobbare och feriepraktikanter finnas på Hjortsjöns Camping och på onsdagar kommer veckans lite större aktivitet vara, säger Viktoria Önneby.

Från Fenix
Medo Karic utgår från Paviljongen på Fenix och all information kommer att vara tillgänglig på www.vaggeryd.se/ungdom. Ungdomarna ska också ges möjlighet att blogga om det de är med om.

En vecka på Bäckalyckan
Verksamheten pågår veckorna 25–31 och under vecka 26 kommer det mesta av verksamheten utgå från Bäckalyckan utanför Vaggeryd.
– Just nu är vi ute på skolor och informerar och vi vänder oss till ungdomar i ungefär åldern 13–24 år, berättar de ansvariga.

Kanonsommar
Det finns många syften med sommarkul. Ett av dem är att alla ska kunna umgås och inte minst att invandrare ska kunna komma med i gemenskapen.
– Det ska bli en kanonsommar för ungdomarna, säger Viktoria Önneby.

Per Bunnstad

Det är kul att vara på Fågelforsskolan.
Medo har erfarenhet av sommarkul från Växjö och han tror att det ska bli en bra verksamhet för kommunens ungdomar.
Mattias, Medo, nedde och Viktoria ser fram emot sommarens aktiviteter.