Underground – Fritidsgård – Ungdomscafé

Till startsidan för fritidsgårdarwww.Skillingaryd.Nu

Våldsam debatt på stormötet
om Skillingaryds fritidsgård

Smålands Folkblad 13 februari 1980 (kompletterad med fler bilder här)
Anders Bengtsson, Roland Karlsson, Gunilla Konradsson och Hawkey Franzén samt stående journalisten Erik ”Degan” Jonsson.
Försöksverksamheten med en fritidsgård diskuteras av olika grupper. I en av dem diskuterade Eva Persson, Anders Bengtsson, Roland Karlsson, Stig Jonsson, Gunilla Konradsson, Hawkey Franzén, Lars-Göran Johansson och Annica Andersson.
Publiken vid det stormiga mötet. Den gången blev det ingen fritidsgård.

Skillingaryd (Folkbladet)
Det blev ingen rolig avslutning på måndagens stormöte om fritidsgård i soldathemmet i Skillingaryd. Soldathemmets föreståndare Allan Wendefors råkade i häftig debatt med ett par av mötesdeltagarna. Det var en debatt som gott kunde ha väntat tills mötet hade avslutats.

I förra veckan reagerade kommunistisk ungdom, KU, på att aktionsgruppen för fritidsgårdar fick så lite att säga till om angående den planerade försöksverksamheten. Man har inte fått mer än en enda röst i den arbetsgrupp som tillsatts.
Allan Wendefors fick ta emot liknande kritik vid stormötet. Han förklarade bland annat att att alliansmissionen måste å bestämma i sina egna lokaler.

Kritiserad
Lars-Göran Johansson, som sitter med i både KU och arbetsgruppen, fick i sin tur ta emot kritik av Wendefors. Det var fel av en medlem i gruppen att agera politiskt i det här skedet, menade Wendefors.
Men Wendefors fick till svar att Lars-Göran Johansson inte ska behöva lida för att han sitter på två stolar. Och det var inte han personligen utan KU som agerade.

Spårade ur
Mot slutet av stormötet spårade debatten helt ur. Mycket av det som sades handlade om ren politik och inte om fritidsgårdsfrågan.
De 50-talet närvarande blev nog lite betänkta på hur det ska kunna gå att anordna en försöksverksamhet när det redan i förväg blivit problem.
Mötesdeltagarna gick samman i smågrupper och talade om den planerade verksamheten. Förslag till flera aktiviteter togs fram.

Försöken får vänta till hösten?
Det frågetecknet står kvar efter måndagens stormöte på soldathemmet i Skillingaryd.
Vid stormötet diskuterades frågan om det inte vore bättre att starta verksamheten i höst.
Fritidsnämndens ordförande Björn Fejde tror att det blir svårt att börja före sommaren.
– Än så länge har ingen fritidsledare kunnat anställas. Detta är det stora problemet, menar Björn Fejde.
Det är alltså svårt att få en fritidsledare till försöksverksamheten. Och det kan man till viss del förstå. Det är knappast någon som vill ta tjänstledigt från sitt ordinarie arbete för att jobba med en försöksverksamhet under några månader. Och de som går utan jobb söker ju i första hand ett permanent arbete.
Verksamheten skulle enligt de första planerna ha inletts den 1 januari och pågått i fyra månader.
Fortfarande finns en chans att verksamheten kan starta den 1 mars och pågå till och med juni månad.

Per Bunnstad