Underground – Fritidsgård – Ungdomscafé

Till startsidan för fritidsgårdarwww.Skillingaryd.Nu

Det blir ingen fritidsgård
i Skillingaryd
Ur Smålands Folkblad 7 juni 1980
Skillingaryd (Folkbladet)
Det lär inte bli någon försöksverksamhet med fritidsgård i Skillingaryd! Åtminstone inte i höst.
Soldathemsstyrelsen säger nu nej. Officiellt på grund av att man ska få en ny föreståndare för soldathemmet. Den lokal som man hela tiden tänkt ha som fritidsgård.

Ordförande i soldathemsstyrelsen är Hans Gustavsson från Jönköping.
- Det är främst på grund av en kommande personaländring som vi måste tacka nej.
Men tydligen ligger det annat bakom styrelsens beslut. Hans Gustavsson vill inte direkt säga att beslutet tagits på grund av tidigare agerande av kommunistisk ungdom, KU. Men det skymtar tydligt att detta är en stor orsak.

Inte insatt
– Det är klart att vi har diskuterat det här. Men jag är själv inte så insatt att jag vill säga så mycket. Vi har nytt sammanträde i augusti och då får vi diskutera frågan ytterligare, säger Hans Gustavsson.
- Helt klart är åtminstone att det inte blir någon fritidsgård under hösten i soldathemmet.

Ser mörkt ut
Allan Wendefors heter den senaste föreståndaren. Han har jobbat på halvtid för soldathemmet och på halvtid inom skolsidan. Men han ska nu ägna all sin tid åt det sistnämnda.
Det ser alltså mörkt ut med fritidsgårdar i kommunen. När det är så svårt att få en försöksverksamhet, hur ska det då gå att övertyga politikerna om vikten av en permanent fritidsgård?

1.000 krävde
För över ett år sedan genomförde Aktionsgruppen för fritidsgårdar en namninsamling. På kort tid hade 1.000 personer sagt ja till kravet att få fritidsgårdar i Skillingaryd och Vaggeryd.
Resultatet blev att fritidsnämnden beslutade om en försöksverksamhet. Den skulle ha börjat vid nyåret men försköts ytterligare. Nästa tidpunkt skulle bli hösten men nu säger alltså soldathemsstyrelsen nej.
Kommunen verkar inte speciellt intresserad att tillmötesgå kraven på fritidsgårdar. I förslaget till femårsbudget har budgetberedningen strukit alla pengar till det ändamålet.

Frågorna
Försöksverksamhet våren 1981?
Chansen finns men fortfarande är det många frågor som inte är helt lösta:
- Kommunägd verksamhet?
- Stadigvarande?
- Ska de som brukar fritiden få bestämma över den?
Fritidsnämnden får ta upp den här svåra frågan vid sitt möte senare under månaden.

Per Bunnstad