Underground – Fritidsgård – Ungdomscafé

Till startsidan för fritidsgårdarwww.Skillingaryd.Nu

Skillingaryds fritidsgård?
Ur Smålands Folkblad 31 oktober 1979
Skillingaryds soldathem skulle kunna bli en bra fritidsgård. Det föreslår fritidsintendent Björne Lundström.

Skillingaryd (Folkbladet)
Skillingaryd får en fritidsgård från nyåret och Vaggeryd också förhoppningsvis en.
Det är fritidsintendent Björne Lundström som kommit med ett förslag. Det ska behandlas av fritidsnämnden i kväll. För Skillingaryds del finns redan ett tänkbart alternativ - soldathemmet.

Det var i våras som kraven åter restes på fritidsgårdar i kommunen. En aktionsgrupp bildades och över 1.000 personer skrev på listor med krav på fritidsgårdar.
– Vi har ju egentligen redan en fritidsgård i kommunen, menar Björne Lundström. Det är soldathemmet i Skillingaryd. Den skulle kunna bli en träffpunkt och vara öppen i stort sett varje kväll.

Positiva
Nu är det Svenska alliansmissionen som äger och driver soldathemmet. Men det senaste året har det inte varit så stor verksamhet. Soldaternas besök har minskat avsevärt.
– Jag har talat med de ansvariga för soldathemmet. De är positiva till tanken och tar gärna emot ungdomen.
– Kommunerna kan inte genomföra verksamhet på fritidsgårdar på lika bra sätt som föreningarna. I Västerås har man gått ifrån kommunala fritidsgårdar. Där är det föreningarna som driver dem.
Fritidsintendenten menar att det ska finnas fyra förutsättningar för en fritidsgård: den ska vara inomhus, det ska finnas möjlighet till servering, den ska vara öppen för alla och information ska ges så att alla vet var stället finns.
– Jag tycker att soldathemmet uppfyller alla dessa förutsättningar för Skillingaryds del.

Öppet hus
– För Vaggeryd är det däremot lite svårare. Men man kan till en början tänka sig någon form av öppet hus i föreningsgårdarna. Tre kvällar på en och tre kvällar på en annan. Waggeryds IK har ju en ny klubblokal som kan vara lämplig.
Björne Lundström hoppas att verksamheten på försök ska komma igång från nyåret och fram till sommaren. Ekonomiskt sett skulle föreningarna enligt planerna få omkring 100 kronor i timmen för att ställa lokaler och en ledare till förfogande.
Än så länge har fritidsnämnden inga pengar för fritidsgårdar. Men Björne Lundström tror att kommunfullmäktige anslår medel. Det är ju en billig och ändamålsenlig verksamhet.

Per Bunnstad