Ame – Arbetsmarknadsenheten www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för kommunalt


Trollstigar & Häxvrål ska locka till äventyr
Inlagt onsdag 10/2 2010

Det finns stor kunskap om kommunens historia samlad i skrifter, muntlig tradition och tidningsklipp. Men den som på ett enkelt sätt på nätet har sökt information om upplevelser i Vaggeryds kommun i fråga om natur, folktro, historia, hantverk, kultur och konst och därtill allmän samhällsinformation har haft en svår uppgift.

Men i april blir det ändring på den punkten. Den som vill veta mer om Mördargropen, spökhunden på Hook, Bäcka lyse, rishögen vid soptippen, Kyllås, Store Mosse, Skillingaryds skjutfält, hästaskrämman och krigargravarna vid Brynostadalen och andra spännande kan då klicka in en hemsida med arbetsnamnet Trollstigar & Häxvrål. Där kommer det att finnas en annorlunda äventyrskarta att hämta med information om GPS-angivna besöksmål. Sedan är det bara att bege sig dit till fots, med cykel eller bil, kanot eller andra transportmedel.

Äventyret finns här
– Vi vill visa att äventyret finns otroligt nära, säger projektledaren Mattias Bokinge från Skillingaryds Fotoklubb som tillsammans med Sanda Hedlund och Mikaela Olofsson på kommunens arbetsmarkandsenhet arbetar med att i ord och bild tar fram grundmaterialet till den nya hemsidan.
Bakom projektet står också rollspelsföreningen Yin Yang och föreningen Berghems vänner.

Visar vägen
Mattias Bokinge menar att cirkeln på något sätt är sluten och att inte minst unga människor efter att ha rest över hela världen har upptäckt att det finns så mycket spännande upptäcka på hemmaplan. Trollstigar&Häxvrål vill bidra till att visa vägen till dessa äventyr.

Kåre Boberg

Vägledare till Trollstigar. Bakom trollmaskeringen döljer sig Mikaela Olofsson som tillsammans med Sandra Olofsson och Mattias Bokinge arbetar med den nya äventyrskartan.

Sabbade allt för ungdomarna
Inlagt söndag 20 december 2009

Vid AME, Arbetsmarknadsenheten, i Vaggeryd har under några veckor haft ett projekt för arbetslösa ungdomar där man fått meka med en bil. Bilen hann bli jättefin innan någon i onsdags krossade i stort sett varenda ruta på bilen, stampade på taket och på andra sätt förstörde bilen.

Någon lyckades få igång bilen en dag i förra veckan och körde iväg. Bilen hittades senare på Götafors industriområde och den var minst sagt illa tilltygad.
– Det var bästa dagen på hela veckan den dagen vi fick meka med bilen, säger Christian Nilsson, 19, Vaggeryd och Kasper Blomqvist, 19, Skillingaryd, som är ett par av dem som är med i projektet.

Handledning
En dag i veckan har de fått handledning och de har lärt sig mycket om bilar. Men så i onsdags hade någon tagit sig in på Arbetsmarknadsenhetens område och stulit Volvon. Vem som gjort det eller varför vet man inte. Det verkar dock som om någon har ett agg tillungdomarna eller AME.

Bilen blev fin
– Vi hade köpt bilen för 500 kronor så att ungdomarna skulle kunna få jobba med något roligt. De hade verkligen lagt ned arbete på att göra den fin, påpekar Michael Anderberg på AME.

Slå tillbaka
För ungdomarna kändes det som att all luft gick ur dem, men de har bestämt sig för att slå tillbaka mot den eller dem som sabbat för dem:
– Ja, vi har börjat reparera bilen och kommer att jobba vidare med den, säger ungdomarna.

Ta mycket tid
Varenda ruta och lampa är krossad men det ska man ersätta och få bilen fin igen, även om det kommer att ta mycket tid. Men så länge de är utan fasta arbete har de all tid i världen att jobba med bilen.
Och den eller de som sabbat ska få ”se” att ungdomarna kan återställa det som förstörts. Kanske blir ungdomarna till och med stärkta av det här.

Per Bunnstad

Christian och Kasper är ett par av de ungdomar som lagt ned mycket arbete på de bil som vandaliserades i onsdags.

Ungdomar får tillfälligt arbete
Inlagt torsdag 17 september 2009
Den gamla järnboden från 1700-talet har i dagarna målats till.
Ungdomsarbetslösheten är fortfarande stor i dag, men det finns projekt för en del arbetslösa.

Det berättar PG Gustavsson som arbetar med att ge ungdomar sysselsättning. Ett av projekten har varit att måla om en av kommunens äldsta byggnader, järnboden i Götarp i Götafors, Vaggeryd.

Per Bunnstad

 

Tre miljoner satsas på unga
Inlagt tisdag 7 april 2009

Kommunstyrelsen har beslutat att satsa tre miljoner kronor på arbetslösa ungdomar i åldern 16–24 år. Det är hälften av de pengarna nämnderna fick över förra året och som nu öronmärks för satsning på ungdomar.

Den borgerliga majoriteten har sagt ja till detta förslag medan socialdemokraterna önskar att pengar ska tas ur årets budget i stället.

200–300 ungdomar

– Vi räknar med att 200–300 ungdomar ska beredas någon form av ferieplats, säger kommunalrådet Bengt Dahlqvist (M).
En del kommer att få vikariat men de allra flesta praktik och då är det ingen lön utan praktikersättning det handlar om.

Börjar i maj

Det blir kommunens arbetsmarknadsenhet som får ansvar för fördelning av platser och övrigt praktiskt. Åtgärderna beräknas pågår från maj i år till och med juni nästa år.
Förra året hade kommunen kring 40 ferieplatser och det blir alltså en stor ökning i år.

Per Bunnstad


Eldfängd invigning av AME
Inlagd 20/3 2009

I dag invigdes Arbetsmarknadsenhetens ombyggda lokaler.

Numera finns en fin ingång från Nådastigen i Vaggeryd och inne i huset finner man moderna lokaler.

Kristin välkomnade
Chefen för AME, Arbetsmarknadsenheten, är Kristin Stark och hon inledde invigningen med att läsa lite vackra ord om AME, som en av ungdomarna på plats hade skrivit.

Bengt klippte...
Det blågula bandet klipptes av kommunalrådet Bengt Dahlqvist (M). han sa före dess att han egentligen inte varit direkt för en renovering av de gamla, slitna lokalerna men nu med facit i hand tycker han att det blivit mycket bra.

Per Bunnstad

Det blev en eldfängd invigning, om än inte så farlig som det ser ut på bilden.
Kristin Stark välkomnade...
...och Bengt Dahlqvist klippte bandet.
Många samaldes till invigningen och fler anslöt sig när det var Öppet hus.
AME ligger alldeles invid Nådastigen i Vaggeryd.
Personal med flera trivdes i solskenet.
Boris Lindqvist, numera skäggpryd, har arbetat på arbetsmarknadsenheten i många år.
I lokalerna finns bland annat en hantverksavdelning.
Mikael Anderberg på AME och Christer Johansson på Codeq arbetar båda mycket med arbetsmarknadsfrågor.
I den fina, blomsterprydda entrén minglades det.
Phoi Quach, Andreas Mattsson, Mikaela Olofsson, Patrik Englund och Robert Lindberg är fem sjättedelar av de ungdomar som svarat för en fotoutställning i lokalerna plus att man även gjort en hel del annat.
Det minglades i lokalerna.
Kommunanställda, entreprenörer och många fler kom till invigningen.
Chefen Kristin Stark passade på att kika på en av utställningarna.