Posthistoria i Värnamobygden:
Premiär för poststationer
då Skillingaryd fick sådan

Troligen ur Värnamo Nyheter på 1970-talet (signaturen Postler kan vara Erik Lindgren, Växjö) Texten något redigerad här med främst mellanrubriker.
Bildtext (bild från tidningen finns tyvärr ej): Det första skåpet för postsortering i Skillingaryd finns i Skillingaryds hembygdspark och visas här av Arvid Pettersson.

Vrigstad är en av de gamla postorter i våra trakter som också har sin speciella historia. Den är visserligen inte så lång som den vi berättade om Gislaved i förra avsnittet, men nog så intressant.

En framställning om postkontor i Vrigstad hade avslagits genom ett kungligt brev den 2 juli 1846. Emellertid förband sig 15 korrespondenter att utan avgift under 10 år tillhandahålla två bostadsrum och kök för en postmästare och den 1 oktober 1848 blev drömmen om ett postkontor i Vrigstad uppfylld. I 1849 års stat fick de minsta postkontoren benämningen postexpeditioner, varför Vrigstad också erhöll denna status.
Emellertid framhöll generalpoststyrelsen i en skrivelse den 11 december 1856 att Vrigstad var en av de mest mödosamma postexpeditionerna i riket. Man hade letat upp i dess raka motsats i Åtorp i Örebro län, som från den i januari 1858 ersattes med en postexpedition samtidigt som Vrigstad fick rang och värdighet av postkontor.
Men så kom järnvägen in i bilden. När södra stambanan hade fullbordats fick Sävsjö större betydelse för posten och med utgången av år 1871 blev Vrigstad bara en poststation. Postmästaren fick samtidigt förflyttning till Varberg, och i Sävsjö tillträdde Carl Gustaf Hellqvist, som dessförinnan varit postmästare i Charlottenberg. Han fick åtskilliga poststationer i sitt revir, däribland Vrigstad. För Vrigstadborna föreföll det som om järnvägens tillkomst varit orsaken till den lokala postens förnedring.

Skillingaryd får poststation
Bortsett från postkontoret i Värnamo kan vi svårligen finna så anrika och samtidigt intressanta postanstalter i våra trakter som de vi redan har berättat om.
Men vi har ännu några av de mer än sekelgamla postanstalterna kvar att nämna, till exempel Skillingaryd och Unnaryd. Den förstnämnda orten fick sin poststation redan 15 juni 1861. Det var då premiär för denna nya typ av postanstalter. De hade tillkommit för att underlätta postutväxlingen på landsbygden och var på sätt och vis en förbättrad form av postuppsyningsplatser, som hade börjat inrättas år 1830 för de glesast befolkade delarna av landet, där endast en mycket obetydlig postutväxling var att påräkna.
När beslutet om poststationer hade fattats, förändrades också postuppsyningsmansplatserna efterhand till poststationer. De sista postuppsyningsmännen försvann 1865 och mot slutet av det året fanns i hela landet 122 postkontor, 79 postexpeditioner och 176 poststationer. Av dessa fanns i Jönköpings län 7 postkontor, 2 postexpeditioner och 10 poststationer, det vill säga totalt bara 19 av landets samtliga 377 fasta postanstalter.

Cirkulär 1861
Organisationsformen för poststationerna presenterades i ett cirkulär till samtliga postförvaltare den 4 oktober 1860 och det dröjde inte länge förrän de första öppnades. Skillingaryd presenterades samtidigt med Näshult och Essunga i Jönköpings respektive Skaraborgs län i ett cirkulär, undertecknat den 2 maj 1861 av dåvarande generalpostdirektören O W Stael von Holstein och kontrasignerat av den ännu tämligen okände Wilhelm Roos, som emellertid med von Holsteins avgång blev postverkets främsta portalgestalter på 1800-talet.

Vid Skillingaryds gästgifvaregård
Om de två nya småländska poststationerna säger det nu mer än 112 år gamla dokumentet följande: ”Poststationer komma att den 15 näststundande juni öppnas vid säteriet Näshult inom Näshults socken, Östra Härad, och vid Skillingaryds gästgifvaregård i Tofteryds socken, Östbo Härad, bägge af Jönköpings län. Skillingaryd skall lyda under postkontoret i Jönköping men därjämte även direktutväxla post med Värnamo.”

Postexpedition 1923

Poststationen i Skillingaryd fick ingen stormig historia som många av de mindre poststationer som såg dagens ljus 12 1/2 år senare. Den utvecklades i lugn och ro och den 1 juli 1923 höjdes den till postexpedition, en status som den har ännu i dag.
Av något senare datum är postanstalten i Unnaryd. Vi skall i nästa avsnitt tränga litet in i Unnaryds-postens historia.

Postler