Bränder–olyckor–stölder–väder–brott 2010 www.skillingaryd.nuwww.vaggeryd.nuTill startsidan för bränder/olyckor

Dagen efter branden av Östra Lägret:
– Någon kan ha tuttat eld på hangaren
Inlagt onsdag 7 april 2010

Var det någon som tände eld på flyghangaren i Skillingaryd?
Den teorin framkom redan i går kväll och har förstärkts då man inte funnit någon förklaring till hur den tomma byggnaden kunde börja brinna.

Det var ingen känd verksamhet vid hangaren i går men strax före halv elva på kvällen upptäcktes branden – se reportage med bilder en bit ned på denna sida.

Historiskt värdefull
– Byggnaden hade ett stort historisk värde, säger lägerchefen Axel Forthmeiier som har svårt att förstå hur det kunde börja brinna.
Byggnaden användes inte som hangar men var sådan från början. Nu är den dessvärre borta för alltid och trots att den var ett statligt byggnadsminne är det inte så troligt att den kommer att byggas upp igen. Det kan aldrig bli riktigt detsamma.

Någon tuttade på
Polisen rubriceras det inträffade som skadegörelse, man tror alltså att någon genom oaktsamhet eller med avsikt tuttat eld på byggnaden.
dagens tekniska undersökning har inte gjort att man hittat någon förklaring hur det kunde börja brinna i byggnaden.

Per Bunnstad

Dagen efter branden av en historisk byggnad.
 
Statligt byggnadsminne brann upp
Inlagt 6-7 april 2010
1918 stod Skillingaryds flyghangar klar och den är numera statligt byggnadsminne. Men av hangaren på Östra Lägret i Skillingaryd finns nu inget kvar.

Kl. 22,29 kom larmet om att det brann öster om E4:an.
– Det var helt övertänt när vi kom fram, säger Bo Johansson vid räddningstjäsnten.
Efter en stund kom Anders Lövgren från Jönköping, som blev räddningsledare. Han och övriga kunde i stort sett konstatera att nästan hela byggnaden var nedbrunnen.

Brandorsaken...
– Vi ska nu spärra av området och under onsdagen kommer tekniker hit för att försöka utröna brandorsaken, säger polismannen Björn Arvidsson från Jönköping.

Totalrenoverad
Några privatpersoner som stod 100 meter från branden sa att den kanske var anlagd men det låter ändå inte så troligt. Byggnaden har under och vintern närmst totalrenoverats för mycket stora sumor.

Unik byggnad
Det var en av landets mest värdefulla flyghangarer och det berättas mycket om den i boken Vingar över ljungheden som kom ut bara för fyra månader sedan. Som medarbetare i flygruppen för den boken känns det som ett hårt slag att den unika byggnaden nu är helt förstörd. Byggnaden användes numera framför allt som ved- och virkesförråd.

Per Bunnstad
HÄR FINNS EN FILM FRÅN BRANDEN
Tisdagkvällens förödande brand, runt 23-tiden.
Knappt fyra månader sedan, hangaren renoveras.


Dom alltid när det är larm i flerfamiljshus drogs ett stort larm. Det kom styrkor från Skillingaryd, Vaggeryd och Värnamo plus ledningsbil från Jönköping. dessutom var flera poliser med flera på plats.
Brand i flerfamiljshus
Inlagt torsdag 11 mars 2010
Ett hus med fem lägenheter på Åkersvägen 5 i Skillingaryd eldhärjades vid middagstid. Det hade börjat brinna i köket på den övre lägenheten åt norr.

– Köket blev totaltförstört, säger räddningsledaren Tommy Kruth från Jönköping.
Ingen var i lägenheten när det började brinna. Den kvinnliga hyresgästen var i källaren men hon hörde hur det brakade till och när hon sprang upp och öppnade upptäckte då det brann i hennes lägenhet.

Snabb insats

Tack var att det inte kom in något syre och att rökdykare snabbt var på plats fanns ingen direkt för att elden skulle sprida sig. Den begränsades i stort sett till köket även om resten av lägenheten rökskadades. Möjligen var det en kvarglömd kastrull på spisen som gjorde att det började brinna.

Ventilationen
Från räddningstjänsten fick man noga underöka att inte elden hade spridit sig in i väggar i köket eller i ventialtionsanläggningen. Det var nämligen först öppna lågor direkt från ventilationsanläggningen.
För säkerhets skull kommer personal från räddningstjänsten att finnas kvar på brandplatsen tills i morgon eftermiddag.

Stor styrka

Som alltid när det är brand i flerfamiljshus går stora larmet. Förutom räddningstjänsten i Skillingaryd fanns styrkor från Vaggeryd och Värnamo på plats. Dessutom var räddningssledaren från Jönköping. Jönköping har nämligen vissa veckor jour för Skillingaryd.

Per Bunnstad
Det slog ut öppna lågor från köksfönstret på övre våning men elden släcktes snabbt.
Det var i en lägenhet på andra våning till vänster som det brann.
Tommy Kruth från räddningstjänsten i Jönköping var ledare för insatsen. Han berättar att det inte var någon direkt fara för att elden Skulle sprida sig då de var stängt intill lägenheten.
Grann åt söder är äldreboende Sörgården men det var


Blev hängande på räcket över E4:an
Inlagt tordag 25 februari 2010

En lastbilscahufför på väg till Ljungby fick sladd mitt på bron över E4 vid Götaström vid middagstid. Höger bakdäck hamnade utanför räcket ned mot E4:an. Det var aldrig någon direkt risk att hela ekipaget skulle ha kört av bron och ned flera meter på E4:an.

– Jag hade svängt av för att äta på Götaström när jag fick sladd, säger chauffören som inte hade någon last med sig.
han körde 70–80 med ett av hjulen på andra sidan räcket. Han försökte få ned fordonet men misslyckades och tvingades stanna och begära assistans.

Avstängt
E4:an i södergående fil stängdes av i samband med olyckan och bärgningen. Men trafiken flöt endast bra genom att polisen kunde dirigera den upp vid avfarten och sedan ned mot söder.

Per Bunnstad

Lastbilschauffören körde en längre sträcka med hjul på andra sidan räcket.
Chaufförens färd blev avbruten.
Under en lång sträcka körde mannen en del av fordonet på andra sidan räcket.
Polisen stannade trafiken i södergående fil för dirigering...
...och den kunde gå fram alldeles intill olycksplatsen.
Chauffören valde att stanna då det inte gick få tillbaka ekipaget helt och fullt på körbanan.

Grannar nästan som brandmän
Inlagt lördag 16 januari 2010
Strax före 18.00 larmades räddningstjänsten till en brand i lägenhet i ett flerfamiljshus på Södra vägen i Skillingaryd.

En kvinna rökskadades lätt men det kunde ha blivit värre än ”bara” en rökfylld lägenhet. Tack vare grannarna Radek Dolacinski och Andrzej Jurecki försvann grytor på spisen snabbt.
– Vi tog nycklarna från en som bor i lägenheten, rusade in och slängde ut grytorna på spisen, säger de två.

Olja i grytorna
Den familj som bor i lägenheten hade grytor på spisen och oljan i dessa antände och det började brinna med kraftig röktveckling som följd. Ingen i familjen verkade vara inne i lägeheten när det brann med grannar upptäckte den våldsamma röken och larmade.

Med värmekamera
– Det var lågor rakt upp och vi har försäkerhets skull kontroll av lägenheten varanann timme tills i morgon. Vi använder med värmekamera för att se så det inte finns någon glöd i fläktsystemet, säger räddningschefen Lars-Göran Andersson.

Gick in i köket

En kvinna som bor i lägenheten gick lite senare in i sitt fyllda kök och andades då in mycket rök. Hon togs omhand av ambulanspersonalen och verkade endast ha fått lättare rökskador.

Per Bunnstad
Kastrullerna åkte ut i snödrivorna.
Kuba Gogosza, Radek Dolacinski och Andrzej Jurecki fans på plats utanför huset. Radek och Andrzej sprang in i det rökfyllda köket och slängde ut grytorna från spisen.
Det var på andravåning ett kök rökfylldes.
Polisen kom för att få information om vad som hade hänt.