Bränder, olyckor, väder 2008 www.skillingaryd.nu Till startsidan för bränder/olyckor

Interpellation om besparing
inom räddningstjänsten
Inlagt 10/11 2008

Oppositionsrådet Berry Lilja (s) har lämnat en interpellation till kommunalrådet Bengt Dahlqvist (m) som handlar om besparingar inom räddningstjänsten.

Det gäller beslutet i kommunstyrelsen den 5 november att dra ned motsvarande en räddningsledartjänst.
– I kommunstyrelsen fick vi socialdemokrater oväntat stöd av folkpartiet i att förslaget om en neddragning skulle avvisas. Detta oväntade stöd innebär troligen att om frågan underställts kommunfullmäktige skulle en majoritet vara emot tidigare fattat beslut, skriver Berry Lilja.

Demokratiskt?

Mot bakgrund av detta frågar han nu Bengt Dahqvist:
– Anser du som ordförande att kommunstyrelsens borgerliga majoritet belyst budgetunderlaget på ett öppet och demokratiskt sätt och att kommunfullmäktiges ledamöter haft klarhet om konsekvenserna av beslutet.

Bengt ska svara
Bengt Dahlqvist berättar att han givetvis ska svara på denna interpellation. Det kommer att ske skriftligen men inte riktigt ännu.

Per Bunnstad

Utryckning efter automatlarm
hos privatperson i annan kommun
Inlagt 28/10 2008

För första gången har räddningstjänsten i kommunen ansvar för att rycka ut vid automatiskt brandlarm hos en villaägare.

– Fastigheten ligger norr om Hok men i Jönköpings kommun. Vi har ändå ansvar för beredskapen här, vilket vi avtalat med räddningstjänsten i Jönköping om.
Det berättar Lars-Göran Andersson som är räddningschef i Vaggeryds kommun.

Oklar larmorsak
I dag fick räddningstjänsten för övrigt rycka ut till den här villan då brandlarmet gick. Dessbättre var det aldrig någon brand men det är ännu inte fastställt varför larmet utlöstes.

Kostar 1.500 kronor
Senare kommer räddningstjänsten att ta ställning till om villaägaren får stå för utryckningskostnaden. På dagtid kostar en utryckning i storleksordningen 1.500 kronor. På övriga tider på dygnet är summan högre.
Den aktuella villan har haft det automatiska brandlarmet i bara ett par månader.

Per Bunnstad

Ungdomarna hade änglavakt
Inlagt 24/7 2008
De två syskon som i måndags kväll skadades sig när de med en moped rammade en bil klarade sig förvånansvärt helskinnande från äventyret.

Den 16-årige kille som körde blev lätt blåslagen men det var inget alvarligare. Han kunde i dag återgå till sitt sommarjobb.
Hans femåriga syster fick sys lite grann runt munnen och fick lite tandskaor. Båda hade riktig änglavakt vid olyckan.
Två ungdomar skadades allvarligt
Inlagt 21/7 2008
Ungdomarna kom från öster och uppfattade inte i tid att bilen framför skulle göra en vänstersväng upp mot Västra Järnvägsgatan.
Båda ungdomarna fick allvarliga skador.
Pojken och flickan slungades båda i asfalten och räddningspersonal gjorde vad de kunde för att lindra smärtorna.

Två ungdomar skadades allvarligt vid en mopedolycka strax efter 18-tiden. Den inträffade vid ”Svantes Undergång”, alltså vid Sturegatan.

De färdades på moped från öster på Sturegatan och den 16-årige killen som körde mopeden uppmärksammade inte i tid att en framförvarande bilist hade bromsat in för att göra en vänstersväng mot Västra Järnvägsgatan.

For av mopeden
Killen som körde och hans femåriga lillasyster som också färdades på mopeden for båda av mopeden i samband med krocken med bilen. Troligen åkte minst en av dem in i bakrutan på bilen.
Båda blev liggande med allvarliga skador och de fördes till sjukhuset.
Till platsen kom åtta fordon från räddningstjänsten i form av ambulanser, polisbil och räddningstjänsten.

Annan olycka
För ett år sedan inträffade en annan allvarlig olycka vid tunneln men den gången var personskadorna inte så allvarliga. Denna gången är det nog mer illa däran med de två ungdomarna.

Per Bunnstad

 

Villa i Vaggeryd förstörd av brand
Inlagt 7/6 och 8/6 2008
Huset vid Jönköpingsvägen blev mycket illa tilltygat av lågornas rov. Foto: Per Bunnstad
Nästan bara skalet återstår av huset men tillbyggnaden klarade sig. Foto: Per Bunnstad
I går kväll kl. 21.20 fick räddningstjänsten i Vaggeryd larm om en villabrand på Jönköpingsvägen 71, mitt emot Götafors skola:
– När vi kom fram brann det mycket kraftigt. Vi fick inrikta oss på att få loss teglet eftersom det brann bakom, samt kyla invändigt, säger räddningsledaren Kjell Möllås.


Detta lyckades man väl med. Huset fick ändå omfattande kraftig brand- och vattenskador men kanske kan räddas för framtiden.
Räddningstjänsten hade släckt branden helt vid 23-tiden.
Brandorsaken är fortfarande oklar:
– Polisen har tekniker på plats just nu för att utreda.
Kjell Möllås tror att man kan utesluta mordbrand.
Huset beboddes av en familj på fyra personer. (8 juni 10.17)
En omfattande brand utbröt strax efter 21.00 i en villa på Jönköpingsvägen i Vaggeryd. Vakthavande vid Polisen i Jönköping säger att branden nu är under kontroll. Branden började på utsidan av huset och spred sig via verandan till vinden. Ägaren till huset är förd till sjukhuset i Jönköping med troligen lindriga rökskador. (7 juni 23.02)

FIP-bilen är här
Inlagt 1 juni 2008
Per-Arne Johansson förevisade det ny fordonet i samband med Hjulafton i Skillingaryd. Foto: Per Bunnstad

Nu debuterar FIP-bilen i Skillingaryd och om en kort tid även i Vaggeryd.

FIP står för förstainsatsperson. Räddningstjänsten har köpt in en liten bil vardera till Skillingaryd och Vaggeryd och denna ska det befäl som har jouren ha med sig var han än är, på jobbet, hemma eller annan plats inom föreskriven distans nära brandstationen. Han ska sedan köra direkt till olycksplatsen/brandplatsen och där på egen hand agera. Det handlar om minuter som kan rädda liv.

PA, Runo och Fille
I Skillingaryd är det de deltidsanställda befälen Per-Arne ”PA” Johansson, Runo Sandahl och Bo ”Fille” Johansson som kommer att turas om att ha bilen. Motsvarande personal i Vaggeryd är Ralf ”Ralle” Brännström, Börje Ekwurtzel och Roy Bengtsson.
Bakgrunden är en utredning som Fredrik Björnberg från räddningstjänsten i Vaggeryds kommun och Göran Melin från räddningstjänsten i Jönköpings komun gjorde för ett par år sedan.
Jönköpings kommun har redan satsat på att skaffa den här formen av bilar och ungefär hälften av brandkårerna i länet har den här modellen.

Tre minuter före
Syftet med FIP är att snabbare kunna vara på plats.
– I snitt handlar det om att kunna vara framme tre minuter före resten av styrkan, berättar räddningschef Lars-Göran Andersson och styrkeledaren Per-Arne Johansson.

Kunna utföra
Följande arbetsuppgifter ska FIP kunna utföra i väntan på att resten av styrkan kommer:
• Släckinsats med handbrandsläckare.
• Ge första hjälpen åt skadade
• Varna personer i fara.
• OBBO – Orientering av olyckan, Bedömning av lämplig insats, Beslut om insats, order till räddningstyrka.

I bilen finns...
Bilen är försedd med bland annat kommunikationsutrustning, släckutrustning, sjukvårdsutrustning och varningsutrustning för trafikolycksplatser,
Måndagen den 9 juni är det meningen att den första bilen ska i användning och då av det deltidsanställda befälet i Skillingaryd. Senare kommer bilen i Vaggeryd i drift.

Per Bunnstad


Lars-Göran har tagit över taktpinnen
för kommunens räddningstjänst
Inlagt 31 maj 2008
Lars-Göran Andersson fick gästspela hos Dressmanns, trummis som han är. Lars-Göran håller för övrigt från 1 maj i taktpinnen för räddningstjänsten i kommunen.
Lars-Göran Andersson är kommunens nye räddningschef. Han har från 1 maj i år tagit över efter Hasse Sjödin som går i pension vid halvårsskiftet.

Lars-Göran har i många år arbetat vid kommunens räddningstjänst. Han har tidigare bott många år i Vaggeryd men är faktiskt nu bosatt i Skullaryd i Nässjö kommun.
– Men var fjärde vecka när jag jag har jouren bor jag i en lägenhet i Vaggeryd, berättar Lars-Göran.

Nygift
Maj har varit en lite omtumlande månad för honom då han också i dagarna gift sig med Gittan från Aneby.

Ny organisation...
Hur det organisatoriskt ska se ut inom räddningstjänsten är inte riktigt klart. En utredning pågår om räddningstjänsten ska vara en egen förvaltning eller inte.
Hittills har det varit fyra anställda. Förutom Hasse och Lars-Göran har det varit Fredrik Björnberg och Kjell Möllås. Om det blir tre eller fyra även i fortsättningen är än så länge för tidigt att säga.
Utredningen väntas vara klar om 2–3 veckor och sedan ska den behandlas politiskt.

Per Bunnstad

Vaggerydshus har asbest
Inlagt 12/5 2008
Nu har saneringen börjat av det hus som brann på Jönköpingsvägen. Foto: Privat
För exakt fem månader sedan brann ett hus på Jönköpingsvägen i Vaggeryd och det först nu som det saneras.

En orsak till att huset inte sanerats förrän nu är att det finns asbestplattor på huset. I dag startade saneringen på allvar av det egentligen totalförstörda huset.
Bilder från branden den 12/12 2007 finns här.

Matvaror förstördes vid brand
Inlagt 7/4 2008
Det rök mycket kraftigt från det brinnande lastbilssläpet. Foto: Gordon Stewart
I långtradarsläpet fanns matvaror som helt förstördes. Foto: Gordon Stewart
Vid 14-tiden började det brinna i ett långtradarsläp.

Det här inträffade i norrgående fil på E4:an i jämnhöjd med Klevshult. Det var sannolikt en däcksexplosion som antände släpet. Det rök mycket kraftigt och de matvaror som fanns i släpet totalförstördes.
Dragbilen skadades inte chauffören kunde senare köra vidade men dock utan släpet.
Trafiken i norrgående fil fick ledas via gamla E4. Det var först vid 18-tiden som motorvägen var helt farbar igen.