Östbo Historiska Sällskap Frimärkets Dag 2008 www.skillingaryd.nu Östbos startsida

Frimärkets Dag på Fågelforskolan
Inlagt 26/9 2008

Frimärkets Dag på Fågelforsskolan samlade omkring 350 elever plus personal.

På tio skärmar visades drygt 250 teckningar, utförda av elever på högstadiet där tema var att rita ett frimärke. Alla som kom– och det handlade främst om elever från F–5 – fick rösta på de teckningar som visades.
Det lämnades 263 röster varav 261 godkändes. Vinnande bidrag presenteras lite senare.

Fanns ännu mer
Det fanns också fyra skärmsidor kring serietidningar med mera. Det gavs även tillfälle till minnespoststämpling.

Klippen lockade
Störst intresse var det nog ändå bland frimärksklippen där uppskattningsvis 200 elever plockade en påse frimärken vardera.

Även i morgon
I morgon fortsätter Frimärkets Dag kl. 10.00–14.00 på Hemköp. Då visas samma utställing samt frimärksklipp men det blir även en del andra aktiviteter som bokförsäljning, lotteri, försäljning av nya frimärken och försäljning av gamla vykort.

 

Frimärkets Dag under två dagar
Inlagt 25/9 2008

En nyhet med Frimärkets Dag är att den i år kan firas under 1–4 dagar.

I Skillingaryd blir det två aktiviteter: fredag 26/9 kl. 09.00–11.00 i allrummet i Fågelforsskolan samt lördag 27/9 kl. 10.00–14.00 på Hemköp.
Under september har alla elever i bild på Fågelforsskolans högstadie – årskurserna 6–9 – haft ett temaarbete i att rita ett frimärke.
De kring 250 små konstverken placerades under gårdagen ut på tio skärmsidor av läraren Anna-Karin Slunge och Per Bunnstad från arrangerande Östbo Historiska Sällskap.

Får rösta
Under fredagen ska alla elever ges möjlighet att rösta på det frimärke de tycker bäst om.
Vinnande bidrag premieras och sedan lottas det ut lite priser bland alla som lämnat bidrag och bland dem som lämnar in röstkuponger.
I allrummet blir det stämpling med en minnespoststämpel och alla ungdomar får ett vykort men också plocka frimärksklipp.
Det blir även en annan liten skärmutställning på fyra ramsidor och det handlar om serier i en eller annan form.

Lördagen
Lördag är turen kommen till Hemköp. Här kommer en del av tävlingsbidragen att visas. En skrämutställning visas, det blir minnespoststämpling, frimärksklipp och försäljning av nya frimärken, äldre vykort med mera.

Postisar på plats
Ett par före detta postanställda finns på plats under åtminstone de två första timmarna. Det är nyblivne pensionären Mats Lagerstedt och Gösta ”Julle” Bengtsson som hjälper till att stämpla med mera. Julle fyller för övrigt 71 år just dagen före frimärkets Dag.
Huvudansvarig för Frimärkets Dag lokalt är Östbo Historiska Sällskap och man har bland annat stöd av studieförbundet NBV.

Bildläraren Per-Ingmar Persson tycker att det varit lyckat att teckna frimärken i skolan.
En del tjuvstartade med att titta på alla fina teckningar.
Läraren Anna-karin Slunge fick många intresserade elever runt sig när de små konstverken skulle upp på skärmarna.
Det handlade inte om urval av vackra teckningar utan en gruppering i olika motiv. Man kan i morgon beskåda frimärken som visar byggnader, natur, sport, flaggor och mycket annat.
En del av utställningen från allrummet kommer också att visas på Hemköp på lördag.
Två skärmar med fyra sidor visar lite seriehistoria.
På skärmarna finns det även annat med anknytning till serier som frimärken, brev och vykort.