Kulturhusens Dag
Östbo Historiska Sällskap

Östbos startsida
www.skillingaryd.nu


Kulturhusens Dag 2006
Inlagt 6 september 2006. Uppdaterat 8 september 2006 med två nya bilder på Lövet och kungen, uppdaterat 9 september 2006 med bilder från montering, uppdaterat 10 september 2006 med två bilder på Dahlström.
Söndag 10/9 kl. 13.00–16.00 i bibliotekets foajé
Östbo Historiska Sällskap har söndag 10/9 kl. 13.00-16.00 visning av ett stort antal utställningsskärmar.
Årets tema är ”Möten och avsked” och hos Östbo har vi koncentrerat oss på marknaden, järnvägen, invandring, utvandring, amerikabrev, missionärer och Albatross.
Platsen är biblioteket och alla intresserade välkomnas.
Birger Ekström vid en modell av Albatross, den båt där hans far var en av officerarna. Foto: Per Bunnstad 1987
Oktober 1939: Josef Åberg och Sture Dahlström var då 25 år och de var inkallade för tjänstgöring på båten Fylgia. Här ses de i Karlskrona. Fotograf okänd
Sture och Nils Dahlström, 25 respektive 22 år 1939, var på besök hemma i Skillingaryd 1939. Fotograf okänd
Willi Wohlfell var en man på Albatross som mötte Nanny Klaesson. Foto: Okänd
Bröderna Eskil och Robert Andersson, här hos Eskil i USA. Foto: Okänd
Järnvägens 100 år firades och Helge ”Lövet” Lövkvist underhöll med dragspelsmusik. Foto: Bertil Pettersson
1921 togs kungen Gustav V emot vid stationen i Skillingaryd. Foto okänd
Montering av utställningen 8 september 2006
Foto: Per Bunnstad. Inlagt 9 september 2006
Till en början var det uppsättning av skärmar och här var det flera män i arbete...
Bilder, tidningsklipp med mera plockades fram.
Så vidtog monteringen av allt.
Skärm efter skärm fylldes och de t fanns intresserade åskådare som Anette ”Nettan” Karlsson.
Montering var klar vid 18–tiden och gruppen samlad.
Besökare på biblioteket som Bengt och Marianne studerade.
Kulturhusens dag ska bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer. Vid olika evenemang runt om i landet visar vi kulturmiljöer, kulturlandskap och kulturhistoriskt intressanta byggnader och anläggningar och berättar historierna kring dessa. Alla som vill är välkomna att medverka med evenemang dit allmänheten bjuds in till gratis besök och guidning.
Kulturhusens dag är en del av European Heritage Days. Redan 1984 genomfördes Historic Monuments Open Day i Frankrike. Detta initiativ spred sig snart till bland annat Nederländerna, Belgien, Storbritannien och Sverige. 1988 anordnade Sverige sitt första Öppet hus som det då kallades. Europarådet instiftade European Heritage Days 1991 och förra året deltog närmare 50 europeiska länder. Besökarantalet var mer än 20 miljoner.
Riksantikvarieämbetet är huvudarrangör av Kulturhusens dag i Sverige.

 

Bildsvep från Kulturhusens Dag 2006
Vid biblioteket var det samling för Kulturhusens Dag.
Nils-Göran Holmberg, en av många besökare.
Bertil och Siwan Magnusson köpte lotter av Ingrid Gunnarsson.
Stig Andersson hade stort nöje av utställningen.
Många lockades av alla bilder och övrigt på skärmarna.
Det var en rymlig lokal och det var aldrig trångt.
Det kom även en del nya besökare, som aldrig varit hos oss tidigare.
Det pratades mycket om vad som var på skärmarna.
Ett arrangemang handlar inte bara om ren fakta utan social gemenskap är en viktig del.
En del av materialet kunde beskådas i pärmar med mera. Totalt kom cirka 75 personer.
Utställningen om bosniers ankomst till Skillingaryd väckte stort intresse.
Karin Eriksson fick prata lite med Kåre Boberg, journalist på VN/JP.
Lennart Nilsson från Mörkebo, Skillingaryd, hörde till dem som kom för att studera.
Bröderna Johansson från Värnamo respektive Skillingaryd fanns med.
Thord Nahlbom, dalmas, och Lasse Kjellgren, skillingarydsbo, båda intresserade.
Peder Juul, skillingarydsbo med föräldrar med danskt och finskt ursprung lärde sig mer om bosnier.

 

 

Kulturhusens Dag 2004 (läs mer på www.hembygd.se)
På Kulturhusens dag den 12 september (firas 11 september av vår förening) är årets tema byggnadsvård - Hus i goda händer. Ett ämne som torde ligga väl i tiden inte minst med tanke på alla inredningstidskrifter och TV-program om att rusta gamla hus.
I år deltar 250 arrangörer över hela landet: museer, föreningar, privatpersoner, med flera. De visar upp hus och miljöer som redan genomgått en byggnadsvårdsinsats eller där vård pågår.
Du kan besöka gamla och moderna hus, torp och slott, villor och flerbostadshus, bondgårdar och stadshus. Vare sig du har ett praktiskt intresse av att lära mer eller bara är nyfiken så finns det mycket att se under dagen: Hur du vårdar ett hus på bästa sätt. Vilka material och metoder som är lämpliga att välja. Pågående renoveringar, där du kan följa hantverkarnas arbete eller lyssna på föreläsningar.
Den nationella invigningen av Kulturhusens dag sker på Skansen, Stockholm kl. 11.30 i Skånska gruvan. Talar gör Riksantikvarie Inger Liliequist och Katarina Dunér, som skrivit böcker och gjort flera TV-serier om bland annat arkitektur. Sedan följer en rad aktiviteter, inte minst i Skånska Gruvan med föreläsningar, byggnadsvårdsbutik, rådgivning och produktutställning.
Varje år deltar ett antal hembygdsföreningar på Kulturhusens dag
Östbo har Öppet Hus lördag 11/9 2004
Östbo Historiska Sällskap har lördag 11/9 kl. 10.00-13.00 Öppet hus i lokalen vid korsningen Artillerigatan–Bangårdsgatan. Välkommen! Vi visar bilder och berättar om välbevarade hus i Skillingaryd.
Vi jobbar just nu intensivt med att på hemsidan skriva in uppgifter om gamla hus plus att också presentera bilder. Läs mer.

Kulturhusens Dag 2003 (läs mer på www.hembygd.se)
Idrottens miljöer visas
Till vardags funderar man sällan på historien eller arkitekturen bakom idrottsplatsen, bandyrinken eller simhallen. Det är nuet och framtiden som råder under träningen, matchen eller planeringen av kommande evenemang. Men på Kulturhusens Dag den 7 september 2003 har alla chansen att se idrottens miljöer i ett annat ljus - som ett kulturarv med berättelser om samhälle och tidsanda. Förmodligen blir det även i Östbo-Västbo visning av ett antal idrottsbyggnader.
Den 7 september välkomnas allmänheten till idrottens miljöer - byggnader, anläggningar och miljöer som används eller har använts för idrottsutövning. Riksantikvarieämbetet vill i samband med Riksidrottsförbundets 100-årsjubileum, lyfta fram detta ofta förbisedda kulturarv och visa på idrottens roll i det svenska välfärdsbygget under 1900-talet.
Det är framför allt de lokala krafterna runt om i landet till exempel idrottsföreningar, idrottshistoriska sällskap, kommuner och hembygdsföreningar som förkroppsligar Kulturhusens Dag den 7 september 2003 med guidade visningar, utställningar, föredrag, rekonstruerade idrottstävlingar och mycket annat.
Besökarna får möjlighet att uppleva arkitektur och historia på plats. Då uppmärksammas idrottsrörelsens betydelse lokalt och för Sverige under de senaste hundra åren. Varje idrottsanläggning är präglad av sin tids samhälle. I utformningen av idrottens miljöer finns idrottsrörelsens idéer och dess aktiva medlemmars strävan uttryckt i tegel, trä, kakel och dragna linjer. Det är inte bara det ålderstigna och avvikande som är intressant - varje tid har gett sina avtryck i arkitekturen.
Kulturhusens Dag är ett europeiskt arrangemang. Idén att en dag om året uppmärksamma en speciell kulturmiljö och bjuda in till gratis besök och guidning kommer från Europarådet.
Närmare 50 länder deltar och besökarantalet överstiger 19 miljoner. Riksantikvarieämbetet är huvudarrangör av Kulturhusens Dag i Sverige.
I Östbo Historiska Sällskap planerar vi att på ett eller annat sätt medverka vid Kulturhusens Dag 2003