Centralkonditoriet www.skillingaryd.nu Till startsidan för kaféer i Skillingaryd

Hjälp oss att komplettera – kom med information här
Vi behöver också bilder!

Centralkonditoriet Storgatan 24
Inlagt 22+26+29+30 oktober+6 november 2006
Artikel från Finnveden 9 juli 1982 finns här som pdf (inlagt 26 okt 2006)
Från Gamla Skillingaryd
Utdrag av anteckningar från Storgatan del 3 den 25 augusti 1999 med Östbo Historiska Sällskap. Sammanställt av Ingrid Gunnarsson. Något redigerat här.
En fastighet låg länge in på tomten. Den hade två rum och kök. Här hade systrarna Rydén sin första handarbetsaffär. Friberg lär också haft en kaffeservering där.

David och Sven Karlsson bodde här innan de gifte sig. Einar Nilsson bytte till sig fastigheten och tomten av Sven Karlsson, som erhöll en villa på Sturegatan i utbyte. Köpet gick vidare till Harald Johansson 1938, som lät avstycka fastigheten från den stora tomten mot Storgatan.

Köptes 1845 av Ingeborg
1945 förvärvade Ingeborg Gustavsson från Korpebo i Malmbäck tomten.
Ingeborg Gustavsson hade tidigare haft kaférörelse i Klevshult. Senare övertog hon Lisas Café, inregistrerat 1932, som låg i Fribergs fastighet. Firmanamnet Centralkonditoriet inregistrerades 1940.

Byggde ett nytt hus
Nu lät hon bygga en tvåvåningsfastighet närmare Storgatan. På första våningen
fanns bageri och kafé, på andra våningen fanns en lägenhet för Ingeborg och hennes mor samt en för systern Astrid med make Eugen Svensson.
På tredje våningen fanns tre små rum som hyrdes ut. Där bodde Lasse Svensson, Bertil Andersson, Joel Terlinder och Sigurd Ihreborn.
Ingeborg Gustavsson drev kaférörelsen till cirka 1985.
Bagare var bland andra Harry Pettersson och Vivi Andersson.

Ungdomar köpte
1987–1992 drev ett gäng ungdomar Brinnande Busken.
Det var Ingegerd Svensson, Anette Svensson, Christina Hamlin, Mikael Swahn, Harriet Claesson, Birgitta och Bruno Svensson och många fler som öppnade servering onsdagar, fredagar och lördagar i det nedlagda Centralkonditoriet.
Renovering och skötsel skedde helt ideellt. Kaféet hade officiellt öppet kl. 19.00–01.00, men ungdomarna kunde sitta kvar långt senare.
Det serverades kaffe, te, glass, varma mackor och bullar till självkostnadspris.
Ibland förekom också sång och musikunderhållning. Brinnande Busken var mycket välbesökt men lades ner när ungdomarna som skötte kaféet flyttade från Skillingaryd.

Elghags
1995–96 förvärvades fastigheten av Solveig Ihreborn. En omfattande renovering gjordes. I övervåningen finns nu en lägenhet, som bebos av Rolf och Susanna Elghag.
På bottenvåningen finns företaget Elghag Support AB inrymt.
 
Centralkonditoriet eller ”Skråens” som man i folkmun kallade detta fik. Det drevs av systrarna Astrid och Ingeborg och var en lika populär plats att fika på som att inhandla diverse bakverk. Inte minst den stora jukeboxen med plattor var något extra. Foto: Bertil Pettersson 19.45
Klicka på bilderna för större bilder
Centralkonditoriet på ett vykort från omkring 1955. Centralkonditoriet syns till vänster, på öntra sidan av Storgatan. Det sitter någon på balkongen. (inlagt här 30 okt 2006)  
Ingeborg Gustafsson köpte 1933 Mattssons konditori i Klevshult men 1940 tog hon över Lisas Conditori vid Storgatan 14.

1945 byggde hon i stället nytt vid korsningen Vasagatan–Storgatan och startade där Centralkonditoriet. Det kallades oftast för Skråens.
Hon hade kvar sin verksamhet till 1983. Under några år var det en fortsatt verksamhet med ett kafé kallat Brinnande Busken.
Som skillingarydsbo från tioårsåldern har man många minnen av kaféerna i köpingen men inte så många från just Skråens som låg en bit bort från bostaden på Södra Järnvägsgatan.
En gång skulle jag handla semlor där, tror att de var slut överallt annars. Men Ingeborg ville inte sälja några trots att jag såg att hon hade många i rummet innanför. Nej, hon ville helst bara sälja till sina stamkunder. Andra har liknande skildringar att berätta.
Hon bakade i alla fall mycket gott bröd.
Att säga Skråens när Ingeborg hörde det var inte populärt. Frågan är om någon vågade det.

Per Bunnstad
Konditori i Skillingaryd
i testamente till djursjukhuset
Ur Finnveden Fredag 39/1995 – bilderna inlagda 29 okt 2006
Klicka på bilderna för större bilder
En bild från april 1995 när Centralkonditoriet hade upphört. Det är nu i stället Brinnande busken. Foto: Per Bunnstad
Centralkonditoriet i Skillingaryd ägdes av Ingeborg Gustafsson. Hon testamenterade kvarlåtenskapen till djursjukhuset i Jönköping.
Djursjukhuset i Jönköping får snart ett välkommet extra tillskott. Ingeborg Gustafsson som ägde Centralkonditoriet i Skillingaryd testamenterade nämligen en del av sin kvarlåtenskap till djursjukhuset.

Ingeborg Gustavsson lät 1945 uppföra byggnaden som ligger i korsningen Storgatan-Vasagatan. Det var ett av många, många kaféer i samhället. Skillingaryd var känt för alla sina kaféer. Det var tack vare militärförläggningen det var så många kaféer. I dag har det lilla samhället endast två kaféer kvar.

Skråen
Ingeborg drev kaféet under många år och det var för många närmast en livsstil att gå till kaféet, i folkmun oftast kallat Skråens.
Ingeborg lämnade i slutet av 1980-talet över verksamheten. Det blev en ny rörelsen under namnet Brinnande Busken, ett kafé med religiös inriktning.
Ingeborg var en sann djurvän och i sitt testamente skrev hon att en del av kvarlåtenskapen skulle gå till djursjukhuset i Jönköping. Peter Flodin på Advokatfirman Syll & Co i Jönköping berättar att det blir någonstans mellan 50.000 och 100.000 kronor till djursjukhuset.
Själva huset såldes på anbud och inbringade 375.000 kronor. De nya ägarna gör just nu en genomgripande renovering av det precis 50-åriga huset. Det blir inget kafé utan enbart bostad åt familjen.

Per Bunnstad